woensdag 28 oktober 2009

pasta genovese

Een klassieker uit Genua met versgemaakte pesto en lekker veel groenten. Ik heb deze pasta gemaakt met glutenvrije spaghetti van DS, gemaakt van maïs en rijst, deze blijft vrij stevig, wat ik lekker vind. Veel glutenvrije pasta wordt te zacht, al dente is lastig te bereiken.

Pasta genovese

Voor 2 personen:

3 flinke el pesto*( zie blog
2 middelgrote aardappelen, geschild en in grove stukken
300 g sperzieboontjes, uiteinden eraf
180 g spaghetti
Zout en peper
Handje geraspte Parmezaanse kaas

Maak eerst de pesto*
Zet de aardappelen op in een grote pan met veel water en wat zout, alles gaat nl. in 1 pan, en breng aan de kook. Laat de aardappelen 5 minuten koken voordat je de sperziebonen erbij doet. Laat deze ook 5 minuten meekoken en doe dan de pasta erbij en laat alles nog 10 minuten koken. De aardappelen mogen uit elkaar vallen. Als alles gaar is giet je het geheel af en vangt wat van het kookwater op. Doe alles terug in de pan en vermeng met de pesto en het kookwater. Het moet een smeuïg geheel worden. Breng alles ruim op smaak met peper en zout en serveer meteen. Bestrooi met Parmezaanse kaas.

Ik ben nogal gek op groenten, dus eet ik deze gerechten er nog bij. Een lekkere salade kan natuurlijk ook.

Bijgerechtje 1:

Snijd een stuk of 10 kerstomaatjes doormidden en garneer met flinterdun gesneden rode ui in schijfjes, gescheurde basilicum en wat dressing.
Bijgerechtje 2:

Stoom de roosjes van een stronk broccoli en bestrooi met geroosterde amandelen, die je na het afkoelen in schilfers hakt en mengt met wat zeezout. Besprenkel het geheel met wat olijfolie.

*pesto

Doe in een vijzel, het liefst een stenen vijzel met een houten stamper, een flinke bos verse basilicumblaadjes, ongeveer 2 handen vol, 1-2 teentjes knoflook, grof gehakt, wat zeezout en begin te stampen. Na een paar minuten voeg je een eetlepel pijnboompitten toe en stamp je deze mee. Als alles fijn genoeg is naar je zin, giet je 2-3 eetlepels goede olijfolie erdoor en meng alles goed. Breng op smaak met versgemalen peper en evt. nog wat zout en gemalen Parmenzaan als je dit wilt. De kaas kun je weglaten en pas toevoegen als je de pesto in een gerecht gebruikt.

Geen opmerkingen: