Pagina's

donderdag 25 juni 2009

dubbeldopdip














Tuinbonen, die kleur, die bijzondere smaak en ze zaten gisteren in mijn groentepakket!!
Het is even wat werk, want ik ben een dubbeldopper. De zachtgroen-grijze schilletjes van de tuinboon vind ik vreselijk, zo bitter, brrrr, maar dat hangt van je smaak af. Ik eet ze dus het allerliefst zo puur mogelijk: eerst dop je de tuinbonen door met je duim de peulen open te breken en de boontjes eruit te rissen. Dan blancheer ik ze 2 minuten in kokend water, giet ze af en gooi ze in een bak ijskoud water, waarna de dubbeldop begint. Ook met de hand, je snijd een sneetje met je duim in het grijze velletje en duwt zachtjes de prachtig groene tuinboon eruit. Die kleur alleen wil ik al niet missen. En dan heb je een bakje met groene snoepjes die zo lekker zijn dat ik ze meteen opeet met een beetje zeezout en wat goeie olijfolie.
Maar vandaag dus niet. Vandaag maak ik een dip of pesto of pasta of puree of hoe je het ook wilt noemen.

tuinbonendip


tot 1 kg tuinbonen in de dop
1 teen knoflook, fijngehakt
2-3 el gehakte basilicum
3 el olijfolie
2 el geraspte parmezaan of oude geit
wat citroensap

Dubbeldop de tuinbonen zoals hierboven beschreven. Pureer ze met de knoflook en basilicum in een keukenmachine of met de hand in een stenen vijzel.
Meng de olie en de kaas erdoor. Breng op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper.
Heerlijk met een knapperig geroosterd broodje of op een stukje plat brood.

plat brood 1 (GF-SF)














Als je eens opstaat en geen brood hebt voor je ontbijt dan zijn deze platte, snelle broodjes ideaal. Je maakt ze in een kwartiertje en de eerste is dan nog warm als je hem eet.
Ik gebruik mijn favoriete meel van Werz, maar je kunt ieder glutenvrij meel of broodmix gebruiken. Probeer gewoon uit wat je lekker vind. Zelf doe ik er soms nog 2 eetlepels kokosmeel van Amanprana doorheen voor wat extra vezels en de smaak vind ik lekker!

voor 4 platte broodjes

200 g zelfrijzende glutenvrij meel of 200 g Werzmeel en 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
2 g zout
150 ml yoghurt
50 ml water

Doe het meel, de bakpoeder en het zout in een kom en meng alles dooreen. Voeg de yoghurt en het water toe en roer krachtig door elkaar. Kneed dan met koele hand het mengsel snel tot een soepel deeg. Plakt het nog, voeg dan wat meel toe.














Strooi wat meel op het werkblad, verdeel het deeg in 4 stukken en maak met de hand een bolletje die je vervolgens met de hand of deegroller tot een platte vorm uitrolt van ongeveer ½ cm dik.














Verhit een skillet (gietijzeren pan) of een crepepan op het vuur en bak de broodjes in 2-4 minuten gaar.















Draai ze halverwege om, je ziet bruine spikkels op het brood en ze worden vrij stug. Zet het vuur niet gloeiend heet, maar matig warm, blijf erbij, zodat je ziet wat er gebeurt.

Soms kneed ik door het deeg een theelepel komijnzaadjes!

maandag 22 juni 2009

clafoutis de cérises














Kersentijd! Nu zijn de kersen op hun lekkerst en ligt de markt vol met kersen, vooral uit Griekenland, maar ook uit Turkije en soms uit Italië. Kersen uit eigen land, zoals het Limburgse Mergelland, zijn niet verkrijgbaar en volgens de marktkoopman voor een “normaal mens” niet te betalen: 15 euro de kilo!
Ik herinner me een zomervakantie in Polen met mijn ouders en een heleboel vrienden in 1974. Kersen plukken in een oude boomgaard en ondertussen zoveel eten als je wilt. Bij het wegen en afrekenen kreeg iedereen, ook wij kinderen, een glaasje zelfgebrouwen sterke drank te drinken. Proost!

Clafoutis is een soort cake die je maakt door fruit in een vorm te doen en daaroverheen een dik beslag te gieten. Warm is-ie het allerlekkerst, maar koud, als je hem zolang kunt bewaren, is het nog steeds erg lekker.
Deze is gemaakt met weinig suiker en amandelmeel voor wat extra smaak en bite. Door het bakproces worden de kersen nog voller van smaak!















kersenclafoutis


60 g meel (ik gebruik 4-korenmeel van Werz; dit is een erg lekker biologisch glutenvrij meel van rijst, mais, gierst en boekweit, te koop bij de natuurwinkel)
60 g amandelen, gemalen
50 g agavesiroop
2 grote eieren
80 g zachte boter
scheutje vanille essence
200 ml melk (op kamertemperatuur)
400 g kersen, ontpit
2-3 el suiker

Ronde taartvorm, Ø 22 cm

Verwarm de oven voor op 200˚C.
Bekleed de taartvorm met bakpapier en vet licht in met wat boter. Leg de kersen erin en bestrooi met de suiker.
Meng de bloem met het amandelmeel en klop de eieren er 1 voor 1 met een garde door. Klop dan de agavesiroop erdoor, vervolgens de boter, de vanille essence en de melk tot een dik, vloeibaar beslag. Giet dit mengsel over de kersen en bak de taart 40- 50 minuten in de oven gaar, totdat de bovenkant mooi bruin is en de cake stevig is. Dek de taart evt. met aluminiumfolie af als hij te donker dreigt te worden en je denkt dat hij nog niet gaar is.
Laat even afkoelen en serveer nog warm of op kamertemperatuur.

Je kunt hem natuurlijk ook maken met pruimen, rabarber of abrikozen.

vrijdag 19 juni 2009

meiraapjes














Ik heb ze net geproefd en ze zijn zalig. Meiraapjes, je ziet ze wel bij de Turkse of Marokkaanse groenteboer. Het zijn net reuzenradijzen. Je kunt ze stoven, stomen, karameliseren, roosteren, maar ook rauw eten. Ze zijn milder van smaak dan de radijs.
In Frankrijk worden ze ook veel gegeten, ze groeien zelfs in het wild op het Bretonse eiland Ouessant. Meiraapjes zijn een inheemse groente in Europa en ze bevatten veel vitamine A, B en C.
Deze rapen zijn biologisch en afkomstig uit mijn biologische groentepakket van Landzicht.
Dit pakket heb ik al jaren en er is veel veranderd sinds een jaar of 10. De diversiteit bijvoorbeeld, je eet echt niet alleen maar kool in de winter, maar de samenstellers doen enorm hun best om ook in de winter en de lente te zorgen voor veel verschillende groenten. Ook prachtige oude groentesoorten worden weer geteeld, zoals pastinaak, paarse worteltjes, verschillende radijssoorten, mooie slarassen en dus ook meiraapjes. En wat zo fijn is van echt verse groenten, ze worden nl. woensdagochtend geplukt of op een andere manier van het land gehaald en ’s middags om 15.00 kan ik het pakket ophalen, is dat ze veel langer vers blijven. In de supermarkt is vers, niet echt vers. Je proeft het verschil aan de textuur en de smaak. En je proeft de liefde die de gewassen hebben meegekregen. Kijk even op de site, dan begrijp je waar ik het over heb!

Groenten roosteren is sowieso heerlijk en zoals je ziet heb ik ook nog wat “zwarte” olijven mee geroosterd als tegenhanger voor de wat zoete smaak van de meiraapjes.

De tomaatjes had ik nog liggen; die rooster ik wat langer, zodat je ze kunt bewaren!

Geroosterde meiraapjes

De meiraapjes was je, je snijdt de kontjes ervan af en de knol in schijfjes van ½ cm. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi ze licht met zeezout, olijfolie en wat rozemarijntakjes.
De oven staat op 150˚C en de olijven leg je er gewoon naast, ze hebben geen olie of toevoeging nodig. Keer ze halverwege om,totale baktijd ± 1-1 ½ uur, tot ze zacht zijn of knapperig, wat je zelf het lekkerst vindt.
De tomaatjes snijd je doormidden en je legt ze met de snijkant naar boven. Bestrooi ze met zeezout, peper, olijfolie en wat tijm. Laat ze ongeveer 2-3 uur bakken.















http://www.groentenabonnement.nl/cms/index.php

woensdag 17 juni 2009

Gerookte zalm met!














Dit is een van mijn favoriete manieren om gerookte zalm te eten; het is eenvoudig en snel te maken en de smaken combineren erg goed: zout, zoet, pittig, zuur. Ook de pp is er gek op. (Let op het dressingpotje!)
Je kunt het eten met wat je nog meer in huis hebt: crème fraîche, kappertjes, toast.
Ik eet ze met nieuwe aardappeltjes, gekookt in de schil, even afkoelen en dan snel bakken in hete olijfolie, serveren met wat zeezout en vers gemalen peper.

Voor 2 personen

200 g gerookte zalm
½ rode ui, heel fijn gesnipperd
1 hardgekookt ei, fijngeprakt
2 augurken, fijngehakt
citroen evt.

Pak je mooiste platte schaal en schik de plakjes zalm erop. Leg bergjes ei, ui en augurk eromheen. Sprenkel wat citroensap over de zalm en wat versgemalen peper.

Zet op tafel, met een schaal gebakken aardappeltjes of je favoriete brood en een simpele, groene salade.

dinsdag 16 juni 2009

sla uit eigen (balkon)tuin!



















Vandaag eten we sla uit eigen tuin en dat is zo lekker en zo vers, dat ik er alleen maar een heel simpele dressing over doe:

dressing:

2 delen olie
1 deel versgeperste citroensap
peper
zout
en eventueel een tl mosterd

Doe alles in een leeg potje, schud en lepel de dressing net voor het serveren over de sla.
Ik gebruik meestal een potje van de kappertjes, lekker klein, zodat je iedere keer een nieuwe, verse dressing kan maken.

De sla is pluksla, een frans salademengsel of mesclun. Er zit rode eikenbladsla, krulsla, sla-andijvie,frisée, radicchio en rucola in. Je zaait ze en in ongeveer 2-3 weken kun je plukken wat je nodig hebt!

Wat ik nog meer eet zie en lees je morgen!

de recepten: gevulde paprika's- auberginerolletjes- haringsalade














Zo zijn ze als ze uit de oven komen en ze waren heerlijk.
Zelfs mijn meest kritische fan vond ze lekker. Mijn zoon Lucas, de proefpuber, voortaan te noemen de pp: is 13 jaar en in tegenstelling tot zijn kleuterpuberteit, waarin hij echt alles at en lekker vond, lust nu meer niet dan wel en het is tegenwoordig lastig voor hem te koken en gezellig met hem te eten. Hij heeft, gelukkig, geen coeliakie, maar eet wel vaak glutenvrij met mij, omdat het veel makkelijker is voor mij en ik meteen een proefpersoon heb die echt zegt wat hij wel en niet lekker vind. Niet dat ik alles van hem aanneem,hoor! Anders eten we alleen nog maar pasta, pizza en pannenkoeken.

Maar goed, de recepten:

Gevulde paprika’s

Je kunt paprika’s in alle kleuren en formaten gebruiken. Rode en gele worden heerlijk zoet in de oven, groene zijn wat sterker, rokerig en wat bitter van smaak.

500 gr. paprika’s, kapje eraf ( bewaren!) en schoongemaakt van binnen)
1 ui, fijngehakt
1-2 teen knoflook, fijngehakt
1 tomaat
klein bosje peterselie, grof gehakt met steel en al
evt. wat verse munt
175 g. risottorijst
2 el. krenten
2 el. geroosterde pijnboompitten
peper en zout naar smaak
snuf kaneel en piment voor een meer oriëntaalse smaak
kokend water

maak eerst de vulling:

Fruit de ui en de knoflook zachtjes in ruim olijfolie in een pan met dikke bodem en rasp dan de tomaat op een grove rasp boven de pan en bak dit even mee. Je houdt het vel van de tomaat over, die gebruik je niet. Voeg dan de peterselie toe, roer goed en voeg dan de rijst toe. Bak deze al omscheppende 1-2 min. mee zodat de korrels glanzen van de olie.
Voeg peper en zout naar smaak toe en evt. andere kruiden en giet dan het kokende water in de pan, ongeveer 1 cm boven de rijst. Laat aan de kook komen, roer nog een keer goed door, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Controleer af en toe of het mengsel niet te droog wordt, voeg dan wat heet water toe. Afhankelijk van de rijst en de gebruiksaanwijzing op de verpakking, laat je de rijst gaar worden, zet het vuur dan uit, voeg de pijnboompitten en de krenten toe en laat, met het deksel op de pan, nog enkele minuten staan.

Terwijl de rijst zachtjes gaar wordt, maak je de paprika’s schoon en snijd aan de onderkant een klein plakje af zodat de paprika kan staan.













Als de rijst enigszins is afgekoeld, verwarm je de oven voor, ± 190˚C.
Je vult de paprika’s, duwt de vulling een beetje aan, zet het kapje erop en zet ze in de schaal. Zo dicht mogelijk tegen elkaar zodat ze niet omvallen.
Dan giet je ongeveer 1 cm kokend water in de schaal en zet je de schaal in de oven, ± 30-45 minuten, afhankelijk hoe gaar je de paprika’s wilt hebben.

Met deze vulling kun je zelf variëren, bijv. dille gebruiken en je kunt er ook tomaten, courgettes en uien mee vullen.

De rijst kun je ook zelfstandig eten, lekker met een salade en geroosterde vis!



Gevulde aubergine-rolletjes

1 flinke, stevige aubergine
50 g zachte geitenkaas
Semi-gedroogde tomaatjes
verse basilicumblaadjes
peper en zout
olijfolie

grillpan

Ontdoe de aubergine van haar aanzet (ja, het is een zij!) en onderkant en snijd van 2 zijkanten in de lengte 2 heel dunne plakjes af, deze gebruik je verder niet.
Zet de grillpan vast op een hoog vuur en laat goed heet worden.
Vervolgens snijd je 6-8 plakken in de lengte van ongeveer een ½ cm.
Bestrijk de plakken met dun olijfolie en leg ze op de grillpan. Meestal moet je 2 rondes bakken.
Bak ze aan 2 kanten bruin en zacht. Dit laatste is erg belangrijk, omdat ze anders taai worden.
Wat ik doe is ze met een vork “prakken”als ze aan het bakken zijn, dan zie en hoor je de plakken sappig worden en dit is wat je wilt. Als je denkt dat ze wel bruin genoeg, maar nog niet gaar en sappig zijn, temper dan het vuur enigszins en laat ze nog wat nagaren of bak de 2e ronde en leg de nog niet geheel gare plakken erbovenop, dan garen ze nog wat door.

Als ze klaar zijn, leg je ze op een groot bord of plank en na enige afkoeling bestrijk je ze dun met wat geitenkaas, legt er 1 of 2 stukjes gedroogde tomaat op en een basilicumblad, bestrooi het geheel met wat peper en rolt ze op en zet ze vast met een tapasprikker.

Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht, maar ook als tapa; je kunt ze van tevoren maken, dat is heel handig.



Haringsalade

Dit gerecht is heerlijk op een zomerse dag met een lekker soepje of wat sla. En zeker nu, met de Hollandse nieuwe!

3 nieuwe haringen
500 g. nieuwe aardappelen
lente-uitjes
2 flinke augurken
mayonaise
yoghurt
bieslook
peper en zout


Je wast en borstelt de nieuwe, liefst krieltjes, aardappels schoon en kookt ze in de schil net gaar. Zet ze apart om wat af te koelen.
Ondertussen doe je 2 el. mayonaise en 2 el. yoghurt in een mooie schaal , peper, zout, bieslook, gesnipperde lente-uitjes en gehakte augurken erbij en roer alles tot een mooie dressing.
Snijd de haringen in flinke stukken en gooi deze met de krieltjes of de in stukken gesneden aardappels bij de dressing en meng alles goed.
Je kunt de salade lauw eten, maar ik vind het lekker om de salade nog een uurtje te koelen.

Als variatie kun je er ook een frisse appel in stukken bijdoen en kappertjes i.p.v. augurken. Verder kun je naar smaak verse kruiden als dille, peterselie e.d. toevoegen. Probeer gewoon uit wat je lekker vind. Er kan niet veel mis gaan als je goede ingrediënten gebruikt.
Haring en bietjes is ook zo’n supercombinatie. Daar kom ik nog op terug!

zaterdag 13 juni 2009

gewoon beginnen!?

Wat klinkt dat eenvoudig: gewoon beginnen, maar toch is het zo. Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik coeliakie had, 7 november 2007, was dat ook wat ik dacht: "gewoon geen gluten meer". Maar dan begint het pas. Wat je niet mag is duidelijk, toch? Geen tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Maar wat ga ik dan eten? Gewoon geen brood meer of ga ik lekker zelf de heerlijkste broden bakken? Dat laatste dus, want ik ben gek op koken en eten en alles wat ik daar over te weten kan komen. Dus coeliakie is "gewoon" een nieuwe fase in mijn etend bestaan, een nieuwe uitdaging.
Om eerlijk te zijn valt het nu, na dik anderhalf jaar, helemaal niet mee om die heerlijke broden te (moeten)bakken , want lekker brood kopen is er eigenlijk niet bij. Ik eet veel minder brood dan voorheen, vaker rijst, soep, crackers en ik bak ook al veel minder dan in het begin. En zeker: ik mis nog steeds enorm een knapperige zuurdesem boterham van Menno. En ik baal ook af en toe enorm dat ik geen lekker broodje kan kopen ergens op straat als ik trek heb en weer eens vergeten ben iets te eten in mijn tas te stoppen.
Het is soms eenzaam in glutenvrijland, gelukkig is dan daar het internet, waar ik al heel wat, voornamelijk Amerikaanse en Engelse glutenfreebloggers heb ontdekt. In Nederland wordt nog maar minimaal gvgeblogd. Vandaar: vandaag begin ik gewoon zelf een blog over coeliakie, over lekker eten met coeliakie, over ingrediënten zonder gluten, produkten die ik de moeite waard vind, sites die ik goed vind en natuurlijk heel veel heerlijke, (meestal) gezonde recepten.



Zoals deze mini paprika's, die ik vandaag op de markt vond en vulde met een rijstvulling.














Ze staan nu in de oven; ik ben benieuwd.



Of deze gevulde auberginerolletjes














Of wat vind je van haringsalade














Allemaal glutenvrij door het gebruik van van nature glutenvrije produkten.

Ik vind het belangrijk om lekker te eten, maar ook gezond en probeer zoveel mogelijk biologische produkten te gebruiken en produkten met weinig tot geen E-nummers, toegevoegde ( niet-natuurlijke) kleur-, geur- en smaakstoffen.
Maar je kan natuurlijk zelf beslissen welke ingredienten je gebruikt.
Ik kook vrij intuitief dus wordt het voor mij ook een uitdaging om leesbare en bruikbare recepten te maken.
De recepten volgen snel.