zaterdag 12 november 2011

crispy apple crumble - crispy appel crumble (GF)


A deliciously sweet autumn recipe, filled with great apples and topped with a crispy gluten free crumble. We really loved it!
Maybe because of the amount of sugar in it? Because, yes I decided to make a real treat, without too many restrictions. My son is always complaining that my baking products are nice, but. The but is about: not sweet enough. He gets used to it, that’s the good news, but once in a while I give him the "real" thing!

Crispy apple crumble (2-4 pers)

For the crumble:
125 g brown rice flour
35 g brown caster sugar
50 g unrefined cane sugar
tbsp tsp cinnamon or my spice mix
½ tsp sea salt
vanilla seeds (1/2 vanilla pod)
90 g cold butter

For the filling:
2 reinet apples (400g)
130 g frozen blueberries
2 tbsp cane sugar
1-2 tbsp almond slivers


Pre heat your oven on 180˚C.

Make the crumble first.
Put all the dry ingredients in a large bowl and mix well.
Then add the cold butter and slice it with 2 knifes in very small pieces. Wash your hands and quickly knead till you have a crumbly mixture. Set aside.

Peel the apples and cube them. Mix with the frozen blueberries and the cane sugar in an oven-proof dish. Top with the crumble and sprinkle with the almond slivers.
Bake for about 20-30 minutes till the crumble looks golden.
Let it cool slightly and serve as it is or with some sour cream!



Crispy appel crumble (2-4 pers)

Voor de crumble:
125 g bruine rijstmeel
35 g oersuiker
50 g rauwe rietsuiker
el tl kaneel of koekkruiden
½ tl zeezout
vanillezaad (1/2 stokje)
90 g koude boter

Voor de vulling:
2 goudrenetten
130 g bevroren blauwe bessen
2 el rietsuiker
1-2 el amandelschilfers

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Maak eerst de crumble:
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng door elkaar.
Voeg de koude boter toe en snijd met 2 messen in minuscule stukjes. Was je handen en kneed met koele hand snel tot een grof kruimelig geheel. Zet even apart.

Schil dan de appel en snijd ze in blokjes. Mix ze met de blauwe bessen en de rietsuiker in een beboterde ovenschaal. Schep de crumble er bovenop en bestrooi met de amandelschilfers.
Bak de crumble in het midden van de oven 20-30 minuten tot ze goudbruin ziet en heerlijk ruikt. Laat het even wat afkoelen en serveer dan warm, zoals ze is of met wat room of zure room.

Geniet nog van de laatste mooie bladeren

4 opmerkingen:

Tine zei

Mmm, altijd lekker, zo'n crumble!

sophiesfoodiefiles zei

I completely understand your son! He is right! :)

I always use coconut sugar but from time to time, we all need the real thing!
I don't think that you used a lot of sugar though!!
Your crumble looks the best! ;)

boeddhamum zei

dank je Tine, maar wel een rijk gerecht, ik eet dan alleen soep en crumle toe!
groet, Linda

boeddhamum zei

Hi Sophie, thank you,
coconut sugar is nice too, for me any sugar is quickly too sweet, but I love sweet things,
grtz, Linda