Pagina's

zondag 16 januari 2011

Chili hazelnoot crackers – chili hazelnut crackers (GF gluten free – SF sugar free )

Deze crackers zijn echt verslavend lekker.
In december had ik de versie van The Gluten –Free Goddess gemaakt met gepelde hazelnoten, maar ik dacht waarom zou ik de vliesjes niet gewoon opeten, levert weer wat (onoplosbare) vezels op.
Hazelnoten zijn rijk aan vitamine B1,B6 en E en een goede bron van ijzer, magnesium en calcium.
Deze versie is lekker pittig door het gebruik van chiliflakes.
Ze zijn zo klaar, maar pas wel op, ze zijn echt verslavend lekker!!

Chili hazelnootcrackers (1 bakplaat)

100 g hazelnoten, met bruin vliesje
65 g bruine rijstmeel
37, 5 g tapiocameel
3,5 g zeezout
1 el olijfolie
30 ml melk of sojamelk
30 ml water
1 biologisch eitje, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 180˚ C.

Rooster de hazelnoten droog in een koekenpan met dikke bodem, een minuut of 10, terwijl je steeds schudt. Laat ze afkoelen en maal ze superfijn.
Meng de gemalen hazelnoten met de rest van de droge ingrediënten.
Maak een kuiltje in het midden en giet 1 voor 1 de natte ingrediënten erbij.
Roer stevig met een pollepel totdat het een enigszins plakkerig geheel is. Als het te plakkerig is, voeg dan lepelsgewijs nog wat rijstmeel toe. Het blijft plakkerig!

Leg een vel bakpapier op je werkblad en schep het deeg erop. Spreid het enigszins uit met een natte spatel. Leg er dan een flink stuk huishoudfolie op en rol het deeg uit tot een zo dun mogelijke plak, 3-4 mm. Hoe dunner het deeg, hoe knapperiger de crackers worden!

Haal het folie eraf en snijd, ik gebruik een pizzasnijder, de deegplak in crackervormige rechthoekjes. Bestrooi ze met wat extra zeezoutflakes en met chiliflakes.

Schuif de voorgesneden deegplak met bakpapier en al op een bakplaat en bak de crackers in 13-18 minuten goudbruin en knapperig. Ze worden nog ietsje knapperiger bij het afkoelen.
Laat eerst afkoelen en breek de deegplak dan in de voorgesneden crackers.



These crackers are gorgeously addictive.
In December I made the version of The Gluten-Free Goddess with peeled hazelnuts, but this time I decided to eat them with the skin on (not the outer one!).
Hazelnuts are rich in vitamin B1, B6 and E and a good source for iron, magnesium and calcium.
This version is nice and spicy by using chilli flakes.
They are easy to make, but beware, they are truly addictive!!

Chili hazelnut crackers (1 baking tray)

100 g hazelnuts, with the soft brown skin on
65 g brown rice flour
37,5 g tapioca flour
3,5 g sea salt
1 tbs olive oil, extra virgin
30 ml milk or soy milk
30 ml water
1 organic egg, loosely beaten

Toast the hazelnuts in a frying pan or skillet for about 10 minutes till you can smell them. Shake them from time to time.
Let them cool and grind them finely.
Mix the hazelnut flour with the rest of the dry ingredients in a bowl. Make a hole in the middle.
Put in the wet ingredients one at a time and then whisk with a wooden or other firm spoon till you get a thick, somewhat sticky dough. When it’s too sticky add some rice flour.

Put a sheet of baking paper on your bench and place the dough on top of it. Use a wet spatula too flatten the dough as much as possible. Then lay a big sheet of cling film on top of it and with a rolling pin you flatten the dough in a rectangle, till it’s about 3-4 mm. The thinner the crunchier!

Take away the cling film and cut the dough with a pizza cutter in small cracker-like squares.
Sprinkle some extra sea salt flakes (if you like) and chilli flakes on top and put the pre-cut dough in the oven. Bake the crackers in the oven for about 13-18 minutes.
When they cool, they get some more crunch. They must be light-golden.
After cooling you can break them on the pre-cut lines.

6 opmerkingen:

  1. Wow die zien er wel heeeel lekker uit! Ga ik proberen. Hoe komt het bij jou zo mooi in een rondje :)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je!
    gaat vanzelf als je het deeg vanuit het midden alle kanten uitrolt. ik probeerde een vierkant te maken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waw!! Your gf chili hazelnut crackers rock, my friend!

    They look amazing & wonderfully delectable too!

    yesterday, I made your lovely comforting winter soup & I loved it so much!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Colette van Heck4 februari 2011 om 16:27

    Heb zojuist de crackers gemaakt. Had alleen geen melk, dus heb dubbele hoeveelheid water gebruikt. En vierkant deeg lukte mij ook niet, sommige crackers zien er nu uit alsof ze in een verpakking hebben gezeten die gevallen is;-). Maar de crackers smaken heerlijk!!! Dat is het belangrijkste!

    Groetjes, Colette

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb net deze site ontdekt. Wieltje gekocht, deeg op een pizzablik met de vingers over het folie uitgedrukt. Ging prima. Ze zijn uit de kunst. Mijn man kan weer crackers bij zijn kaas eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijn om te horen Louise, heb je de sesam crackers ook al geprobeerd?

    BeantwoordenVerwijderen