dinsdag 26 april 2016

Spaanse preitaart met rijst en romescosaus – Spanish leek bake with rice and romesco sauce- torta de puerros con arroz y salsa de romesco(GF-SF)


Een verwarmend lentegerecht, dat is wat ik nodig heb, niks geen salades, smoothies of yoghurt met fruit, maar soep met veel gember erin, hartige stoofgerechten met bonen en linzen, het lijkt wel weer herfst.

Nou ja, ook dit weer waait wel weer over en gelukkig gaat de natuur gewoon haar gang: langzaam krijgen alle bomen en struiken hun eigen groene blaadjes, wat een verschillende kleuren groen zijn er nu te bekijken!
In mijn moestuin komen heel voorzichtig wat groene blaadjes op, van de rucola en de tere, een Turkse tuinkers.

Groen is de kleur van de lente, vandaag een groen gerecht, simpel en lekker.

Je hebt nodig:
3 el olijfolie
500 g prei
1 stengel bleekselderij
1 grote ui
1 blaadje laurier
paar takjes tijm
1 dl witte wijn
3 biologische eieren
3 dl melk, room of een plantaardige variant
50 g kaas
200g gekookte bruine rijst

Snijd de prei in ringen en was goed. Snijd ui en bleekselderij fijn.
Verwarm in een braadpan de olijfolie en bak ui, prei en bleekselderij met het laurierblad en de tijm ongeveer 8 minuten op lage temperatuur. Blus af met de witte wijn en laat, met deksel op de pan, nog een minuut of 8 zachtjes sudderen. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met wat olijfolie.

Klop de eieren los en meng met de melk/room en de kaas, breng op smaak met wat zout en peper.

Als het preimengsel is afgekoeld meng je eieren en rijst er door en schep alles in de ovenschaal. Bak de torta in het midden van de oven, 30–35 minuten tot goudbruin en het stevig aanvoelt als je erop drukt met je vingers.

Afhankelijk van je ovenschaal kun je proberen de taart te storten. Ik heb het risico niet genomen.

Wel maakte ik er nog een  glutenvrije romescosaus erbij:


1 rode paprika
15 hele amandelen
6 hazelnoten
1 kleine teen knoflook
1 gepelde tomaat, uit blik
1 el sherry azijn
2-3 el olijfolie
1 mespunt Pimentón, gerookt paprikapoeder
peper en zout
handje fijngehakte peterselie

Blaker een rode paprika op de gasvlam of BBQ en laat hem afkoelen in een papieren zak voordat je de schil eraf wrijft en de pitjes verwijdert. Toast de amandelen en de hele hazelnoten. Laat even afkoelen.
Ik maak de romesco in een gladde Spaanse vijzel, maar je kunt natuurlijk ook alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie gladde saus draaien.
Proef en breng eventueel op smaak.



You’ll need:
3 tbsp olive oil
500 g leeks
1 stalk of celery
1 big onion
1 bay leaf
A few thyme sprigs
1 dl white wine
3 organic eggs
3 dl milk, cream or a vegan variation
50 g cheese
200 g cooked brown rice

Chop and wash the leeks thoroughly, chop onion and celery fine.

In a heavy casserole heat the olive oil and softly fry onion, leeks and celery with the bay leaf and thyme for 8 minutes, while stirring occasionally. Season with some salt and pepper and deglaze with the white wine, put the lid on, heat low and let it simmer for another 8 minutes. Then let it cool a bit.

Pre heat the oven on 180°C and oil and ovenproof dish.

Mix eggs with the milk/cream and the cheese, season with a little salt and pepper.
When the leeks are cooled down enough, stir in the egg mixture and the rice. Bake the torta in the middle of the oven for 30-35 minutes, till golden brown or when you press with your fingertips it should feel quite firm.

Depending on the oven dish you used you can turn the torta on a plate. I didn’t take the risk. What I did do is make an easy glutenfree romesco sauce to go with it:


1 red bell pepper
15 whole almonds
6 hazelnuts
1 small clove of garlic
1 peeled tomato, from a tin
1 tbsp sherry vinegar
2-3 tbsp olive oil
pepper and salt
1 pinch of Pimentón, smoked paprika powder
1 handful of fresh parsley, chopped

Char the bell pepper on a gas flame or the BBQ and let it cool in a paper bag. then remove the skin and seeds. Toast the almonds and hazelnuts in a dry pan, let them cool.

I make my romesco in a smooth Spanish mortar and pestle but you can easily throw everything in a food processor and make a smooth sauce. Taste and adjust to your own taste.

4 opmerkingen:

Sophiesfoodiefiles zei

Yum Yum Yum Yum. Wat een geweldig fantastisch receptje & ik hou ook van een lekkere saus erbij. Ik heb enkel alleen deze saus met amandelen gemaakt dus zal,het wat anders zijn met hazelnoten, maar zeker lekker ook.


Mmmmmmm! 👍🏻

boeddhamum zei

Zonder de hazelnoten is-ie ook zeker heel lekker, maak ik ook vaak ;-)

Ina Gawne zei

Oh my goodness this looks so good. I still have fresh leeks from the farm down the road...a must try for me for sure. Yumm!

boeddhamum zei

Thank you Ina, I hope you'll enjoy the leek tart, like we did :-)