maandag 16 april 2012

Socca (GF-DF-SF-V)


The funny thing about the changing of the seasons is that it’s also a change in my appetite.
In winter I can crave for hearty stews with pumpkin and sauerkraut with boiled potatoes and I love the warming spices in Indian food. But when spring has arrived I long for other flavors. I want bitter greens, citrus fruits, I eat a salads now and then, although it’s a little too cold for me yet and I turn to Mediterranean food, I want the sun on my plate.

Every season there are some dishes coming back in my kitchen again and again.
Socca is one of them. It’s a traditional dish from Nice, made from chickpea flour and really easy to make. You can eat it as a side dish, a snack or a flat bread, you can even turn the socca into a pizza when you top it with some roasted tomatoes, onions and olives.
Originally socca is made in a flat copper pan which is put in a boiling hot pizza oven. I don’t have this equipment, so I make it in my oven on the highest heat in a cast iron skillet. It works and it’s delicious.



Socca

125 g chickpea flour
350 ml water
a pinch of seasalt
freshly ground black pepper
 2 tbsp olive oil

cast iron skillet, 23cmØ
                                             
sift the flour in a bowl and make a well in the middle. Pour in the water bit by bit and stir together to a thin batter. Stir vigorously to stir out the lumps. Add salt and pepper and stir in the olive oil. Let it rest for half an hour.

Pre heat the oven on highest heat and oil the skillet lightly with some olive oil. Put the skillet in the hot oven for some minutes and when it’s hot take it out (take care it will be real hot!). Pour in half of the socca batter and put it back into the oven. Bake the socca till it’s dry and golden brown . It will bubble and brown on the edges. Good! Socca is a rough type not a fine crepe. Take it out of the skillet and repeat the proces.
Cut it into pieces and maybe serve with some extra sea salt and pepper. Eat as you like it. With some roasted tomatoes and some goat’s cheese or just as it is. Close your eyes and imagine you’re in the Provence. The taste is great!!



Socca

125 g kikkererwtenmeel
350 ml water
Zout en versgemalen peper
2 el olijfolie

Gietijzeren skillet/ koekenpan 23 cmØ

Zeef het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het water beetje bij beetje erbij en roer krachtig tot een dun beslag zonder klontjes. Voeg dan peper en zout naar smaak toe en roer de olijfolie erdoor.
Laat minimaal een half uur rusten.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Vet de skillet in met olijfolie en zet een paar minuten in de hete oven. Haal de hete pan eruit en giet de helft van het beslag in de pan. Zet terug in de oven en bak tot de socca droog is en goudbruin. Probeer het uit. De socca mag lekker hard gebakken worden aan de randjes maar een beetje zacht van binnen blijven. Haal uit de oven en herhaal het proces met het overgebleven beslag.
Snijd de socca in stukken en bestrooi nog met wat peper en zout en evt. wat olijfolie. Eet zo lekker warm of serveer met een geroosterd tomaatje en wat geitenkaas of maak er een pizza naar je eigen smaak van.
Doe je ogen even dicht en proef de Provence!










5 opmerkingen:

ROEB zei

absolutely delicious!

Anoniem zei

Hoi boeddhamum,
ik heb een vraag aan jou en ik hoop dat jij me kunt helpen.
Ik ga deze zomer voor het eerst met mijn vader een reis naar Azië maken en wel naar Nepal. Ben jij daar wel eens geweest? Ik ben net als jij glutenvrij en eet geen vlees. Ik herinner me nog dat ik ooit op jou blog las over een reis naar India en daarom hoopte ik dat jij misschien nog tips had. Vegetarisch eten zal geen probleem zijn heb ik al gelezen in mijn lonley planet. Echt veel zorgen maak ik me ook niet over het glutenvrije dieet, maar ik vroeg me wel dus wel af of jij nog tips hebt, dan wel voor communicatie daar, iets handigs om mee te nemen of dingen waarmee je moet uitkijken.
Alvast heel erg bedankt voor je reactie!
Groetjes, Eva

boeddhamum zei

hoi Eva,

wat een heerlijk vooruitzicht zeg! Ik ben niet in Nepal geweest, wel in Sikkim. Vegetarisch lijkt me daar ook geen probleem. Rijst is waarschijnlijk overal te krijgen, dus kan je echt overal wat eten. Ik eet in India in allerlei kleine restaurantjes, als het maar druk bezocht wordt door lokale mensen, dan is het altijd ok. Glutenvrij in het Noorden, met meer Tibetaanse en Chinese invloeden (met momo, noodles van tarwe e.d.), is wat lastiger dan in het Zuiden van India, maar goed te doen. Je kunt alleen geen brood/roti of gebakken snacks eten, omdat het meeste wordt gemaakt van tarwe.
Rijst, dal/linzen en groentes met een papadam, zo zien je dagelijkse maaltijden eruit, denk ik. Als ontbijt is er denk ik yoghurt te eten, dus neem lekkere glutenvrije cruesli of muesli mee, koop een banaan en klaar ben je. Dat deed ik in het Noorden ook, ik had voor zoveel dagen afgewogen zelfgemaakte granola meegenomen(kijk maar op mijn blog) en 2 keer per dag rijst/dal/curry. Sober, maar wel erg lekker. Soms was er rijstepap te koop als ontbijt.
Verder kan je op de markt noten en gedroogde vruchten kopen, altijd handig als tussendoortje. Als me nog wat te binnen schiet laat ik het je weten. Stuur anders even je e-mailadres naar me via mijn profiel. Veel plezier alvast gewenst!!
groet, Linda

sophiesfoodiefiles zei

MMM,...Ik heb dat nog nooit gemaakt maar dat gaat nu zeker veranderen.
Socca is gemakkelijk te maken & je kan ze goed als cracker gebruiken of als pizza: inderdaad! Bedankt voor dit heerlijke recept! :)

Anoniem zei

Hoi Linda,
Hartstikke bedankt voor de tips! Mijn emailadres: meelivarov apenstaartje hotmail.com Kon jou emailadres niet vinden, dus doe het even zo. Ik heb je recept voor granola opgezocht, klinkt zo wie zo erg lekker en inderdaad als een goed idee om mee te nemen. Als je nog meer tips hebt hoor ik het graag, in ieder geval bedankt hiervoor, heel fijn! Groetjes, Eva