Niet alleen heeft deze soep een prachtige dieprode kleur,
maar zij heeft ook een diepe, volle smaak.
Voor mij is soep een basisbehoefte, of het nu warm of koud
is, een verwarmende, vochtige en altijd weer verrassende vorm van voeding. Ik
kan er zoveel in kwijt en vaak heb je, zoals in deze soep, maar enkele ingrediënten
nodig om tot een voedzaam resultaat te komen.
Ik eet soep graag als lunch, boterham erbij, soms wat salade
en klaar. Maar ook als tussendoortje eet ik vaak soep, zo rond een uur of 4-5.
Bij de soep maakte ik een maïsbroodje uit de gietijzeren
skillet, soort koekenpan die zo de oven in kan.
Voor de soep heb je nodig:
2 uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 rode puntpaprika’s, zaad eruit en in grove stukken
1 rode zoete aardappel, ± 300 g, geschild en in grove
stukken
1 blik gepelde tomaten
½ l groentebouillon
⅓ cup rode linzen, gewassen
verse kruiden, bijvoorbeeld lavas, peterselie of basilicum
werkwijze:
Fruit ui, knoflook en rode paprika zachtjes 10 minuten in
wat olijfolie tot de paprika’s lekker zacht zijn. Voeg dan bouillon, zoete
aardappel, tomaat en rode linzen toe en breng de soep aan de kook. Laat 20-25 minuten
zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Pureer dan de soep en voeg verse
fijngesneden lavas toe.
Als je meteen de oven aanzet op 200°C, kun je in de tijd dat
de soep gaart het maïsbrood maken. Dit recept is geïnspireerd door een
polentabrood uit het boek Gluten-free
Italian, van Jacqueline Mallorca.
Nodig:
1 gietijzeren skillet, ingevet, Ø 16cm
¼ cup polenta, met een kop erop
½ cup fijn maïsmeel
¼ cup maïzena
1 volle tl psyllium vezels
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
½ tl zeezout
2 biologische eieren
¼ cup volle yoghurt
¼ cup water
1 ½ el olijfolie
peper
evt. ½ cup Parmezaan
Zet dus eerst de oven aan en vet de skillet in met wat
olijfolie, zet in de oven.
Doe de droge ingrediënten van polenta tot en met zeezout in
een kom.
Roer in een andere kom de 2 eieren tot en met de peper en
eventueel de Parmezaan door elkaar.
Giet de natte bij de droge ingrediënten en roer snel door
elkaar.
Haal de skillet uit de oven met ovenhandschoenen!! En giet
het beslag in de pan, strijk even glad en schuif meteen terug in de oven. Bak
ongeveer 12 minuten tot goudbruin en gerezen.
Laat even afkoelen, met een mes rond de rand en stort op een
bord. Serveer bij de soep.
Ook lekker bij een bonenschotel of met boter en honing bij
de thee!
You need:
2 onions, chopped fine
2 cloves of garlic, chopped very fine
2 red
pointy sweet peppers or bell peppers, cleaned and roughly chopped
1 red sweet
potato, peeled and in chunks
1 tin
peeled tomatoes
½ l
vegetable stock
⅓ cup red
lentils, washed
fresh herbs,
like lavas, parsley or basil
Heat some
olive oil in a soup pan and gently fry onions, garlic and peppers for 10
minutes. Stir occasionally.
Then add
sweet potato, tomatoes, lentils and stock and bring to the boil. Let it simmer till the
lentils are done and the sweet potato soft, about 20-25 minutes.
Puree the
soup and serve with some freshly chopped herbs. I love lavas at the moment.
Serve with some corn bread, which is inspired on the polenta bread from the book Gluten-free Italian, from Jacqueline Mallorca.
for the
bread you need:
1 skillet, Ø
16cm, oiled
¼ cup
polenta, heaped
½ cup corn
flour, fine
¼ cup corn
starch
1 heaped
tbsp psyllium husks
1 tsp
tartaric acid baking powder
½ tsp sea
salt
2 organic
eggs
¼ cup full fat
yoghurt
¼ cup water
1 ½ tbsp
olive oil
pepper
optional: ½
cup Parmesan
Pre heat
the oven on 200°C or 400°F.
Oil the
skillet and put in the oven.
Mix the dry
ingredients from polenta to sea salt in a bowl.
Mix the wet
ingredients from eggs to pepper or Parmesan in a bowl.
Pour the
wet into the dry ingredients and mix quickly.
Take the
skillet out of the hot oven with oven mittens!!
Pour the
batter in, maybe flatten the surface, then shove back into the oven and bake
for about 12 minutes till golden brown and risen. Let cool for a few minutes, a
sharp knife around the edges and put on a plate.
Ready to
serve with the beautiful red soup or great with a chilli dish or with some
butter and honey for tea!
7 opmerkingen:
The soup and cornbread looks delicious - my kind of meal!
Thank you I, let me know what you think of the taste of it :-)
Hi Linda - you won my cook book give away! Email me your mailing address and I will send it to you! Ina
Hi Ina, Wow, I am so happy, thank you so much. I look forward to this inspiring book :-)
MMMM,...een lekker gecombineerd recept! jouw soep zit er over héérlijk uit & je Gf cornbread ook! Yummm!
Eerlijk gezegd vonden wij het brood nogal smakeloos. De soep wel lekker voedzaam en gezond! Dankjewel. Groetjes
Dank voor je reactie Laura. Over smaak valt niet te twisten;-)
Blij dat je de soep lekker voedzaam en gezond vind :-)
Groetjes, Linda
Een reactie posten