dinsdag 23 juni 2015

Penne met geroosterde aubergines en kikkererwtensaus – Penne with roasted eggplant and chickpea sauce (GF-DF-SF-V)


Ook al lijkt de zomer nog ver weg, ik krijg toch zin in wat meer zomerse gerechten. Mijn boer heeft al regelmatig prachtige aubergines, uit de koude kas, en op mijn buurtmarkt verkoopt een groenteboer heerlijke biologische paprika's en tomaatjes. De basilicum groeit super op mijn balkon, want op het zuiden. Door de groentes te roosteren krijgt dit gerecht een diepe smaak. De saus kun je natuurlijk ook maken van verse tomaten.

Nodig voor 2 personen:
1 rode paprika, in flinke stukken
200 g cherry tomaatjes
6 tenen knoflook, heel en geplet met de platte kant van je mes
1 grote aubergine, in flinke stukken
3 lente uitjes, grof gehakt
1 blikje kikkererwten, uitgelekt
1 tl oregano
zout en peper
olijfolie

voor de basis tomatensaus of sugo:
1 400 g blikje gepelde tomaten
1 uitje, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
4 takjes basilicum
peper en zout
olijfolie

glutenvrije penne
handvol verse basilicumblaadjes
evt. Parmezaan

Verwarm de oven voor op 200°C.

Was en snijd alle groentes en laat de kikkererwten uitlekken.

Vermeng op een bakplaat de paprika, aubergine, tomaatjes, lente ui, knoflooktenen en kikkererwten met oregano, versgemalen zwarte peper en zeezout en flink olijfolie. Meng met je handen tot alles goed met olie is bedekt.
Bak 45 minuten in het midden van de oven, schep halverwege een keer om, tot de groentes goudbruin en zacht zijn.

In de tussentijd maak je de tomatensaus:

Verwarm wat olijfolie in een sauspan en fruit hierin zacht de ui en knoflook, ongeveer 5-10 minuten. Voeg dan de takjes basilicum toe en roer erdoor tot ze slinken. Voeg dan de gepelde tomaten toe en plet ze met de achterkant van je pollepel. Voeg een half blikje water toe, zodat alle achtergebleven sappen in de saus komen. Breng aan de kook en op smaak met peper en zout en laat 20-25 minuten zachtjes bubbelen tot het enigszins gereduceerd is en heerlijk smaakt.

Kook dan de penne zoals aangegeven op het pak. Ik gebruik 90-100 g per persoon.

Ondertussen haal je de gebakken groente uit de oven en meng met de sugo in een grote braadpan. Als de penne gaar zijn doe je ze bij de saus, meng goed en serveer met wat verse basilicum en geraspte (vegan)Parmezaan.
  


for 2 persons:
1 red bell pepper
200g cherry tomatoes
6 cloves of garlic, whole and crushed with the back of a knife
1 big bell pepper, in big chunks
3 spring onions, roughly chopped
1 can of chickpeas, drained
1 tsp oregano
salt and pepper
olive oil

for the basic tomato sauce or sugo:
1 400g can of peeled tomatoes
1 onion, chopped fine
1 clove of garlic, chopped fine
4 sprigs of basil
pepper and salt
olive oil

gluten free penne
handful fresh basil
(vegan) Parmesan (optional)

Pre heat the oven on 425°F

Wash and chop all vegetables and drain the chickpeas.

Put bell pepper, eggplant, tomatoes, spring onions, garlic cloves, chickpeas on a baking tray, season with oregano, freshly ground pepper and sea salt and enough good olive oil to cover all veggies. Mix with your hands and bake in the middle of the oven for 45 minutes. Halfway turn the vegetables carefully.

In the meantime cook your sugo or basic tomato sauce:

Heat some olive oil in a sauce pan and softly fry the onions with the garlic for 5-10 minutes, then add the basil sprigs, stir round till they wilt and then add the peeled tomatoes. Squash the tomatoes with the back of your spoon. Pour in half a can of water by using the can, so all the left juices are added into the sugo. Bring to the boil and season with salt and pepper.  Let it simmer softly for 20-25 minutes till reduced a little and tasts great.

Cook the penne as mentioned on the packet.

Mix roasted vegetables and sugo in a Dutch oven and when the penne are done, mix them in too.

Serve with some fresh basil and (vegan) Parmesan.

dinsdag 16 juni 2015

Bakworkshop NCV in Dordrecht



Ik heb vandaag een bakworkshop gevolgd van Kadriye Ataman, met hulp van haar vriendin Pagshan.

Kadriye is een bakinstructrice van de NCV en heeft zelf geen coeliakie maar haar man en 2 dochters wel, zodat zij zelf een zeer bevlogen en ervaren glutenvrije kok/bakker/moeder is geworden.

De workshop werd gehouden bij Puur  in Dordrecht, die zo gastvrij waren om de bakworkshop van Kadriye kosteloos in hun zaak te laten plaatsvinden. Ze serveerden zelfs een heerlijk kopje koffie of thee voor iedereen! En Kadriye had thuis appelkruimeltaart gebakken, MMMM!!

Kadriye heeft een Koerdische achtergrond en houdt van de Mediterrane keuken; vandaag stonden hartig gevulde broodjes/ poğaça en couscous salade/ kisir op het programma.


We waren met 8 deelnemers, waaronder ook 2 dames met een lactose intolerantie. Ook voor hen waren alle ingrediënten aanwezig, van plantaardige margarine, lactosevrije melk tot en met zelfs lactosevrije Turkse witte kaas/peynir.


Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad, de workshop was goed verzorgd, recepten op uitgeprinte A4-tjes, pannen, messen en snijplanken konden worden gebruikt van Puur; de sfeer was erg gezellig en ik heb ook weer van alles geleerd. O.a. dat je dit deeg zo zacht moet kneden tot het aanvoelt als je oorlel. Turkse kooktechnieken worden vaak zo poëtisch beschreven vertelde Kadriye.

Er waren 2 soorten meel, zodat we later konden proeven en vergelijken; Peak’s universele bakmix en Dove’s Farm witte bloem.


Ik heb net mijn zoon een broodje laten proeven en ook hij was verrast; deze broodjes mogen vaker op tafel komen en ik zal ze ook zeker gaan maken. Ze zijn ook zeer goed om mee te nemen in de lunchbox of op een fijne picknick in het park.


De couscous die we gebruikten is van Peak’s (zij sponsorden de bakworkshop met hun meel en couscous) die ik al eens had gemaakt, maar hier werd meer de techniek van risotto gebruikt en welde de couscous na tijdens het afkoelen. Door het daarna te mengen met citroensap, veel gehakte bladpeterselie en met verse slamelange te serveren krijg je een superlekkere Mediterrane zomerse salade.

Beide recepten zijn zeer geschikt om mee te experimenteren, de broodjes qua vulling en meelsoort, en ik denk dat een tomaatje en wat blokjes courgette of geroosterde aubergine en wat walnoten in de couscous salade erg lekker zijn.

Een absolute aanrader dus deze workshop: even opruimen en afwassen met elkaar en de 3 uur waren omgevlogen.


Kadriye is van plan na de zomervakantie maandelijks een workshop te gaan geven, dus houdt de website van de NCV of van Puur in de gaten. Daar kun je ook alle informatie vinden over andere bakworkshops in heel Nederland.

Hier nog wat foto's van de workshop:






maandag 15 juni 2015

gepofte amarant-noten reep - nut amaranth chocolate bars (GF-DF-SF-V)

                     Adapted from Green Kitchen Stories

Ik maakte deze makkelijke en heerlijke gepofte amarant-noten reep al een tijdje geleden en was ze even vergeten te plaatsen. Na een paar versies vind ik deze op dit moment de beste. Door de pindakaas te vervangen voor een andere notenpasta en met de ingrediënten te variëren, kun je steeds een andere smaak creëren.  Het poffen van de amarant is superleuk om met je kids te doen; kijk dit fimpje even voordat je begint!

Ik gebruik een Pyrex rechthoekige schaal van 20x16cm, die ik bekleed met ruim huishoudfolie, zodat je genoeg hebt om eroverheen te vouwen tijdens het stevig worden en je de “koek” er makkelijk uit kunt halen voordat je gaat snijden.


Je hebt nodig:
7 dikke dadels, geprakt met een vork
2 el gesmolten kokosolie
1 kop/250 ml pindakaas of andere notenpasta
1 volle tl kaneel
handje amandelen, grof gehakt
1 cup/250 ml gepofte amarant
¼ cup/60 ml goji bessen
¼ cup gepeld hennep zaad

100 g pure chocolade, gesmolten au-bain-marie
zoutvlokken (Maldon)

Prepareer eerst de vorm met huishoudfolie.
Pof de amarant.

Prak de dadels en meng goed met de andere ingrediënten in een kom. Schep in de glazen vorm en druk aan met een lepel of je hand.
Smelt de chocolade en giet over de massa, gebruik een spatel om gelijkmatig te verdelen. Besprenkel met wat zoutvlokken.
Laat een paar uur in de koelkast opstijven. Haal eruit en snijd in gewenste stukken.

Ze blijven lang goed, zover dat mogelijk is!




These funny to make and easy no-bake bars are so good! Try them and let me know what you think. Great to do with your kids, especially the popping of the amaranth seeds. Look at this video on How to!

I use a Pyrex rectangle dish of 20x16cm covered with enough cling film in order to wrap over when setting and to get it out easily after setting.

 You’ll need:

7 big juicy dates, mashed with a fork
2 tbsp coconut oil, melted
1 cup peanut butter or nut butter of your choice
1 full tsp of cinnamon
small handful of almonds, cut roughly
1 cup popped amaranth
¼ cup goji berries or other dried berries
¼ cup hemp seeds (optional)

100 g pure chocolate, melted slowly au-bain-marie, to pour over the top
salt flakes

Prepare your dish first.
Pop your amaranth.

Mash the dates and mix with all the all the other ingredients in a bowl.
Scoop into the prepared dish and press evenly with a spoon or hand.
Melt the chocolate and pour over the mixture and spread out with a spatula. Sprinkle some salt flakes over it and let it set for a couple of hours in the fridge. Take it out and cut into squares.

They keep very well in a glass dish in the fridge, for weeks, when possible ;-)


dinsdag 2 juni 2015

Salade van geroosterde zoete aardappel, quinoa en linzen met avocadodressing – Roasted sweet potato salad with quinoa and lentils and avocado dressing (GF-DF-SF-V)





Gisteravond maakte ik deze heerlijke salade voor 2 personen; ik heb hem lauwwarm gegeten, met linzen uit het kookvocht en de nog warme blokjes zoete aardappel. Koud is het waarschijnlijk ook erg lekker, maar ik prefereer warm of in ieder geval kamertemperatuur.

Ik heb geleerd vanuit de TCM, van de fantastische Jeanine Hofs, die op ditzelfde moment in Vilamartin in Andalusia bivakkeert, dat onze spijsvertering blijer wordt als je in ieder geval je voeding op kamertemperatuur eet en drinkt.

Je kunt de salade met allerlei toevoegingen opleuken, verander de kruiden, eet er wat geroosterde vis bij of een eitje, de mogelijkheden zijn enorm.
Eerst maken we de dressing zodat de smaken kunnen intrekken.

avocadodressing

1 kleine avocado
handje verse basilicum, peterselie en koriander
2 lente-uitjes
1 klein teentje knoflook
3 el olijfolie
2 el lekkere azijn of limoensap
2 el bruine rijststroop
2-4 el water
peper en zout

Pel de avocado en haal de pit eruit, was de kruiden en snijd ze grof, hak de lente uitjes en knoflook en doe alles in een keukenmachine met de olijfolie, azijn of limoensap, rijststroop, 2 eetlepel water en peper en zout. Pureer tot een mooie saus, proef en voeg naar smaak en dikte peper en zout en water toe. Zet apart.

Voor de salade heb je nodig:

1 grote zoete aardappel
peper en zout
2 el olijfolie of kokosolie
125 g zwarte quinoa
125 g beluga linzen
2 lente uitjes
paar radijsjes en/of stuk komkommer

Verwarm de oven voor op 190°C.
Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke blokjes. Meng met de olijfolie en wat peper en zout en bak in het midden van de oven 2 x 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Schep ze halverwege om.

Kook de quinoa zoals op het pak staat met een snufje zout. Laat met het deksel erop staan tot gebruik.

De linzen was je, zet ze op in ruim water (2 vingers erboven) met een bouquet garni van laurierblad, peterseliesteeltjes en wat tijm en een stuk (lente)ui. Breng aan de kook en zachtjes gaar in ongeveer 20 minuten, voeg pas de laatste 5 minuten wat zout toe. Laat ze in het kookvocht staan.

Was en snijd de radijsjes in plakjes, de lente uitjes in ringetjes, wit en groen, eventueel stukjes komkommer en misschien wat blaadjes sla.

Pak een mooie schaal en als alles klaar is maak je met de zomer in gedachten een je eigen compositie die je dresseert met die heerlijke avocadodressing. Wat gepofte pompoenpitjes erover lijkt me ook erg lekker! Geniet ervan!


avocado dressing

1 small avocado
handful of fresh basil, parsley and coriander
2 spring onions
1 small clove of garlic
3 tbsp olive oil
2 tbsp nice vinegar or lemon juice
2 tbsp brown rice syrup
2-4 tbsp water
pepper and salt

Peel the avocado en take the pit out, wash the fresh herbs and cut them roughly, chop the spring onions and garlic and put everything in a food processor together with the olive oil (use a tasty one), vinegar or lime juice, rice syrup, 2 tablespoons of water and pepper and salt. Wiz everything into a more or less smooth sauce, taste and add more water if too thick and more pepper and salt to your own taste. Set aside.

For the salad you’ll need for 2 persons:

1 big sweet potato
pepper and salt
2 tbsp olive oil or coconut oil
½ cup/125 g black quinoa
½ cup/125 g beluga lentils
2 spring onions
some radishes and/or a piece of cucumber

Pre heat the oven on 190°C.

Peel the sweet potato and cut into equal chunks. Mix with the olive oil, pepper and salt and bake in the middle of the oven for 2 x 20 minutes till done and golden. Turn them half way.

Cook the quinoa according to the packet with a pinch of salt. Let it stand with the lid on till use.

Wash the lentils and put them on the gas with 2 cm of water above them and a bouquet garni of bay leaf, parsley stalks and some thyme sprigs and a piece of (spring)onion. Bring to a soft simmer and after 15 minutes check them. When they are almost done add a little salt and cook for another 5 minutes. Let them stand in the cooking liquid with the gas off.

Wash and slice the radishes, the spring onions, white and green parts, maybe pieces of cucumber and some lettuce.


Take a beautiful bowl or platter and if all ingredients are ready, create your own composition and dress the salad with the super green dressing. Some toasted pumpkin seeds on top might be a nice addition too! Enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...