dinsdag 29 november 2011

marzipan - marsepein (GF-DF)


Making your own marzipan is very easy.
You can choose the amount of sweetness yourself and there is no need to add any artificial flavorings.

The color of home made (natural) marzipan is beige, the color of the almonds.
You can add coloring by kneading some cocoa powder through the marzipan for a brown color. When you want red you can add some beetroot juice. A tiny bit of soaked saffron makes it yellow.

I love to make my own marzipan pralines .
Did you know that almonds contain a lot of iron and calcium?

First we make the marzipan
For 200 grams you need 125 g almonds.

I always use unpeeled almonds, blanch them in boiling water for 1 minute, drain them and rub off the brown peels and dry them on a clean cloth. Then grind them very fine.

Further you need:
50 g unrefined cane sugar
1 tsp zest of an organic lemon
1 tbsp lemon juice
1 tsp agar-agar powder
50 g hard (clover) honey

In a small saucepan mix the sugar with the zest and lemon juice and leave it for 25 minutes to soak all the flavors. Stir once in a while. Then heat it slowly while stirring. Add agar-agar powder and leave it simmering for 2 minutes. Remove from the heat and mix in honey and almond meal. Knead until a cohesive ball. Let it cool, wrap in cling film and leave it in the fridge for minimum 8 hours to set.

Use it in cookies, pralines or make marzipan Christmas figures with your kids.


Making pralines with your home-made marzipan is fun. You can use chocolate, melted or not, nuts, candied orange or lemon peel and dried fruits to decorate.
Cut the marzipan in pieces and knead them in the form you want. Dip them in melted chocolate and put a nut on top!


Marsepein (200g)

125 g amandelen
50 g ongeraffineerde rietsuiker
1 tl geraspte schil van een biologische citroen
1 el citroensap
1 tl agar-agar poeder
50 g harde (klaver)honing


Ik gebruik altijd ongepelde amandelen. Blancheer de amandelen in kokend water en giet af. Wrijf de bruine velletjes eraf en droog de amandelen op een schone doek. Maal ze dan heel fijn.

Roer in een kleine steelpan de suiker met de rasp en het citroensap goed door elkaar en laat 25 minuten staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Roer een paar keer door elkaar.
Zet dan op een zacht vuur terwijl je constant roert, zodat de suiker oplost, roer de agar-agar erdoor en laat 2 minuutjes zachtjes koken. Haal van het vuur en roer honing en gemalen amandelen erdoor. Kneed tot een samenhangend deeg. Laat het afkoelen en pak het in huishoudfolie en leg het minstens 8 uur in de koelkast.


Gebruik het in koekjes, pralines of maak marsepein figuurtjes met je kind(eren).

Bonbons maken met je eigen gemaakte marsepein is echt leuk om te doen.
Gebruik gesmolten chocolade om ze in te dippen, noten, zuidvruchten en gesuikerde citroen- of sinaasappelschil als decoratie of vulling.
Snijd de marsepein in stukjes en kneed ze in elke vorm die je wilt!

4 opmerkingen:

Ina zei

What a gorgeous recipe! Marzipan is one of my all time favorites - brings back memories of child hood. Thanks for sharing this recipe!

boeddhamum zei

thank you, Ina

sophiesfoodiefiles zei

Waw, Your own home made marzipan!! The endresult says it all!

This looks so tempting & good !!;)

Anoniem zei

Marsepein is fun to make and so easy... never thought of it before...

I made a lot of people happy with the bonbons after Christmas dinner.

Thankxs for the pretaste at our dinner a few weeks ago and for the recipe!!

Corina