Pagina's

dinsdag 24 maart 2015

wortelgroentepuree met LePuy linzen - root vegetables puree with LePuy lentils (GF-DF-SF-V)


Dit heerlijke simpele en lichte gerecht eet ik graag in deze overgangsperiode van winter naar lente, waar het, zoals nu, nog flink fris kan zijn. Er groeit nog niet veel op de velden, wel al in de verwarmde kas, maar gelukkig zijn er nog voldoende wortelgewassen te koop.

We gaan eerst de linzen koken op de manier zoals in het traditioneel streng katholieke Le Puy, waar op vrijdag geen vlees wordt gegeten, maar deze linzen met witte saus en gekookte eieren. 

nodig voor de wortelgroentepuree:
2 winterwortels, geschrapt en in stukjes
½ selderijknol, dik geschild en in blokjes
½ pompoen, geschild en in flinke brokken
1 el olijfolie
zout en peper
1 flinke tl geroosterde komijnzaadjes, evt. poeder
1 el ahornsiroop

nodig voor de linzen:
1 kop/ 250 ml Le Puy linzen 
2 koppen water
1 glas rode wijn
1 uitje met daarin een kruidnagel gestoken
enkele takjes tijm
zout

Eerst zetten we de gewassen linzen op met de rest van de ingrediënten behalve het zout en koken ze op een rustig vuur gaar. Dit duurt, afhankelijk van de kwaliteit van de linzen, 20-30 minuten. Voeg wat zout toe als ze bijna gaar zijn, dus de laatste 5 minuten. Laat ze in het vocht staan tot gebruik.

de groentepuree (2 pers.):
Kook eerst 5 minuten de wortel, dan de knolselderij en dan weer na 5 minuten de pompoenstukken. Na 20 minuten is alles gaar. Giet af en pureer met een stamper, zodat er een grove puree ontstaat. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout, de geroosterde komijnzaadjes en een eetlepel ahornsiroop. Schep dan zoveel linzen uit de pan als je lekker vindt en laat even uitlekken voordat je ze door de puree roert.

Eet zoals het is of met wat raapsteeltjes met een simpele vinaigrette en een gekookt ei.


The easiest light dinner I know, especially in this transformational time from winter to spring. There is not much growing in this time of year, etc. but still there is an abundance of root vegetables.

First we cook the lentils like the French do in Le Puy; the rather strict catholic population don't eat meat, but traditionally they prefer eating lentils with white sauce and boiled eggs for their friday lunch.

for the lentils you need:
1 cup LePuy lentils
2 cups of water
1 glass of red wine
1 onion with a clove pricked in
some thyme sprigs
salt

Wash the lentils and put them on the stove with the rest of the ingredients except for the salt and boil them softly till done. Depending on the quality of your lentils this will take 20-30 minutes, maybe more. When they are almost done, add some salt, in the last 5 minutes, then take from the heat and set aside in the juice.

for the puree you need (for 2 pers.):
2 winter carrots, scraped and in small cubes
1/2 celeriac, peeled and in small cubes
1/2 pumpkin, peeled, deseeded and in cubes
1 tbsp olive oil
salt and pepper
1 tsp of toasted cumin seeds, or cumin powder
1 tbsp maple syrup

Cook in a big pot enough water for all the vegetables and start to cook the carrots for 5 minutes, then add the celeriac cubes and cook another 5 minutes, then add the pumpkin for another 10 minutes. Toatal cooking time will be 20 minutes.Then drain the water and puree roughly. Add olive oil, pepper, salt, toasted cumin seeds and maple syrup. 
Then drain as much lentils as you want and add to the puree, mix gently.

Eat as it is or with some leafy green salad and a simple vinaigrette and a boiled egg or with some avocado.


4 opmerkingen:

  1. This will be our dinner for tonight,...ooh yes!
    I never cook enough with lentils, only a few times per year! I must change that now!

    The dish looks awesome! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het recept nu al 2 x gemaakt & telkens was het erg lekker! xxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat fijn om te horen! Het is bijna jammer dat we de wintergroentes gaan verlaten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen