dinsdag 8 mei 2012

Almond cinnamon buns – amandel-kaneelbroodjes (GF-DF-SF)


This is such a weird spring, I still have the feeling that it’s January or February.
My taste buds were already in the mood for strawberries, fresh green spring leaves, asparagus, new potatoes and young herbs from the garden. But for me it’s too cold now, too dark and my energy level goes down again, as if my body is preparing for another winter period. I want cinnamon, apple, sauerkraut, pumpkin, hearty soups and stews. I want hot tea and flaming wood fires.
But no, it’s the month of May, the trees are blooming, everywhere green leaves are appearing, there are ducklings in the canal in front of my house and the young rabbits are chasing each other in the bushes of the dike alongside.

I decided to make something according to my autumnal taste: cinnamon buns.


I already have made several recipes, also on this blog, but after trying and studying on the internet I created this really lovely, no sugar added, soft and appealing cinnamon buns.
Even the 16 year old likes it, and that means something!


Almond cinnamon buns (10 pcs)

Dough:
350 g almond flour, super fine ground
2-4 tbsp coconut flour
½ tsp sea salt
½ tsp tartaric acid baking powder
60 ml coconut oil, melted
2 tbsp honey
2 organic eggs
1 tbsp ground flax seeds in 2 tbsp water

Filling:
2-4 tbsp honey
75g chopped walnuts
75g chopped raisins
2 tbsp ground cinnamon

Pre heat the oven on 180 ˚C.
Put ready 2 sheets of 30x40cm cling film
Prepare a baking tray with baking paper.

In a big bowl mix the almond flour well with salt and baking powder.

The coconut flour I only use in the end, depending on the wetness of the dough. I get my eggs from a local producer and they are always different in size.

In a smaller bowl you mix the coconut oil with  honey, flax seed mixture and the 2 eggs till it’s a homogenous mix. This you stir into the dry ingredients and mix everything well with a spoon.

As I said, at this time you decide if you add some coconut flour, 1 tablespoon at a time. The dough will stay sticky, but not too. So no more than 4 tablespoons are needed, otherwise the cinnamon buns will turn out dry. I mix it in by hand, then I can feel the mixture changing.

Put 1 sheet of cling film on your workbench and put the dough on top of it. Press it down a little by hand. Then put the other sheet on top of it and roll the dough out in a rectangle of 25x35cm. Remove the top sheet of cling film and drizzle the honey on the dough. Then sprinkle the nuts, raisins and cinnamon on the dough. With the first layer of cling film you can roll up the dough in a nice sausage shape. Cut with a sharp knife into 10 disks and put them, with some space between them, on the baking tray and bake the almond cinnamon buns 15-20 minutes in the oven till they are golden brown. Check from time to time that the buns are not getting too dark.
Let them cool for at least 10 minutes on the tray before transferring them to a wire rack.


Amandel-kaneelbroodjes (10 stuks)

Deeg:
350 g fijngemalen amandelmeel
2-4 el kokosmeel
½ tl zeezout
½ tl wijnsteenzuurbakpoeder
60 ml kokosolie, gesmolten
2 el honing
2 biologische eieren
1 el gemalen lijnzaad in 2 el water

Vulling:
2-4 el honing
75g gehakte walnoten
75 g gehakte rozijnen
2 el kaneel


Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Leg 2 stukken huishoudfolie van 30x40cm klaar voor gebruik.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.

In een grote kom roer je het amandelmeel samen met zout en bakpoeder goed door elkaar.

Het kokosmeel gebruik ik alleen als het deeg te vochtig blijft. Dit is afhankelijk van de grootte van je eieren. Ik krijg ze van een lokale bio eierboer en zijn eieren zijn altijd verschillend van grootte.

In een kleinere kom mix je de kokosolie met de honing, lijnzaadmengsel en de eieren tot een homogeen mengsel. Giet dit bij de droge ingrediënten en meng alles met een lepel.

Op dit moment beslis je of er kokosmeel nodig is. Het blijft een plakkerig deeg, dus gebruik niet meer dan 4 eetlepels, anders worden de kaneelbroodjes hard en droog. Dus meng met de hand lepel voor lepel en voel wat er gebeurt.

Leg 1 stuk huishoudfolie op je werkbank en leg hierop je deeg. Druk een beetje plat met de hand en leg dan het andere stuk huishoudfolie erop. Rol uit tot een plak van 25x35 cm. Verwijder de bovenste laag folie.
Lepel de honing eroverheen en besprenkel dan met de noten, rozijnen en kaneel.
Gebruik het onderste stuk folie om je deeg voorzichtig op te rollen in een lange worstvorm.
Snijd deze in 10 stukken met een scherp mes en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat met 2 cm ruimte ertussen.
Bak de amandel-kaneelbroodjes in 15-20 minuten goudbruin. Let op dat ze niet te bruin worden.
Laat ze minstens 10 minuten afkoelen voor je ze overbrengt op een koelrekje.

3 opmerkingen:

Fotografie Ilse zei

Jouw receptjes doen me altijd zo zin krijgen! Ziet er weer super lekker uit, kaneel, amandelen, kokosbloem-en olie daar werk ik ook graag mee! Ik heb overlaatst ook een lekkere taart gemaakt met geraspta kokos, kokosmelk, kokosolie en haverbloem en kokossuiker. Eigen inspiratie, hopelijk lukt het me volgende keer terug. Haha, we zouden een boek moeten uitgeven met mooie foto's erbij met van die heerlijke en gezonde receptjes!

sophiesfoodiefiles zei

Wat een lekkere roll-up dessert! I love it!

Het ziet er fantastisch uit! :)

inge zei

Thank you very much for this recipe, I've made them this afternoon and they are perfect! Great taste, my visitors liked them a lot. You make glutenfree backing fun ;-)