woensdag 2 februari 2011

blini (GF)

And for my english readers there is a translation if you scroll to the bottom of this post!

Oh, je moet deze echt maken!
Ze zijn zo lekker, rijk van smaak en luchtig, heel makkelijk te maken en geweldig na een koude dag buiten en met een grote pan soep in de ijskast. Het enige wat ik hoef te doen is de soep opwarmen en deze heerlijke blini te maken.
Ik eet ze met gerookte zalm en wat zure room, maar ook als ontbijt zijn ze super met wat jam en eventueel zure room ;)

Wat ook zo fijn is aan blini, is dat ze glutenvrij zijn!
Je ziet vaak recepten met slechts een deel boekweitmeel en het grootste deel tarwebloem, maar origineel worden ze gemaakt van 100% boekweitmeel.
Boekweit heeft een enigszins nootachtige smaak, wat erg lekker is voor pannenkoeken en dergelijke; als broodmeel vind ik het minder geslaagd want het wordt altijd zurig en sterk van smaak.
Ik zag laatst een recept met boekweit voor chocolate chip cookies, dat moet ik binnenkort eens uitproberen.

Blini (15 stuks)

140 g boekweitmeel (ik gebruik Dove’s Farm)
½ tl wijnsteenzuurbakpoeder
150 ml karnemelk
100-150 ml water
¼ tl zout
½ tl agavesiroop
1 ei, gesplitst

Mix het boekweitmeel met de bakpoeder en het zout en maak een kuiltje in het midden.
Giet daarin de eidooier en dan de karnemelk, roer alles goed door elkaar. Het zure van de karnemelk gaat meteen werken met het bakpoeder, dus wordt het vrij stijf. Giet scheutje voor scheutje water bij het deeg en meng tot een stevig beslag. Het moet niet te vloeibaar worden. Breng op smaak met een scheutje agavesiroop.
Klop het eiwit bijna stijf en vouw het door het beslag zodat het lekker luchtig wordt.

Verhit boter of kokosolie in een koekenpan en bak steeds 1 flinke eetlepel beslag tot een mooie goudbruine blini. Keer na ongeveer 3 minuten, de bovenkant is dan nog vochtig; en bak deze kant nog 1-2 minuten.
Klaar voor een feestje!!



Oh you have to make these!
They are so good, rich and fluffy, easypeasy to make and great after a cold day outside and with a big pan of comforting soup in the fridge. I only have to heat the soup and make these lovely blini.
I eat them with smoked salmon and sour crème, but they are great for breakfast too, with jam and cream or the jam only ;)

Another nice thing about blini is that they are gluten free!
You often see recipes with only a part of it buckwheat and the majority wheat flour, bur originally they are made just out of buckwheat.
Buckwheat has a bit of a nutty taste, really good for pancakes and the lot, but I don’t like it so much for bread, it’s always getting a bit tangy.
I saw a recipe with buckwheat for chocolate chip cookies, so soon I will try this.

Buckwheat is not a grain, but it belongs to the dicot family Polygonaceae.

Here are 10 reasons to include buckwheat into your diet :

1. Buckwheat contains all 8 amino acids which are essential for good health.
2. Buckwheat is high in magnesium,iron,copper,zinc,manganese,phosphorus and also B vitamins.

3. It is high in fiber which we all know is good for us and keeps our bowels moving.

4. It is high in flavonoids which act as an antioxidant which help protect your body against free radicals.

5. Buckwheat contains omega 3 oils.

6. It lowers glucose levels which is helpful for people with diabetes.

7. Buckwheat can lower blood pressure.

8. It has proven to help lower cholesterol.

9. It can take as little as 5 minutes to cook.

10. It tastes delicious.



Blini
(15 pcs)

140 g buckwheat flour (Dove’s Farm)
½ tsp tartaric acid baking powder
¼ tsp sea salt
½ tsp agave syrup
150 ml buttermilk
100-150 ml water

1 egg, separated Mix the buckwheat flour with the salt and baking powder and make a hole in the middle.
Pour in the egg yolk and the buttermilk and stir well. The acidity of the buttermilk is working immediately with the baking powder, so the batter will be stiff. Pour in dash by dash the water till it turns into a firm batter, it mustn’t be running. Bring to the taste with a little agave syrup.
Mix the egg white till it's nearly stiff and fold it into the batter so it will be nice and fluffy.

Heat some butter or coconut oil into a frying pan and bake 1 big spoonful of batter till the blini is baked until golden, about 3 minutes on the first side. Then turn over, the upper side is still wet and bake this side for about 1 or 2 minutes.
Ready for a party!

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

Your blini's look so tasty!! I also love buckwheat flour. I use light & wholegrain brown buckwheat flour in my cooking & baking.

MMMMMMM,..!!

Anoniem zei

Superlekker op een stormachtige oerhollandse herfstdag. Na een week met griep eindelijk weer honger, maar nog geen puf om naar de supermarkt te lopen voor brood ... en toen de lekkere oplossing: blini's!!

Lekker met zelfgemaakte aardbeienjam en een restje zure room.

Thankxs! voor dit lekkere recept!

Corina