zondag 25 december 2016

glutenvrije mince pies (deel 2) #decemberglutenvrij



Heerlijke brosse pasteitjes, gevuld met frisse mince meat vulling. Zoals beloofd, vandaag deel 2 van het recept voor mince pies.


We gaan deeg maken. 
Belangrijk bij dit shortbread deeg is dat je het zo min mogelijk bewerkt en zo koud mogelijk houdt.
Dus het deeg snel kneden met koude handen en dan meteen verdelen in stukjes van 30 gram en in de koelkast minimaal 1 uur laten afkoelen. De avond van tevoren is nog beter. Door de hoeveelheid boter en het minimale kneden krijgt het deeg zijn kruimelige structuur.


nodig voor 18 pasteitjes:
285 g witte bloem (ik gebruikte Dove’s Farm plain white flour)
75 g suiker
1 ½ tl bakpoeder
1 snufje zout
150 g koude boter                                                              
1 ei, losgeklopt                                                                                   
evt. 1 el ijskoud water                                                      logo: Bakers&Fakers                                                                                                                                                                                                                   

Meng bloem, suiker en bakpoeder, snijd de boter in piepkleine stukjes met 2 messen in het bloemmengsel. 


Voeg het ei toe en kneed met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Het duurt even voor het deeg samenkomt, even geduld voordat je eventueel water toevoegt, er zit genoeg boter in, maar deze is koud.

Verdeel het deeg in stukjes van 30 gram op een bord of in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat dan minimaal 1 uur rusten in de koelkast.


Ik bak de mince pies in muffin vormen. Ik knip rondjes van bakpapier voor de bodem om vastzitten te voorkomen en beboter en bestuif met een beetje bloem de zijkanten.

Zet de oven aan op 180°C.


Bekleed de muffin vormen zoals gezegd.

Leg een vel huishoudfolie of bakpapier op je werkblad en scheur een stuk huishoudfolie af.
Laat het deeg in de koelkast staan en gebruik steeds 1 stukje deeg. Zet de mince klaar. Hoe koeler het deeg blijft des te beter blijft het in vorm. Ik heb een onverwarmde keuken, dat is een voordeel ;-)

Rol het deegbolletje uit tussen het huishoudfolie tot 3 mm dikte en steek er een rondje uit van 7 cm. Laat voorzichtig in het vormpje zakken en duw aan met je vingers. Het resterende stukje deeg rol je weer uit en steek of snijd er een stervorm uit van 7 cm.


Schep een volle koffielepel mince meat in het deegbakje en leg de ster er boven op.
Herhaal met de rest van het deeg. 


Afhankelijk van de grootte van je muffinvorm; ik heb er 2 van 6 stuks, bak je de mince pies in 1 of meerdere keren. 


In het midden van de voorverwarmde oven 20-25 minuten tot goudbruin. Check rond 18 minuten of ze niet te hard gaan!
Haal ze dan uit de oven en laat volledig afkoelen, anders zijn ze nog te bros en vallen ze uit elkaar!! Haal ze dan voorzichtig uit de vorm. Ze worden stevig als ze koud zijn.


Bestrooi ze met poedersuiker en eet ze met je geliefden. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt, dus laat het me weten als je ze gemaakt hebt!


Morgen is het weer de beurt aan Mirjam van ikbenglutenvrij. Veel plezier en ik wens iedereen fijne glutenvrije feestdagen en een gezond en inspirerend 2017.





#decemberglutenvrij
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26 27 28 29 30


31


2 opmerkingen:

Sophies Foodie Files zei

Hey Linda,
Merry Christmas!!

Ik vind je gv minced pies fantastisch! Ik ga ze zeker meermaals maken! Yummmmmmm!

Renske zei

Je minced pies zien er heerlijk uit. Wel veel werk, maar de moeite waard.