donderdag 26 april 2012

Frittata from scratch (GF-SF)


Leftovers, we all have them from time to time .
No problem when you keep them cool and eat them for example next day for lunch.
You can also be a little more creative and instead of heating something up, whipping it up into a totally new dish, from scratch.
I had a leftover cooked potato, some steamed broccoli, 4 cherry tomatoes and a stalk of celery. In my pantry there are always onions, garlic and eggs, and I have herbs on my balcony, so in half an hour I made this tasty frittata.

Frittata from scratch (2-4 pers)

1 cooked potato, in cubes
1 onion, finely sliced
1-2 cloves of garlic, finely sliced
some steamed broccoli, cut roughly
4 cherry tomatoes, cut in 4
1 stalk of celery, finely diced
4 organic eggs, whisked with a tablespoon of water
fresh herbs, cut roughly
1 handful of grated Parmesan
olive oil
pepper and salt

In a frying pan heat some olive oil and fry the onion, garlic and celery cubes softly with a pinch of salt for 8 minutes. Stir occasionally.
Add potato cubes and broccoli and bake together for another 4 minutes, then add tomatoes and stir them in and let them soften a little.
In the meantime break the eggs in a bowl, pour in a dash of cold water, salt, pepper, fresh herbs and some grated Parmesan, mix well with a fork.
Pour the egg mixture in the frying pan and on your lowest heat let the frittata bake for about 10-15 minutes, depending on your gas flame and the size of the pan.
I pop the frittata in the oven for the last 5 minutes on 180 ˚C to get that brown finish. But you can also put a lid on top of the pan and let the frittata cook on the stove.
Serve with some salad and you have a lovely lunch dish.


Frittata from scratch (2-4 pers)

1 gekookte aardappel, in blokjes
1 ui, fijngehakt
1-2 tenen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
wat gestoomde broccoli, grof gehakt
4 cherry tomaatjes, in 4
4 bio eieren, losgeklopt met een eetlepel water
verse kruiden, grofgehakt
1 handje geraspte Parmezaan
olijfolie
peper en zout

Verhit een koekenpan (die in de oven kan) en bak de ui, knoflook en bleekselder in wat olijfolie met een snuf zout. Zachtjes ongeveer 8 minuten. Roer af en toe.
Voeg aardappel en broccoli toe en bak nog eens 4 minuten, dan de tomaatjes erbij en roer deze erdoor tot ze wat zachter worden.
Ondertussen breek je de eitjes in een kom en voeg een eetlepel water toe, zout, peper, verse kruiden en wat geraspte Parmezaan. Klop alles goed met een vork los.
Giet het eimengsel in de pan en bak de frittata op een heel zacht vuur gaar, 10- 15 minuten, afhankelijk van de grootte van je pan en de hitte van je gasvlam.
Ik zet de frittata de laatste 5 minuten in een oven van 180 ˚C om een lekker nruin korstje te krijgen, maar je kunt ook een deksel op de koekenpan doen om de frittata op het gas te garen.
Serveer met wat salade en je hebt een heerlijke lunch of een lichte maaltijd met gestoomde groentes.

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

Your yummy frittata looks very scrumptious, tasty & lovely too! :)
A real delight & tasty too! :) Great for brunch!