zondag 5 juli 2009

panisses















Panisses met geconfijte tomaatjes
voor 4 personen

Een heerlijk zomers voorgerechtje: gebakken panisses. Een panisse is een koek van kikkererwtenmeel die je in Zuid- Frankrijk rondom Nice veel tegenkomt. Het deeg lijkt wat op polenta, maar heeft een heel eigen smaak. Het combineert zeer goed met warme tomaat. Voor dit recept maak ik alles een dag van tevoren klaar. De tomaatjes die ik gebruikte waren biologische trostomaatjes en zo zoet!

Nodig voor de panisses:
200 g kikkererwtenmeel
650 ml groentebouillon
zout en peper
vershoudfolie

voor de tomaatjes:
250 g trostomaatjes of romaatjes
zout en peper
2 el olijfolie
2 grote tenen knoflook, gepeld en in plakjes
tijm en oregano

Verwarm de oven voor op 250˚C. Was de tomaatjes en meng ze met de rest van de ingrediënten. Je kunt ook Provençaalse kruiden gebruiken of verse peterselie en tijm. Doe ze in een ovenvaste aardewerken schaal en bak ze 45 minuten. Ze moeten geuren. Laat ze afkoelen tot gebruik.

Verwarm voor de panisses de bouillon tot het kookpunt en roer dan met een houten lepel het gezeefde kikkererwtenmeel erdoor. Je moet flink roeren en waarschijnlijk ontstaan er wat klontjes, maar dat is niet zo erg. Blijf roeren gedurende 10 minuten terwijl het zachtjes kookt. Het deeg moet zo dik zijn dat het bijna niet meer te roeren is en van de bodem los komt.
Laat even wat afkoelen en schep het mengsel op een dubbel vel van huishoudfolie en rol het tot een soort dikke worst van 5-8 cm doorsnee.
Laat het afkoelen in de koelkast.

Als je het gerecht gaat maken, snijd je het deeg in plakken van 1- 1,5 cm.
Verhit wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de plakken aan beide kanten goudbruin en krokant.
Verdeel de plakken over de bordjes en leg wat tomaatjes (op kamertemperatuur!) erop.

1 opmerking:

ROEB zei

paniek met gekonte tommetjes! is dat smulle!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...