Pagina's

zaterdag 3 december 2016

Glutenvrije mince pies (deel 1) - #decemberglutenvrij


Het is ongelooflijk dat de laatste maand van het jaar al weer is aangebroken! 
Ik ben heel blij om dit jaar weer mee te doen met de #decemberglutenvrij estafette. Het met elkaar delen van glutenvrije ideeën, tips , zorgen en natuurlijk heerlijke recepten, helpt om de, soms stressvolle, decembertijd gezond, vrolijk en glutenvrij door te komen.

logo: Bakers and Fakers 

Ik zal me eerst even voorstellen: Ik ben Linda Dubbeldam, 54 jaar en al weer bijna 10 jaar geleden gediagnosticeerd met coeliakie. Kijk even op deze pagina voor meer info over mij; er staat ook nog een lekker soepje in!
Nog steeds ben ik zeer geïnspireerd om glutenvrije recepten te ontwikkelen, die voornamelijk erg lekker moeten zijn, maar ook “gezond”, wat dat ook moge betekenen tegenwoordig.

Mijn motto is: kook en eet met aandacht voor wat je lichaam nodig heeft.Ik heb dit jaar gekozen voor een enigszins bewerkelijk recept, maar het is zó lekker, dat moet je gewoon een keer maken. Helemaal gezellig met je kind of je oma. Ik maak het al jaren, niet persé alleen met de kerst ;-)

Mince pies hebben hun oorsprong in de Middeleeuwen. Ze werden gemaakt in Engeland en de mince (letterlijk: gehakt) bestond uit een mengsel van vlees, zuidvruchten en specerijen. De specerijen en gedroogde exotische vruchten toonden aan hoe welgesteld je toen was.

Deze glutenvrije mince pies maak je in 2 etappes: eerst maak je de mince oftewel de gehakte vulling; deze laat je minstens een week macereren: de smaken trekken dan langzaam in het fruit, dat zacht wordt en diep van smaak.
Als je weinig tijd hebt of vergeten bent de mince te maken, kun je nog een nacht van te voren alles mengen. De smaak zal wat minder intens zijn, maar nog steeds heel lekker!


Nodig voor de mince:
150 g rozijnen
55 g krenten
70 g gesuikerde sinaasappelschil
30 g cranberry’s
40 g gehakte amandelen
½  goudrenet, geraspt
80 g rietsuiker
rasp en sap van citroen, mandarijn of sinaasappel
1 tl speculaas kruiden
1 snufje zeezout
peper uit de molen
30 ml bruine rum

Dit recept leent zich ervoor om te experimenteren: je kunt allerlei gedroogd fruit toevoegen, maar ook gehakte ananas op sap of gedroogde mango voor een exotische smaak; verschillende noten, dadels in stukjes. Met of zonder suiker of drank.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar, proef goed en bewaar in de koelkast tot gebruik. Roer iedere dag even door. Bewaar in een afgesloten bak of pot. 

Op 1e Kerstdag ga ik verder met de mince pies; dus houd het blog in de gaten en bak samen met mij en/of je kids deze heerlijke frisse en feestelijke taartjes.

Ik geef het stokje nu door aan GlutenvrijeMama; zij zal morgen haar bijdrage leveren aan #decemberglutenvrij.

Klik gewoon op de kalender; iedere dag zal een nieuwe blog verschijnen!


#decemberglutenvrij
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26 27 28 29 30


31


Geen opmerkingen:

Een reactie posten