woensdag 4 mei 2016

pop-up pita's - pop-up pitas (GF-DF-V)





Vorig jaar zag ik op The Great British Bake Off de aflevering waar de kandidaten glutenvrij, lactosevrij en suikervrij moesten bakken.
Paul Hollywood, 1 van de meesterbakkers, had een glutenvrij pitabrood ontwikkelt, die de bakkers moesten namaken.
Het was grappig om te zien, omdat glutenvrij bakken andere vaardigheden veronderstelt dan bakken met gluten. De bakkers hadden vooral problemen met het “kneden” van het deeg, want niet echt nodig in mijn opinie. Het deeg moet zo nat mogelijk blijven om uiteindelijk niet te droog te worden. Zo, dat klinkt Cruijfiaans :-)


Ik heb de pita’s gebakken; ze waren heerlijk, maar het gebruik van 3 eieren voor 12 pitabroodjes (ze waren ook nog eens heel groot!) vind ik een bezwaar. Brood en ei vind ik niks. Ik eet met plezier biologische eieren van mijn boer uit Strijen, maar om nu nog eens 3 eieren te verstoppen in te bakken brood, nou nee.
Dus maakte ik een vegan variant. Het resultaat mag er zijn. Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Ik maak er meestal 4 of verdubbel het recept en vries er een aantal in. Je kunt ze heel makkelijk oppiepen in de oven of in een droge koekenpan.



Je hebt nodig:
5 g psylliumvezels, meng in een grote kom met 50 ml water, roer goed door elkaar en zet ±5 minuten apart

50 g boekweitmeel
50 g bruine rijstmeel
25 g tapiocameel
1 el nigellazaad
½ tl zout
3 g suiker
3 g gist

Meng deze droge ingrediënten in een ruime kom.

Roer door het psylliummengsel, dat nu een soort gel is geworden, 1 el olijfolie, ½ tl appelazijn en 100 ml handwarm water. Giet bij de meelmix en roer door elkaar met een pollepel. Roer scheutje voor scheutje nog ongeveer 50 ml water erdoor tot je een dik en plakkerig deeg krijgt.
Dek af met huishoudfolie en zet zeker 1 tot 1 ½ uur op een warme plek om te rijzen.

Zet dan de oven op 200°C.

Strooi rijstmeel op een vel bakpapier of bakmat.
Verdeel het deeg in 4. Pak elk stuk deeg met meelhanden en leg op het bakpapier, bestrooi licht met rijstmeel en druk zachtjes uit tot een ronde pitavorm van ongeveer ½ - 1 cm dikte. Dit gaat heel gemakkelijk, kleeft wel een beetje maar dat hoort erbij.
Herhaal met de andere stukken deeg en schuif het vel met de 4 pita’s erop op de hete bakplaat en in het midden van de hete oven. Bak 5 minuten , draai dan om en bak nogmaals 5 minuten. Je ziet ze oppoffen!


Eet nog warm uit de oven, vul met falafel en salade of wat je maar lekker vindt.


You need:
5 g psyllium husks, mix into a wide bowl with 50 ml of water and set apart for ± 5 minutes

50 g buckwheat flour
50 g brown rice flour
25 g tapioca flour
1 tbsp nigella seeds
1/2 tsp sea salt
3 g sugar
3 g dry yeast

Mix these dry ingrecients into a bowl.

Into the gel-like psyllium mixture stir 1 tablespoon of olive oil, ½ teaspoon apple cider vinegar and 100 ml of luke warm water. Mix well and pour into the flour mix. Stir together with a wooden spoon. Bit by bit add about 50 ml of water, till the dough is thick and sticky.
Cover with clingfilm and let it rise in a warm spot for at least 1 - 1 ½  hours.

Then pre heat the oven on 200°C.


Sprinkle some rice flour on a piece of baking paper or a baking mat.
Divide the dough in 4. Take a piece of the dough with floured hands and put on the paper. sprinkle some rice flour on top and very softly press the dough into a circle of about ½ - 1 cm thickness. It is very easy to do, a bit sticky, but that;s part of the fun.
Repeat with the other 3 pieces and then shift the pitas with the paper on the hot baking tray and bake them in the middle of the oven for about 5 minutes, then turn them and bake another 5 minutes on the other side. You'll notice them puffing up!!

Eat warm, straight out of the oven, fill with falafel and salad or with whatever you like!





Geen opmerkingen: