woensdag 23 mei 2012

Sweet potato paprika courgette soup- zoete aardappel paprika courgette soep (GF-DF-SF-V)


The bright deep orange soup I made today is filled to the brim with beautiful vegetables and full of fibers and with a taste from heaven. After a very, very cold spring it has become summer at once, but I don’t complain, for me this is heaven too!
I walk outside without my coat, barefoot, no more shawls and handkerchiefs. My balcony is slowly getting green, by all the herbs, plants and flowers that I’m growing. My mood took a big leap, from low pressure to high pressure. Yes, really, I’m so much more alive when the temperature is above 20 degrees Celsius.
I hope you enjoy the weather too, and when not make the soup and enjoy the taste of summer!

Sweet potato paprika soup (4 bowls)

2 medium onions, chopped
2 cloves of garlic, chopped fine
2 small sweet potatoes
2 medium red paprikas
2 medium courgettes
1 tin of peeled tomatoes
1 cube of gluten free vegetable stock (I use Natur Compagnie)
2 tbsp chopped basil leaves

In a big soup pan warm some olive oil and fry onion and garlic softly.
Cut and deseed the paprikas and chop roughly, add to the pan. Stir.
Let it fry together for 10 minutes.
In the meantime peel and chop the sweet potatoes in small cubes, add to the pan, stir, for another 8 minutes.
Wash the courgettes and grate them roughly and add to the rest, stir it in.
Then open the tin of peeled tomatoes, into the pan, squeeze them with your spoon, add another tin full of water, the cube of vegetable stock and bring the soup to the boil.
Let it simmer on low heat for another 10 minutes, stir occasionally.
With a stick blender puree the soup, taste and add freshly ground pepper and maybe a little salt to your taste.
Serve hot with a spoonful of chopped basil.


Zoete aardappel paprika courgette soep (4 kommen)

2 medium uien, gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 rode paprika’s
2 middelgrote zoete aardappels
2 middelgrote courgettes
1 blikje gepelde tomaten
1 glutenvrij groentebouillon blokje (ik gebruik Natur Compagnie)
2 el gehakte basilicum

Verhit olijfolie in een flinke soeppan en fruit de ui en knoflook zachtjes.
Was, ontzaad en snijd de paprika’s in stukken en voeg toe aan de pan, roer. Laat een minuut of 10 fruiten.
Ondertussen schil je de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes, voeg deze ook toe, roer even door en laat nog 8 minuten zachtjes bakken.
Was de courgettes en rasp de courgette op de grove rasp, voeg toe aan de rest en roer goed door.
Open dan het blik tomaten en gooi ze in de pan terwijl je ze enigszins plat drukt met een pollepel, voeg ook een blikvol water toe, het bouillonblokje en breng de soep aan de kook. Laat nog 10 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
Pureer de soep met een staafmixer, proef en voeg naar smaak versgemalen peper en eventueel wat zout toe.
Serveer heet en garneer met een lepel basilicum.

4 opmerkingen:

Tine zei

Al jaren blogs aan het lezen, al ontelbare keren zoete aardappelrecepten gezien maar nooit één gegeten. Gek hé?! Ik moet dringend m'n leven beteren!

boeddhamum zei

Ja, echt doen, ze zijn heerlijk; ik rooster ze vaak in de oven, zo klaar!!

sophiesfoodiefiles zei

This is the sort of soup that make often. I only change or add ingredients of what I have in my fridge or pantry. I also vary my spices!
Yuù Yum Yum!

Anoniem zei

Hij was heerlijk! Bedankt voor de tip!