Het is nat en donker vandaag, grijs en herfstachtig. Ik heb zin in verwarmende zaken, maar ook in zoet, dus ga ik kaneelbroodjes bakken. Morgen ga ik de hele dag naar de DutchDesignWeek in Eindhoven met zoonlief en vriendlief, dus moet ik vast aan mezelf denken. Want onderweg iets eetbaars kopen, wat lekker is én glutenvrij valt meestal niet mee. Dus ben ik meestal zelfvoorzienend, zeker in herfst en winter. In de zomer kan ik wel tegen een salade, zeker wel, maar in koude tijden heeft mijn gestel warme en liefst vloeibare zaken nodig. Kaneel is verwarmend en zoet en stimuleert volgens de Ayurveda de spijsvertering, wat voor veel mensen met een glutenvrij dieet nodig is.
Ik heb van verschillende mij bekende recepten een eigen versie geschreven, met wat minder suiker , ei en boter en 2 meelsoorten gemengd, boekweitmeel en Schär mix B. Ze zijn net uit de oven en ze zien er heerlijk uit.
Glutenvrije kaneelbroodjes
Voor 12 broodjes:
200 g Schär mix B
200 g boekweitmeel
snuf zout
30 g suiker
50 g boter
200 ml melk
20 g gedroogde of 25 g verse gist
1 ei, losgeklopt
Voor de vulling:
50 g gesmolten boter
3 el suiker
1-2 el kaneel
Smelt de boter en laat een beetje afkoelen voordat je de melk toevoegt en het gist. Laat even staan.
Ondertussen doe je de 2 meelsoorten in een grote kom, meng het zout en de suiker erdoorheen en maak een kuiltje in het midden. Giet daarin de botermix en het losgeklopte ei en meng alles met een koele hand door elkaar en kneed het door tot een samenhangend deeg. Als het te plakkerig is, voeg dan een klein beetje meel erdoor. Laat het deeg op een warme plek met een vochtige doek eroverheen ongeveer 1 uur rijzen. Rol het deeg dan uit tot een rechthoek van ± ½ cm dik en bestrijk deze met de gesmolten boter en bestrooi met de suiker en kaneel.
Rol de plak deeg voorzichtig op, handig is als je het deeg uitrolt op huishoudfolie en dit vastpakt om een rol te maken, en snijd het deeg in 12 stukken. Leg de broodjes op een bakplaat en laat nog 20 minuten narijzen onder een vochtige doek.
Verwarm de oven voor tot 220˚C en bak de broodje in 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Het is wel even wat werk, maar leuk om te doen op een vrije dag en je hebt meteen een voorraadje!
1 opmerking:
verrukkulluk!!!
Een reactie posten