maandag 26 oktober 2009

speculaasjes

Behalve in Nederland en in België ken ik geen ander land waar speculaas of speculoos wordt gegeten. Traditioneel alleen in de Sinterklaastijd gegeten maar, zoals bijna alles tegenwoordig, nu het hele jaar door verkrijgbaar en ook zelfs in smeerbare vorm: speculoospasta! Klinkt niet glutenvrij en ziet er ook niet aantrekkelijk uit, dus ga ik het niet eens uitproberen.
Voor mij geldt in ieder geval wel dat als de herfst begint, de blaadjes gaan vallen en het kouder wordt, mijn behoefte aan speculaas groter wordt en als dan de lente begint, verdwijnt deze behoefte weer en krijg ik zin in andere, luchtiger zaken.
Maar nu kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik bak ze lekker met rijststroop, zodat mijn darmen rustig blijven. Het boekweitmeel en de kruiden zorgen voor verwarming en dat is precies wat ik nodig heb nu.

Voor 20 stuks:

25 g zachte boter
50 g rijststroop of 40 g bruine basterdsuiker
10 ml karnemelk
snufje zout
5 g broodkruimels, fijn
40 g boekweitmeel en 30 g rijstmeel
5 – 8 g speculaaskruiden*
5 g bakpoeder
2-3 el geschaafde amandelen

Doe de zachte boter, de rijststroop, de karnemelk, het zout en de broodkruimels in een ruime kom en roer met een pollepel tot een glad mengsel.
Voeg de meelsoorten toe, de speculaaskruiden en de bakpoeder, roer goed en kneed dan met koele hand tot een soepel deeg. Het plakt enigszins, dus voeg eventueel nog wat extra meel toe, maar dat komt door de rijststroop. Laat het deeg een uur of 3-4 in de koelkast rusten, dan wordt het al steviger.

Verwarm dan de oven voor op 175˚ C. Kneed het deeg nog even snel door en rol het uit tussen 2 lagen huishoudfolie tot een dikte van ongeveer 3 mm. Keer de plak om, verwijder de folie en bestrooi de onderkant met geschaafde amandelen. Doe de folie terug en rol nogmaals over deze kant. Keer opnieuw om, verwijder de bovenste laag folie en snijd met een scherp mes in stukken. Leg deze op de bakplaat en bak de speculaasjes ongeveer 15 minuten.
Let op: speculaas gezoet met rijststroop niet te donker bakken, dan worden ze bitter.

* speculaaskruiden
Ik maak altijd een grote pot vol en varieer met de kruiden en hoeveelheden. Mijn basismengsel is:
15 g kaneel
2 g kruidnagelpoeder
2 g nootmuskaat
1 g witte peper
1 g gemberpoeder
½ g kardemompoeder

Voor een flinke pot doe je alles maal 5 en soms maak ik het wat kruidiger:
15 g kaneel
5 g kruidnagelpoeder
5 g nootmuskaatpoeder
2 ½ g peper
2 ½ g anijs
2 g gemberpoeder
evt. nog 2 ½ g korianderpoeder

1 opmerking:

Sophie Sportende Foodie zei

Jouw speculaasjes zien er héérlijk iut!!

oooh ja!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...