vrijdag 16 oktober 2009

harissa

En het is zó lekker, het is even wat werk, nl. alle blaadjes van de steeltjes rissen, alle knoflooktenen uit hun jas helpen en de pepers ontleden, dan hup in de hakker, kruiden en olie toevoegen.....en klaar!
Maar dan heb je ook een pot saus die je enkele weken kunt bewaren.
Ik heb Marokkaanse harissa gemaakt, volgende keer maak ik de Tunesische.
Vooral even doen, eet ze!



Harissa, Marokkaanse

250g rode chilipepers, steeltjes en zaad verwijderd
1 bol knoflook, tenen gepeld
1 el zout
1 bos koriander
1 bos munt
1 el gemalen kummel of karwijzaad
1 el korianderpoeder
3 el olijfolie

Alle ingrediënten in de keukenmachine, mengbeker of de vijzel en maal alles tot een fijne pasta.
Wees voorzichtig in het gebruik, het is heet, maar lekker heet!
Bewaar de harissa in een schone, luchtdichte pot en giet er een laagje olie op na gebruik


Harissa, Tunesische

1 rode paprika
1/2 el gemalen kummel of karwijzaad
2 tenen knoflook
10g gedroogde rode chilipepers, geweekt in heet water
50g verse rode pepers, fijngehakt
1 el komijnpoeder
2 el olijfolie
2 grote handen gehakte verse koriander
zout

Rooster de rode paprika op een lage gasvlam tot hij zwartgeblakerd is. Doe in een plastic of papieren zak en laat 10 minuten rusten. Haal dan het vel eraf , verwijder de zaden en snijd de paprika in stukjes.
Doe nu alle ingrediënten in een blender of vijzel en meng tot een gladde pasta.
Maak het van tevoren en bewaar in de koelkast zoals hierboven beschreven.


*Harissa is een Noord-Afrikaanse hete saus die wordt gemaakt van o.a. rode pepers en kruiden. Een soort sambal van Noord-Afrika. Je kunt het gebruiken in soepen, rijstschotels, marinades, vis- en groentegerechten en wat je nog meer een kick wilt geven.
Iedere familie maakt haar eigen variant en in ieder land zal het net iets anders smaken.

Geen opmerkingen: