Especially made with a Red of Boskoop or a Golden Renet this cake is top.
Not too sweet and a soft, moist texture; what else do you need on a somber, low cloudy day in October? You’re right, a nice cup of hot tea and a good book.
Right now I’m reading The Tattooed Girl from Joyce Carol Oates(1938), she’s an American writer and a new find for me. She is a real storyteller, you want to stay with your book till you’ve finished it. But first make that cake and that pot of tea!
Apple cake (GF- SF)
100g soft butter
75 g caster sugar or 100g brown rice syrup and 85g of butter
2 organic eggs
115 g very fine brown rice flour
Pinch of vanilla
Pinch of salt
1 big apple
Pre heat the oven on 180˚C.
Prepare a cake tin (15 cm) with baking paper and grease with butter.
Mix the butter till it’s looking very pale, whitish.
Add caster sugar, vanilla and salt and mix another 5 minutes.
Add one egg at a time and mix each one for 3 minutes.
With a spatula stir in carefully the rice flour.
Peel the apple, take out the apple core and grate it coarsely above your dough, leaving out 1 quart of the apple for the top, then stir in with the spatula.
Transfer the dough to the baking tin and slice the leftover piece of apple very thinly and lay them on top.
Bake the cake in the middle of the oven for about 45-50 minutes.
Check at the end of the baking time with a bamboo skewer.
Let it cool completely on a cooling rack before cutting.
Appelcake (GF – SF)
100 g zachte boter
75 g basterdsuiker of 100g bruine rijststroop en 85 g boter
2 biologische eieren
115 g zeer fijngemalen bruine rijstmeel
Snuf vanille
Snuf zout
1 grote goudrenet
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Bekleed een cakevorm van 15 cm met bakpapier en vet deze in.
Voeg dan de basterdsuiker, vanille en zout toe en mix dit 5 minuten.
Voeg dan een voor een de eieren toe, die je ieder 3 minuten mee mixt.
Schep er dan met een spatel het rijstmeel voorzichtig door.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en verdeel in 4 stukken.
Rasp 3 stukken appel grof boven je beslag en spatel het er snel doorheen.
Schep het beslag in het bakblik en leg boven op het overgebleven stuk appel die je in heel dunne schijfjes snijdt.
Bak de cake 45-50 minuten in het midden van de oven.
Check aan het eind van de baktijd met een bamboeprikker of je cake gaar is.
Laat helemaal afkoelen op een rek voordat je de cake aansnijdt.
6 opmerkingen:
Geen cakefan, maar m'n voorkeur gaat wel uit naar eentje met appels!
Oh hier krijg je trek van!! Heerlijk met die appels:)
MMMMMMMMMMMM,...Looks delish! What more can i say???
Thank you all!
Linda
Hi Ilse,
fijn dat je mijn blog gevonden hebt. Ik heb voor de cake een 15x10cm cakeblik gebruikt. Hij wordt niet zo superhoog, maar smaakt echt goddelijk. Laat me even horen als je de cake hebt gemaakt?
groetjes, Linda
Ik denk dat ik met zilvervliesrijstbloem fijngemalen bruine rijstmeel bedoel; ik maal dan de bruine rijstmeel extra fijn in een electrische koffiemolen!
Heel af en toe vind ik bij de toko bruine rijstnoedels, maar meestal is daar alles van witte rijst gemaakt, helaas. Bij de biowinkel hebben ze wel heerlijke boekweitnoedels, bruine rijstnoedels e.d. bij de Japanse afdeling, ken je die?
Een reactie posten