dinsdag 10 april 2012

celeriac soup with a hazelnut picada - knolselderijsoep met een hazelnoot picada (GF-DF-SF-V)

Last week I made this soup for some friends and we all loved it!
It’s a heart warming soup for a cold day, the hazelnut picada gives it a nice crunch and tangy bite.
The word picada is not precise, the Catalan picada is a similar mixture, made in a mortar, but added to a dish at the end of the cooking time as a binder and some sort of secret touch. But I like the name and the word just popped up in my mind when I was thinking about it and eventually made it. What’s in a name, anyway!
Just make it and see what happens when you take this first bite!

Celeriac soup (4 pers)

1 celeriac, medium, peeled and in 2 cm chunks
1 onion, chopped
1 clove of garlic, chopped
12 stalks of parsley, chopped finely
1 big leek, in small rings
4 medium potatoes, peeled and in 2 cm chunks
1 l vegetable stock or boiling water

In a soup pan pour some olive oil and sweat the onion, garlic and parsley stalks with a pinch of salt for 5 minutes.
Add the leeks, stir them in and bake for another 3 minutes.
Add potatoes and celeriac, stir them in too for another 5 minutes with the lid on.
Then add water or stock and bring to the boil. Simmer till the veggies are cooked.
Add some more salt and pepper to your taste, blend the soup and serve with this great picada.


Hazelnut picada

60 g brown hazelnuts
zest and juice of an organic lemon
olive oil
pepper and salt
1 big tbsp fresh mint, chopped

Roast the hazelnuts in a dry, heavy frying pan. Let them cool.
Crush the hazelnuts roughly  in the mortar, add lemon zest, freshly ground pepper, salt, 1-2 tablespoons of lemon juice and 1-2 tablespoons of olive oil. Grind together, but not too fine, the hazelnut chunks must stay big enough for a good crunch. Stir in the mint, don’t crush it, it will become bitter!
Put a big spoonful on top of your celeriac soup.
Enjoy!



Knolselderijsoep (4 pers)

1 knolselderij, medium, geschild en in blokjes van 2 cm
1ui, fijngehakt
1 knoflookteen, fijngehakt
12 steeltjes peterselie, fijngehakt
1 grote prei, in ringen
4 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm
1 l groentebouillon of kokend water

Verwarm wat olijfolie in een grote soeppan en zweet daarin de ui, knoflook en peterseliesteeltjes ongeveer 5 minuten.
Voeg de preiringetjes toe en bak deze 3 minuten zachtjes mee.
Voeg dan aardappel en knolselderij toe en bak nog eens 5 minuten mee met een deksel op de pan.
Voeg dan water of bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat zachtjes de groentes gaar worden.
Voeg wat zout en peper naar smaak toe, blender de soep en serveer met deze heerlijke hazelnoot picada.


Hazelnoot picada

60 g bruine hazelnoten
rasp en sap van 1 bio citroen
olijfolie
peper en zout
1 volle el verse munt

Rooster de hazelnoten in een droge koekpan met dikke bodem. Laat afkoelen.
Plet de hazelnoten in een stenen vijzel, niet te fijn, ze moeten een bite blijven houden.
Voeg citroenrasp, peper en zout, 1-2 el citroensap en 1-2 el olijfolie toe en meng ze in de vijzel.
Roer als laatste de fijngesneden munt erdoor, niet kneuzen, dan wordt het bitter!
Schep een grote eetlepel op de knolselderijsoep en geniet!


2 opmerkingen:

Tine zei

Mmm, knolselder smaakt altijd...

sophiesfoodiefiles zei

Wat een lekkere & voedzame soep, Linda! :)

Ik hou erg van die originele topping: Dat met erg lekker zijn! Yum Yum Yum! :)