zondag 9 oktober 2011

sugarfree oatcookies - suikervrije haverkoeken (GF)

I made these gluten-free oat cookies and was a little bit anxious if they would be any good.
No sugar added at all, no agave, no palm sugar or any other form.
I don’t count the raisins, I like a cookie with fruit.
They are great, crunchy and very tasty and they feel so healthy.
The only problem is that I want to eat more than 1 at a time!

Sugar-free oat cookies
(18 pcs)

225 g gluten-free oat flour
½ tsp sea salt
½ tsp tartaric acid baking powder
75 g raisins
25 g sesame seeds
55 g butter or coconut oil (for a vegan), melted
80-90 ml hot water

Pre-heat the oven on 160˚C.

In a large bowl mix the first 5 ingredients.
Pour in the butter.
Bit by bit add water and knead till there forms a stiff, but supple dough.
Divide the dough in 3 pieces and roll them out in squares of 15x15cm, the dough is then about 5 mm.
Cut in pieces of 5x7 ½ cm.
Put them on a baking tray prepared with some baking paper and bake them in the middle of the oven 30-40 minutes. Check them at 30 minutes, they must be light golden, so depending on your oven, let them bake some more or take them out and make some tea!!

Next week I’ll transform them into speculaas or Dutch spicy cookies.


Suikervrije haverkoeken (18 stuks)

225 g glutenvrij havermeel
½ tl zeezout
½ tl wijnsteenzuur bakpoeder
75 g rozijnen
25 g sesamzaad
55 g gesmolten boter
80-90 ml heet water

Verwarm de oven voor op 160˚C.

Doe de eerste 5 ingrediënten in een grote kom en roer goed door elkaar.
Giet de boter erbij.
Scheut voor scheut voeg je het water toe terwijl je kneed tot een samenhangend en redelijk soepel geheel.
Verdeel het deeg in 3 stukken en rol ieder stuk uit tot een vierkant van 15x15 cm. Het deeg is dan ongeveer 5 mm dik.
Snijd de deegplakken in 6 stukken van 5x 7 ½ cm.


Leg de koeken op een bakplaat waar een stuk bakpapier op ligt en bak ze 30-40 minuten in het midden van de oven. Bekijk ze na 30 minuten, als ze licht goudbruin zijn, zijn ze klaar. Laat ze anders nog wat langer in de oven en maak vast een lekkere pot thee!

Volgende week zal ik ze omtoveren tot heerlijk brosse speculaasjes.

4 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

OOooh dear Linda! These raisin cookies (gf ) look amazing & are so apart & well flavoured! yum!

Fotografie Ilse zei

Glutenvrij havermeel, dat ben ik nog niet tegen gekomen, ben al heel blij dat ik van Rossies (die samenwerken met De Halm) glut. vrije haver ben tegen gekomen. Heb je een merk van het havermeel?

boeddhamum zei

Provena is het merk van het Finse glutenvrije havermeel. In Nederland alleen te koop bij De Zaailing in Leiden (biowinkel) of via hun website www.glutenvrijemarkt.com
Succes!

Fotografie Ilse zei

Bedankt nog! Ik zoek er achter! Kleine cakevorm voor de appelcake nog niet gevonden, maar maak het mezelf misschien ook wel wat moeilijk; ik bak liever niet in tefal/antibaklaag maar wel in allimilium of glas met daar dan bakpaiertje in. Heb nog wel een paar winkels te doen!