Pagina's

donderdag 15 oktober 2009

Afijn, 3 maanden later!

Helaas heeft de vakantie geen verlenging gekregen, maar had ik het even te druk om te bloggen, maar vanaf nu ben ik weer regelmatig op het blog met nieuwe, heerlijke, doordeweekse of feestelijke glutenvrije recepten.

Thailand was echt luilekkerland, niet eens zozeer voor de glutenvrije bezoeker, maar de rijkdom aan verse produkten die zo van het land of de boom komen is zo fantastisch, dat je tijd tekort komt om alles te proeven. Ondanks dat het merendeel van de Thai boeddhist is, wordt er toch enorm veel vlees gegeten en gaat er in bijna alle gerechten een schep varkens- of kippenbouillon. Na 1 dag had ik dat gelukkig door en de rest van de vakantie hebben we steeds weer opnieuw moeten uitleggen, dat geen vlees eten ook betekent geen bouillon van vlees.

De basis is eigenlijk altijd hetzelfde: een combinatie van zoet, zuur, zout en pittig. Bijna alle gerechten worden à la minuut gemaakt. Streetfood is daar uitgevonden, maar dan eet je ook de lekkerste en zelfgemaakte dingen. Iedereen leeft en werkt op straat, de mensen zijn heel erg vriendelijk en iedereen houdt rekening met elkaar, hoe druk het ook is, niemand duwt tegen je aan of scheldt en staat op je tenen. Zelfgebouwde keukentjes, mobiel of niet zie je overal:




Om de echte Thaise smaak in Nederland te maken heb je toch wel wat authentieke kruiden en sausen nodig die, in Rotterdam waar ik woon, wel te koop zijn bij de Chinese toko en bij Siriporn, een minisuper waar ze rechtstreeks geïmporteerde Thaise produkten verkopen.
Maar er zijn ook wel wat alternatieven die ik zal benoemen als het nodig is.

Maar nu het kouder wordt merk ik dat mijn lichaam andere behoeften heeft dan de Thaise keuken die voor mij geschikter is in de zomer. Dus de komende tijd af en toe een Thais recept, maar vooral herfstrecepten! Van de koude grond en toch verwarmend!

Vandaag om te beginnen alleen even een smaakmaker, die je snel kunt maken en toegevoegd aan ieder wokgerecht al een Thaise touch geeft.

Chili-lime fishsauce


3-6 kleine rode en groene pepertjes, (bijv. rawit)
3 e.l. fishsauce
2-3 el limoensap of rijstazijn (of citroensap of een andere azijn)
1 el suiker of 2 el opgeloste palmsuiker

Doe alles in een jampotje, schudden, proeven.
Te zout(fishsauce), voeg dan wat zuur toe en wat zoet.
Te zuur, voeg wat zout toe, proeven en evt. wat zoet.
Blijf proeven tot het lekker is. Een kwestie van smaak.
In Thailand smaakt niets precies hetzelfde, iedereen heeft zijn/haar eigen variatie.
Wees creatief!

Deze saus is ook erg lekker bij een gebakken vis, wat rijst erbij, groentes uit de wok.

1 opmerking: