zondag 13 februari 2011

Chocolate granola (GF-DF) en Jazar bil na’na (GF-DF-SF)
















Ik heb het ontzettend druk gehad afgelopen tijd zoals je gemerkt heb. Op het blog gebeurde, helaas, niet veel. En deze post is ook meteen de laatste voorlopig, want ik ben een dikke maand weg.
Komende vrijdag vieren mijn ouders hun 50-jarige huwelijk en daarna vertrek ik naar India. Warmte, rust en vakantie!
Het eten in India is voor een coeliaak meestal geen probleem, dus neem ik alleen een zakje van deze overheerlijke, gezonde granola mee, maar dan zonder de chocola, want, sorry, het is daar 30 graden!!
Het recept komt van La Tartine Gourmande, een prachtige site over lekker eten, vaak glutenvrij en met schitterende foto’s, heel inspirerend, ga echt kijken!

Als ik terugkom is het lente! En een nieuw seizoen om naar uit te kijken.

Chocolate granola
300 g glutenvrije havermout (Provena)
20 g glutenvrije rice crispies
75 g pompoenzaad en/of zonnepitten
65 g gehakte amandelen
1 el boter of kokosolie
¼ tl zeezout
2 el bruine suiker
80 ml honing
80 ml water
¼ tl vanillezaad

80 g chocolate chips, glutenvrij of pure chocolade grofgehakt
2-4 el gedroogde cranberries

Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 150˚C.

Verwarm in een steelpan water, honing, bruine suiker,zeezout, boter en vanillezaad tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit.

In een grote kom meng je de droge ingrediënten behalve de chocola en de cranberries.

Dan giet je de natte bij de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
Stort de massa op de bakplaat en bak 45 minuten in de oven, terwijl je regelmatig roert.
Laat helemaal afkoelen en voeg dan pas de chocola en cranberries toe. Bewaar in een luchtdichte pot of blik en geniet ervan in je yoghurt of zomaar een handje als gezonde snack!


Ik kan het toch niet laten nu ik bezig ben.
Dit heerlijke wortelgerechtje komt uit Marokko en is weer eens wat anders als bijgerecht, kleur op tafel en dan die naam:

Jazar bil na’na (2 pers. bijgerecht)

250 g winterwortel, geschild en in plakjes van ½ cm
2 el extra vergine olijfolie
zeezout
water
1 el verse munt, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt

Verhit de olie zacht in een steelpan en doe de wortelplakjes erbij. Roer alles 1 minuut goed door elkaar. Voeg dan wat zeezout toe en 1 cm water, breng het aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het gas laag. Laat 10 minuutjes stoven, haal het deksel van de pan, laat nog 10 minuutjes sudderen en voeg dan de knoflook en munt toe. Laat alles nog 1-2 minuten stoven, proef en voeg evt. nog wat zout toe en peper. Klaar!
Zowel koud als warm, zeer mmmm.



I was very busy lately as you might have concluded. There was not much action, unfortunately, on the blog.
And this post will be the last for a while, because I’ll be off for a month.
Upcoming friday my parents are celebrating their 50th wedding anniversary and after that I’m leaving for India. Warmth, rest and holidays!
The food in India is most of the times not a problem for a person with celiac disease, so the only thing I’m taking with me is this really tasty and healthy granola, without the chocolate, it’s 30 degrees there, sorry!
The recipe comes from La Tartine Gourmande, a beautiful site about good food, often gluten free and illustrated with gorgeous pictures, very inspiring, check it out!

When I come back, it will be spring!! And a new season to look forward to.

Chocolate granola
300 g glutenfree rolled oats
20 g rice puffs
75 g pumpkin seeds and/or sunflower seeds
65 g slivered almonds
1 tbs butter or coconut oil
¼ tsp sea salt
2 tbs brown sugar
⅓ cup-80 ml honing
⅓ cup-80 ml water
¼ tsp vanilla seed

80 g dark chocolate chips, gluten free, or dark chocolate roughly chopped
2-4 tbs dried cranberries

Cover a baking tray with baking paper.
Pre-heat the oven on 150˚C.

In a pan you heat slowly the water, honey, brown sugar, butter, salt and vanilla seeds till the sugar is dissolved. Put aside for a moment.

In a large bowl you mix all the dry ingredients except the chocolate and cranberries, mix it well. Stir in the wet ingredients and mix. Transfer the mixture on the baking tray and put it in the oven for 45 minutes. Stir occasionally. Let it cool completely before you put in the chocolate chips and dried cranberries.
Keep it in a dry pot or container and enjoy it anytime you like with yoghurt or just a handful as a healthy snack!



I cannot help myself now I’m busy writing.
This lovely Moroccan carrot side dish is quick and easy and something else, it brings colour on your table and than this name:

Jazar bil na’na( 2 pers. side dish)

250 g winter carrots, peeled and cut in ½ cm slices
2 tbs extra virgin olive oil
sea salt
water
1 tbs fresh mint, chopped finely
1 clove garlic, chopped finely

Heat the olive oil on a low flame and stir fry the carrot slices for 1 minute. Then add some sea salt and 1 cm of water and bring it to the boil. Put a lid on the pan on low heat. Let it simmer for 10 minutes and then remove the lid and let it simmer for 10 minutes more. Add the garlic and mint and taste. Season with pepper and maybe some salt, wait 1-2 minutes: ready!
Cold or hot, both very yummie.

7 opmerkingen:

Jose zei

Geniet van je vakantie, heerlijk naar India! groetjes, Jose

boeddhamum zei

dank je José :)

groetjes, Linda

sophiesfoodiefiles zei

Your chocolate granola looks tremendously tasty!! I love this blog too!

Enjoy your Holiday in India & we will be waiting when you get back!

Kisses to you!

boeddhamum zei

Thanks Sophie, I hope to get some great recipes!

Eva zei

He!
Wauw, wat een fantastische blog en wat klinken je recepten heerlijk.

Ik ben glutenvrij en vegetarisch, nou ja, niet helemaal. Ik eet wel vis omdat ik anders het gevoel heb dat ik niet genoeg van alles binnenkrijg. Ik vind het zowiezo soms erg moeilijk om een volledige gezonde maaltijd voor mezelf te maken en modder soms maar wat aan, hopend dat het goed komt. Maar ik raakte best wel vermoeid en ging dus opzoek naar wat nieuwe recepten om wat meer variatie enzovoort te krijgen. Zo kwam ik op jouw blog terecht. Jamjamjam, wat klinkt het allemaal heerlijk. Ik krijg de neiging om om 12uur 's nachts te gaan koken - nu ga ik dat niet doen, de trek heb ik gestild met chocola.
Je blog staat nu bij mijn favorieten en ik hoop snel je recepten uit te kunnen proberen! Al die gezonde dingen moeten wel helpen ;)

Een fijne vakantie in India, Eva

sophiesfoodiefiles zei

I know that you are still travelling in India but I just gave you an award!! yes!!

Come over @ my blog & pick it up! You can read why I gave you it there too!

Enjoy!!

boeddhamum zei

Hi Sophie, I just came back and found your mail, wow!! I feel really honoured and it makes me proud. Thank you so much for the award. I had a great time in India and now have to adapt back to "normal". This is a great thing to get me going again!! Cooking and blogging!!