Pagina's

donderdag 29 april 2010

amsoi à l'Italienne

Al die jonge groene frisse groente die nu van het land komt is super gezond en vol met alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Het is zelfs zo dat alle bladgroentes veel meer omega-3 vetten en anti-oxidanten bevatten dan je uit een potje dagelijks tot je zou nemen. Dat is ook de reden dat je bladgroentes snel moet klaarmaken, ze bederven  snel, ze worden slap.
De boer had amsoi in het pakket en in plaats van het op een oosterse manier te verwerken, dacht ik, groene blaadjes kunnen ook altijd op zijn Italiaans. Scheutje olijfolie, teentje knof, fijngesneden amsoi, even roerbakken, op smaak brengen met peper en zout en een kneep citroensap en klaar is mijn bijgerecht of beter nog voorgerecht!

Dit gerecht kun je dit voorjaar klaarmaken met alle bladgroentes die er zijn of nog komen, zoals spinazie, raapstelen, postelein, brandnetel, paardebloem, kool, kardoen, noem maar op.

En wat zo lekker is als je van die gezonde groentes hebt gegeten, dat er ook ruimte is voor zoete dingen, zoals koekjes van amandelmeel, mmm, maar daarover volgende keer!

dinsdag 27 april 2010

saladida

Ondanks mijn moodswings, ik heb volgens mij last van overgangsverschijnselen, kan ik gelukkig vrolijk worden van het weer en van koken.
Koken doe ik elke dag minstens 1 keer, dus dat zit wel goed. Het weer kan ik, ook gelukkig, niet beïnvloeden, maar vandaag had ik niet te klagen!
Vandaag een supermakkelijk, supersnel en supervrolijk bijgerechtje, wat ik af en toe in Sikkim, althans iets gelijkends, als salade bij de rijst at! Wees creatief met wortel!

Saladida

1 winterwortel of een stuk ervan, in plakjes van 4 mm
1 stuk komkommer, ook in plakjes van 4 mm
1 rood uitje, in dunne ringen
wat kerstomaatjes, in plakjes
1 onbespoten limoen of citroen, een paar plakjes en in kleine driehoekjes
basilicum
koriander
peper en zout

Kijk naar het plaatje, pak je mooiste platte schaal en maak prachtige hapjes.
Bestrooi met kruiden naar smaak en giet evt. nog een scheutje olijfolie erover.

zondag 25 april 2010

simply dal

In een half uurtje is deze dal klaar, snel en heerlijk en je hebt weinig ingrediënten nodig.
Deze dal gebruikt in de plaats van ui en knoflook, asafoetida, zoals de aanhangers van Hare Krshna ook wel doen. Zij vinden dat het gebruik van ui en knoflook de gehechtheid aan aardse zaken in stand houdt en de spirituele zelfrealisatie tegengaat. Zij koken verder vegetarisch en vooral met veel aandacht. Ook de Jains gebruiken geen wortelgewassen.
Ondanks dat dit een snel klaar gerecht is, moet je wel je aandacht erbij houden!
Het transformeren van deze simpele ingrediënten tot een zeer smakelijk geheel, vooral als je erdoor gaat roeren aan het eind en proeft of de smaak zich goed heeft ontwikkelt, is al de moeite waard. Kook ondertussen rijst en roerbak wat groenten. En je bent klaar. Eventueel maak je ook nog de heerlijke komkommerraita van gisteren erbij. Mmmmm.


Rode-linzen dal (4 pers)

250 g masoor dal/ rode linzen
400 ml water
1 laurierblad
1 tl kurkuma
1 flink mespunt asafoetida*
zout
citroensap
koriander, fijngehakt

Was de linzen in een zeef en controleer op eventuele steentjes.
Zet de rijst op met het laurierblad, de kurkuma en de asafoetida, breng aan de kook en, met het deksel erop, na 15 minuten kijk je of de linzen gaar zijn. Roer alles goed door elkaar, je ziet dat het een romig geheel wordt! Proef en voeg naar smaak zout en citroensap toe.
Voor je het serveert roer je er nog een flinke hand korianderblad door.

*asafoetida: ook wel hing of duivelsdrek genaamd. Heeft een zeer onaangename geur, maar transformeert
zich na koken of bakken in een zeer verfijnde aromatische smaakmaker. Gemaakt van de rode hars van een soort Perzische reuzenvenkel: ferula assafoetida.


zaterdag 24 april 2010

komkommer-raita met kokos


Als je lekker pittig Indiaas eet, is het heerlijk om er een schepje yoghurt bij te eten.
In India maakt iedere familie elke dag opnieuw yoghurt. In de grote steden zie je zelfs in elk wijkje curdmakers. Zij maken naast yoghurt ook paneer.
Ik ben er nog niet mee begonnen, maar heb wel gevraagd hoe je zelf yoghurt maakt. Het klinkt te simpel. Naar wat ik begrijp van een vriendin van me is dat ook zo. Zij heeft al een tijdje geprobeerd zelf yoghurt te maken, maar het resultaat is nog steeds te dun, wel yoghurtachtig.
De curdmaker vertelde me dat je een liter melk aan de kook brengt en dit, terwijl je er vaak in roert, een uur lang tegen de kook houdt. Je laat de melk afkoelen tot een graad of 45. Dan doe je er 2 eetlepels yoghurt van de vorige dag (!) bij, roert alles even goed door en dan zet je de aardewerken schaal afgedekt weg op een warme plek. Niet meer aankomen en niet meer naar kijken. De volgende dag heb je curd!
Klinkt heel simpel, maar voor het volgende recept gebruik ik “gewoon” biologische yoghurt.

Komkommer-raita met kokos

¼ komkommer
1 el fijngesnipperde ui
125 ml yoghurt
snufje zout
1 tl zwart mosterdzaad
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
2-3 el geraspte kokos
koriander

Snijd de komkommer in piepkleine stukjes, doe in een schaal samen met de ui en de yoghurt.
Rooster in een pan met dikke bodem het mosterdzaad tot ze gaan springen, gooi ze bij de yoghurt.
Rooster dan het komijn- en korianderzaad samen met de kokos op een wat zachter vuur, anders verbrandt de kokos. Roer er voortdurend in tot de kokos mooi roze is. Doe in een vijzel en na enige afkoeling maal je het mengsel fijn.
Voeg het kokosmengsel naar smaak bij het yoghurtmengsel, voeg een snufje zout toe en een handvol gehakte korianderblaadjes.

woensdag 21 april 2010

100 - krachtontbijt

De winter is nu echt voorbij, overal springen blaadjes en bloesems uit de grond en uit hun omhulsels aan tak, stam en stengel. Alle ingehouden kracht komt er nu uit. De lente staat in het teken van groei en ontwikkeling, plant en dier hebben nu zon en krachtvoer nodig.
Wat is er beter dan een superontbijt? Boordevol kracht en ook nog eens heerlijk om de dag mee te beginnen? Muesli, gebaseerd op de originele Birchermuesli van de Zwitserse arts Bircher-Benner. Deze muesli lijkt niet op wat er zoal verkocht wordt in de winkel en is vooral gebaseerd op het principe van het zuur-base evenwicht. In granen zit een zuuroverschot, dus moeten we dit niet teveel eten. Meer groente en fruit en minder granen dus. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp is het boek Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan ook zeer boeiend (en verontrustend).

Krachtontbijt voor 1 persoon (let op, moet 1 nacht weken!!)

2 afgestreken el glutenvrije haver (Provena)
water
2-4 el yoghurt
1 el citroensap
1 el rozijnen of gojibessen of 3 gedroogde abrikozen
1 appel, onbespoten en gewassen
1 el hazelnoten
1 el zonnebloempitten

Voordat je naar bed gaat bereid je de muesli voor:
Schep de haver in een mooie kom en giet er zoveel water op dat het kan weken. Schep de yoghurt erbij en het gedroogde fruit en roer even goed door elkaar. Zet er een bord op, of sluit af met een deksel.
De volgende ochtend roer je alles nog eens goed door elkaar.
Rooster de hazelnoten in een droge pan en daarna de zonnepitten. Hak de hazelnoten.
De gewassen appel rasp je op een grove rasp boven de kom met schil en al. Roer door elkaar en bestrooi met de noten en pitten. Klaar voor een super begin van je dag!

Dit is een basisrecept. Varieer gerust met het gedroogde fruit. Of neem eens een halve geraspte appel en een halve geprakte banaan.
Wil je liever wat meer yoghurt, doe dat dan vooral.
Maar neem niet meer haver: het gaat om het evenwicht.
Je zult zien, je kunt hier uren op gaan. Tenminste, ik wel. Ideaal voor een glutenvrij krachtontbijt. Geen gedoe meer met brood wat toch niet te eten is of crackers die geen voedingsbodem vormen.

p.s. dit is mijn 100e bericht!!

zondag 18 april 2010

frittata met raapsteeltjes en kerstomaat

De raapsteeltjesfrittata was erg lekker. Volgende week ga ik hem een keer maken met brandnetels, lijkt me ook wel wat. Overal staan nu jonge brandnetels dus kun je, met handschoenen aan, zakken vol plukken van de jonge topjes.

Raapstelen zijn een koolsoort, je eet ze rauw of snel gesauteerd, je eet alles behalve de worteltjes; die snijd je eraf. De rest, steel en blad zijn eetbaar. De steeltjes blijven lekker knapperig. Zoals het een soort van de brassica-familie betaamd zit de raapsteel vol met vitamine C en calcium.


raapsteeltjes-frittata
(2 pers)

1 uitje, gehakt
1-2 tenen knoflook, fijngehakt
1 bos raapsteeltjes, gewassen en fijngehakt
2 eieren
2 el geraspte kaas, bijv. pittige geitenkaas
1 el crème fraîche
8 kerstomaatjes, gehalveerd
peper en zout
2 el olijfolie

Fruit de ui en de knoflook zachtjes tot ze gaan kleuren. Voeg dan op hoog vuur de raapsteeltjes toe en laat snel slinken. Haal de pan van het vuur.
Doe de eieren in een kom en klop ze los met peper en zout en de crème fraîche. Roer de geraspte kaas er doorheen en het raapsteelmengsel.
Verhit een koekenpan en laat wat olijfolie warm worden. Voeg het eimengsel toe, leg de halve tomaatjes er op en laat zachtjes bakken totdat de bovenkant gaat stollen. Leg een groot plat deksel op de koekenpan en draai de frittata om en laat hem terugglijden in de koekenpan. Bak de andere kant nog eventjes op iets hoger vuur tot het lekker bruin en krokant is.
Serveer met een frisse salade, zowel warm als koud erg lekker!

donderdag 15 april 2010

broccolisoep

Vandaag eet ik licht en luchtig, het is lente en dat vraagt hierom.
Ik maak soep en een frittata van raapsteeltjes en kerstomaatjes. Misschien maak ik ook nog een pannenkoek van zoete aardappel. Je zult het wel merken.

Zo zie je dat glutenvrij eten helemaal niet zo moeilijk is. Dit kun je namelijk ook als lunchgerecht eten! En het is toch veel lekkerder dan een saaie boterham.

Wat is het toch grappig dat je werkelijk een andere smaakbehoefte hebt al naar gelang het seizoen. Ook al is het nog erg koud in de ochtend, toch wil je naar buiten, bloemen plukken, jonge eendjes kijken en naar de uitbottende natuur kijken. Wat gaat het hard! Ik geniet volop.
Van mijn boer kreeg ik naast die heerlijke jonge raapsteeltjes ook nog zuurkool. Op het land is nog niet veel te oogsten, dat snap ik, maar zin in zuurkool heb ik dus totaal niet. Ik hoop dat er een regenachtige dag komt, zodat ik dan meteen de zuurkool in de pan kan gooien.
Nu eerst broccolisoep! Heerlijk, met veel vezels en vitamine C.



Broccolisoep (4 pers.)

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
500g broccoli
3 aardappels, ± 325g, geschild en in blokjes
1 el kerrie
1,2l hete groentebouillon
1 laurierblad
1 hand platte peterselie, fijngehakt
zonnebloemolie

Verwarm de olie in een ruime soeppan en fruit daarin zachtjes de ui en knoflook ongeveer 5 minuten. Voeg dan de kerrie toe en fruit nog 5 minuten zachtjes mee.
Was de broccoli en verdeel in roosjes. Ik gebruik de hele broccoli, dus ook de blaadjes en de stronk. Snijd het onderste deel van de stronk af en haal de dikke, draderige “schil” eraf . Dit hoeft niet netjes. Snijd dan de stronk in kleine stukjes.
Doe dan de bouillon samen met de broccoli, de aardappelstukjes en het laurierblad in de pan, breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten koken.
Pureer met de staafmixer, maal verse zwarte peper erover en bestrooi met de peterselie.

woensdag 14 april 2010

cottage pie

Ook weer zo’n heerlijk gerecht van Sophie Dahl, tenminste haar versie van een oer-Engels gerecht. Oorspronkelijk gemaakt met gehakt maar in deze versie met linzen, wel zo lekker als je, zoals ik geen vlees eet. Je kunt het natuurlijk gewoon toevoegen als je dat wilt, in de plaats van de linzen.
Het is een gerecht dat je van tevoren klaarmaakt en in de oven afbakt.
Een dag later, ik had weer eens veel te veel ingrediënten, is het stoofpotje zelfs nog lekkerder!
Zeker als je bijna de hele dag buiten bent wezen wandelen.


Cottage pie (2 -3 pers)

1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 winterwortel in blokjes
2 stengels bleekselderij, in reepjes, niet te fijn
1 scheut tamari
1 flinke handvol peterselie, gehakt
1 el gerookte paprikapoeder
1 blikje gepelde tomaten
1 blikje linzen
zout en peper

voor de aardappelpuree:

300-400 g aardappels
zout
2 lenteuitjes, gehakt
100 ml melk
klont boter
1 kop doperwten, gekookt
geraspte kaas, naar smaak, ik gebruik harde geitenkaas

2 ovenvaste schaaltjes


Verhit wat olijfolie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook enkele minuten, voeg dan de wortelstukjes toe met wat zout en laat deze 5 minuten stoven met een deksel erop.

Zet dan eerst de aardappelen op in een laagje water met wat zout en kook ze in 20 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200˚ C.

Voeg dan de bleekselderij toe aan het stoofpotje en stoof dit met de kruiden en de gepelde tomaten zonder deksel nog een minuut of 10. De groenten moeten niet tot pap worden gekookt. Voeg de linzen toe, roer goed door en zet het vuur af.

Maak een aardappelpuree zoals je gewend bent. Ik maak de melk warm in een apart pannetje met de lenteuitjes erin. Dan stamp ik de aardappels, giet de warme melk met een klont boter of schep crème fraîche erbij en roer alles goed door. Dan voeg ik de doperwten toe en de kaas en roer alles nogmaals goed door elkaar. Vergeet niet te proeven en voeg zout en peper naar smaak toe.

Schep dan een flinke laag groenteprut in de ovenschaaltjes en verdeel de aardappelpuree daarover heen. Zet 20-30 minuten in de oven tot de aardappelpuree mooie bruine randjes krijgt.
Als je het gerecht van tevoren maakt moet je rekenen op 50-60 minuten in de oven. Let dan goed op dat de bovenkant niet verbrandt!

Het is heel heet als het uit de oven komt, probeer wat geduld te hebben, want de smaak is goddelijk!

zondag 11 april 2010

koolwortelroerbak - koolmezhukkupurathi

Na alle zoetigheden is het weer even tijd voor groente.
Snel, gemakkelijk en ook overheerlijk. Lekker met rijst.

Kool-wortelroerbak

2-4 winterwortels, grof geraspt
evenzoveel fijngesneden kool: wit, savooi of spits
1 ui, middel, fijngehakt
1-2 groene pepers, van zaad ontdaan en in kleine stukjes gesneden
1 el zwarte mosterdzaadjes
6-8 curryblaadjes
½ el kurkuma
zout
2 el olie

Verwarm de olie in een wok en bak de mosterdzaadjes en de curryblaadjes tot de mosterdzaadjes gaan springen. Voeg dan de ui toe met de wortel, kool, kurkuma, groene pepers en zout naar smaak. Roerbak op middelgroot vuur, voeg evt. af en toe een scheutje water toe, tot de groentes gaar zijn.
Dien op met rijst en dal en wat je nog meer lekker vindt.

zaterdag 10 april 2010

flapjacks


Ik ben even in de ban van The Delicious Miss Dahl, een kookprogramma op de BBC met Sophie Dahl in de hoofdrol. Zij is vooral bekend als het fotomodel met de ronde vormen in de jaren ’90, ze schrijft en ze kookt heerlijk. Eerlijk, niet ingewikkeld en vooral niet zuinig met boter, room en zoet, kortom jammie!
Uit haar boek Miss Dahl’s heerlijkheden heb ik vandaag met puberzoon L de flapjacks gebakken. Alleen het voorbereiden is al verleidelijk, zoete geuren komen uit de pan en dan moeten ze nog in de oven!
Ik heb de receptuur enigszins aangepast, want zij deed er nog gedroogde mangostukjes in, die heb ik er uitgelaten, na bijna mijn vinger eraf te hebben gesneden. De gedroogde mangostukken zijn platte schijfjes die, als je ze probeert in kleine stukjes te snijden, zeer taai zijn en absoluut niet meegeven. Ik vermoed dat miss Dahl dit voorbereidende werk overlaat aan iemand van de crew! Ik besluit ze gewoon weg te laten.

Flapjacks

100 g golden syrup
85 g honing
150 g boter
150 g glutenvrije havermout (Provena)
75 g kokos
½ tl vanille

Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Bekleed een bakblik/braadslee (25x20cm ) in met bakpapier en vet deze in met boter.
Smelt in een pan met dikke bodem de boter samen met de golden syrup en de honing.


De boter smelt en het geheel gaat bruisen. Haal dan de pan van het vuur en voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar en stort het mengsel in het bakblik. Druk alles goed aan met de bolle kant van een lepel en zet het blik in de voorverwarmde oven.
Bak 20-30 minuten tot het goudbruin gebakken is. Laat afkoelen en snijd in stukken.
Heerlijk met een kopje verveine.

Je komt er als je een recept volgt vaak achter dat het niet helemaal klopt. In dit geval dus de kleine stukjes gedroogde mango die bijna onsnijdbaar zijn. Tevens klopt de oventemperatuur niet en de tijd in de oven. Na 20 minuten op 160 graden blijken ze nog even bleek te zijn als toen ze erin gingen. Dus de oventemperatuur op 180 graden gezet en de stand op oven + ventilator gezet. Na 15 minuten erbij ziet het er al beter uit. Na afkoeling blijken ze heerlijk te zijn.
De maat van de braadslee staat er niet bij dus is ons eerste baksel te dik, wel lekker en kleverig, maar niet echt crunchy. Pas bij de tweede poging denken we, yes, zoet, crunchy en kleverig. Hierboven het uiteindelijke recept. Probeer het vooral zelf. Kinderen zijn er dol op, het maken en vooral, daarna het resultaat.

dinsdag 6 april 2010

sinaasappelcake


Ik had zo’n zin in cake dit weekend, maar nog steeds geen goed glutenvrij recept.
Na veel lezen en aantekeningen doorkijken van vorige probeersels en andere taarten kwam ik bij Elena’s pantry een recept tegen van sinaasappelcake, die zij weer had aangepast naar een recept van Claudia Roden. Nu ben ik er wel achter dat het bakken met amandelmeel meestal niet zorgt voor een luchtig geheel, dus besloot ik het recept weer aan te passen om te kijken of het een luchtig doch sappig geheel werd. En dat werd het en nog erg smakelijk ook.
Wat ook erg fijn is van het bakken met gemalen amandelen is dat de resultaten, in tegenstelling tot allerlei glutenvrije melen, niet droog wordt. De natuurlijke olie in de amandel zorgt daarvoor. Je hoeft dan ook geen extra vet toe te voegen aan dit recept. Oftewel: gezonde taart!!

Ik moet wel bekennen dat ik vanmorgen in de zon op een bankje in het centrum van Rotterdam een laatste stuk heb gegeten, die ik had doorgesneden en dik besmeerd met crème fraîche en lemoncurd!!! En dat met het lekkerste kopje koffie van Rotterdam én de liefste man van Rotterdam!!! Ik hou van de lente!

Sinaasappelcake

2 sinaasappels, biologisch en anders heel goed wassen!
4 eieren
¾ cup agavesiroop, 185 ml
2 cups amandelmeel, 225 g
snuf zeezout
1 flinke tl bakpoeder

Zoals je ziet heb ik nieuwe keukenmaatjes: cups, ideaal.


Springvorm Ø 24 cm, met bakpapier bekleed en ingevet
Oven voorverwarmen op 180 ˚ C
2 beslagkommen
mixer

Doe de sinaasappels in een passende pan, vul deze met water en breng aan de kook. Kook de sinaasappels ongeveer een uur totdat ze goed gaar zijn. Laat afkoelen en pureer ze in de keukenmachine. (ik kwam in de cake wat gebakken pitjes tegen, dus kijk of je ze er uit kan halen).
Splits de eieren en begin met het kloppen van de eidooiers met de agavesiroop. Klop een minuut of 10 zodat het een luchtig geheel wordt. Voeg het amandelmeel toe en het bakpoeder en meng deze er voorzichtig door op de laagste stand.
Was de deeghaken goed af en mix de eiwitten met een snuf zout tot ze stijf zijn of tot je de kom op zijn kop kunt houden.
Voeg nu eerst de sinaasappelpuree en daarna de eiwitten toe en schep alles met een spatel door elkaar. Giet het mengsel in de springvorm en bak de cake in 45-50 minuten goudbruin. Laat afkoelen en geniet!

kokoschutney



























Een snelklaar chutney vandaag, heerlijk als bijgerecht bij de vorige gerechten, maar ook op een glutenvrije maïspannenkoek met wat sla en tomaat als lunchgerecht.


kokoschutney

8 flinke el kokos
1-4 kleine rode pepers, zeer fijngehakt
2 el korianderblad, fijngehakt
4-5 kerrieblaadjes
2-4 el water
1el kokosolie
1 el zwart mosterdzaad
zout
citroensap

Doe de kokos in een schaaltje en meng het water erdoorheen, het moet smeuig worden. Laat even staan en voeg evt. extra water toe.
Doe dan de kokos, de gehakte rode peper, koriander, en 2 kerrieblaadjes in de keukenmachine en meng een paar keer snel op hoog vermogen.
Verhit de olie in de pan en bak daarin de overige kerrieblaadjes met het mosterdzaad tot ze gaan springen. Zet het vuur uit en giet het bij het kokosmengsel. Roer alles door elkaar. Voeg zout en citroensap naar smaak toe.

zondag 4 april 2010

curry van bloemkool en doperwten - sooki gobi


Dit is een heerlijk spicy gerecht dat veel gegeten wordt in India. Vaak wordt er nog aardappel aan toe gevoegd. Het is een droge curry. Aangezien ik geen geschreven recepten heb meegenomen uit India, ben ik nu aan het speuren in al mijn kookboeken en op internet om zo goed mogelijk de recepten te herleiden. En koken natuurlijk, ik plaats geen recept wat niet eerst op tafel is verschenen en is goedgekeurd!
Ik heb dit gerecht vooral gebaseerd op een recept uit World Food Café 2.

Curry van boemkool en doperwten

7 el kokosolie
1 -4 gedroogde rode chilipepers
1 ½ tl zwart mosterdzaad
3 tl komijnzaad
1 ½ tl fenegriekzaad
1 mespunt asafoetida
1 bloemkool, 500 g, in roosjes
300 g doperwten, diepvries is ok
1 ½ el fijngesneden gemberwortel
1 tl chilipoeder
7 tl korianderpoeder
2 ½ tl kurkuma
1 ½ tl kardemompoeder
150 ml water
zout

Verhit de olie in een grote braadpan en bak daarin de chilipepers tot ze zwart worden. Voeg dan de kruiden toe tot en met de asafoetida en roer snel door. Ze gaan bijna meteen springen, dat moet. Voeg dan meteen de groentes toe met de rest van de kruiden en roer alles goed door.
Giet het water erbij, breng aan de kook en doe dan een deksel op de pan terwijl je het gerecht zachtjes gaar laat worden op een laag vuur. Prik na 15 minuten in de bloemkool en check het watergehalte en voeg naar smaak zout toe. Als het te nat is, haal het deksel van de pan. Is het te droog en de bloemkool nog niet gaar, voeg wat water toe. Let op, het gerecht gaart nog wat na!
Heerlijk met dal en rijst en een chutney.

zaterdag 3 april 2010

groene blaadjes

In India heb ik vaak groene blaadjes gegeten, meestal in de vorm van saag, een roerbakgerecht met bladgroentes welke op dat moment in het seizoen zijn. Soms wordt het gerecht gepureerd en als bijvoorbeeld palak paneer opgediend, maar vaak vrij puur, gebakken in mosterd olie.

Nu wordt mosterd olie in Europa en Amerika beschouwd als niet eetbaar en staat er op de flesjes die je bij een Hindoestaanse toko koopt: for external use only. Ik heb het gebruikt in het onderstaande gerecht na het lezen van allerlei info.
In Bengalen is het de traditionele olie die wordt gebruikt bij het koken. Het bevat hoge concentraties omega-3 vetten. De smaak doet echt denken aan mosterd dus vrij sterk! Het geeft een gerecht een heel bijzondere smaak, te vergelijken met wasabi en mierikswortel. Er is nooit enig schadelijk effect aangetoond voor de menselijke gezondheid en mijn gezond verstand zegt me dat als zoveel mensen in India dit al generaties lang gebruiken, het zeker geen kwaad kan als ik af en toe een gerecht klaar maak in mosterd olie.




















Green leaves in mustard oil

1 stronk amsoi, mosterdkool, ± 300 g
1 zak kai lan, soort broccoliachtige met vooral blad en steeltjes, ± 300 g
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 stuk verse gember, geschild en fijngehakt, 2-3 el
1 rode ui, middel, fijngehakt
mosterd olie, 3 el, of een andere plantaardige olie
zout

Zoals bij elk roerbakgerecht is dit gerecht zo klaar als je van tevoren alles hebt gesneden en klaargezet.

Snijd de groentes als volgt: snijd de onderkant van de stronk amsoi en snijd eerst de stengels in stukjes, was en zet apart. Rol de bladeren op en snijd in dunne repen, was en zet apart.
Was de kai lan en snijd ook hier de steeltjes in stukjes en voeg bij de amsoi. De dunnere stukken en de blaadjes snijd je fijnen voeg bij de amsoiblaadjes.
Bij het roerbakken bak je dan eerst de harde delen en daarna de blaadjes, omdat deze sneller gaar zijn.

Verhit de wok en voeg de mosterd olie toe totdat deze gaat walmen voeg dan de ui toe en roer goed door, dan de knoflook en de gember en roer. Voeg dan de harde groente toe en roerbak 2 minuten, zet de wok lager als het te hard gaat! Voeg dan de blaadjes toe en roerbak 2 minuten mee. Voeg zout naar smaak toe en evt. citroensap. Proef en serveer als bijgerecht bij rijst en een groentegerecht.