maandag 17 oktober 2016

Boekweitpap met gebakken appel en dadelstroop - buckwheat porridge with baked apples and date syrup (GF-SF-DF-V optie)



Dit weekend heb ik mijn kookboek afgemaakt en verzonden voor een eerste versie!! Nu op zoek naar een uitgever!!

Al vrij snel na mijn coeliakie diagnose, nu 9 jaar geleden, ontstond het idee van mijn eigen kookboek, vooral omdat ik niet blij werd van wat er verkrijgbaar was aan glutenvrije producten en ik merk, dat nu, ondanks de vergroting van het aanbod, ik nog steeds relatief weinig gebruik maak van kant-en-klare glutenvrije producten. Waar ik echt blij van word is het aanbod aan gecertificeerde volle “graan”producten en meelsoorten waardoor ik vooral mijn bakproducten heb kunnen verbeteren. Ik geloof nog steeds dat je met coeliakie gezond en vooral lekker kunt eten als je tijd en aandacht besteedt aan je voeding. Voor mij betekent dat voornamelijk alles zelf maken.

Vandaag een gouwe ouwe. Een recept uit de begintijd van mijn blog.

Je hebt nodig voor 1 persoon:
50 g boekweitvlokken, gebruik gecertificeerde glutenvrije
150 ml water
snufje zout
1 appel, liefst goudrenet

1 el kokosolie of boter
kaneel
dadelstroop
1 el amandelsnippers
1 scheut room of kokosmelk

Ik gebruik ongeveer 1 kopje boekweitvlokken en 3 keer zoveel water. Voeg altijd water toe als de pap te dik wordt.

Begin met het zachtjes roosteren van de boekweitvlokken, dit versterkt de enigszins nootachtige smaak. Doe hiervoor de boekweitvlokken in een pan en zet de pan op een laag vuur. Laat ongeveer 5 minuten "roosteren"  terwijl je af en toe schudt of roert. Je ruikt het vanzelf. Zodra de boekweit gaat geuren kun je het water toevoegen. Ik voeg kokend water toe. Roer meteen goed door en laat 5 minuten zacht doorkoken; zorg dat de pap goed vloeibaar is,want het dikt nog even in. Zet dan een deksel op de pan en het vuur uit. Laat minimaal 5 minuten staan.

Bak dan een appel die je geschild hebt en in partjes gesneden in wat boter of kokosolie lichtbruin en gaar. Bestrooi met wat kaneel.

Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan lichtbruin.

Schep de pap in een kom, schep de appel erop en zoet met dadelstroop.

Bestrooi met de amandelsnippers en een scheut room. 


You need for 1 person:
½ cup of buckwheat flakes
1 ½ cup of water
pinch of salt
1 apple
coconut oil or butter
cinnamon
1 tbsp almond flakes
coconut milk or cream

Start with putting the buckwheat flakes into a small saucepan and toast the flakes on low heat for a couple of minutes. The toasting enhances the nutty flavour. Shake the pan once in a while. The minute you start smelling the buckwheat add the water and bring to a slow boil for 5 minutes. Stir often. It thickens quite a lot, so add more water if needed.
Then put a lid on and the gas off.

In the meantime heat a tablespoon of coconut oil or butter and peel and core the apple. Cut in thin slices and bake lightly brown and done. Sprinkle with cinnamon or ginger or both.

Toast the almond flakes in a dry pan till golden.
Scoop the buckwheat into a bowl, add the apple slices, a tablespoon of date syrup and garnish with the almond flakes.
Even better with some fresh cream or coconut milk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...