dinsdag 23 december 2014

Glutenvrije kaneel-gember kerststol – gluten free almond-ginger Christmas stollen (GF-DF-V)


Op de valreep maakte ik deze heerlijke kerststol. Dus als je nog even tijd hebt, zeg een middagje, dan maak je gewoon nog even een kerststol voor jezelf of een coeliake geliefde of familielid. Het is een echt brood, met een echte korst, dus geen zacht brood, niet voor softies!


Je hebt nodig:
200g amandelspijs en voeg dan ½ theelepel kaneel door de gemalen amandelen

3g instant gist
5g suiker
120 ml handwarm water
Scheutje appelazijn
1 el olijfolie

½ tl zeezout
1 el gemalen lijnzaad
1 el psylliumzaad

En voor de vulling:
75g gemengde zuidvruchten; cranberries, krenten, rozijnen
50g gemengde noten, licht geroosterd en fijngehakt
25g gekonfijte gember, fijngehakt

1. maak eerst het amandelspijs en meng er ½ tl kaneel door. Ik heb deze keer geen ei toegevoegd, de amandelspijs is erg smeuïg van zichzelf.


2. dan maken we het deeg:
In een kommetje schenk je handwarm water op gist en suiker, roer even door en laat 10-15 minuten ontwikkelen. Het mengsel gaat schuimen.
Doe de boekweitmix in een kom en meng goed met zout, lijnzaad en psyllium.

3. Prepareer de vulling: rooster en hak de noten en doe ze met de zuidvruchten en gekonfijte gember in een kom, zet even apart.

4. Als het gistmengsel schuimt giet je er de olijfolie en de appelazijn bij en dan direct bij het meelmengsel. Roer goed door elkaar, het moet een vrij plakkerig deeg blijven, niet te droog dus!
Roer het vruchten-notenmengsel erdoor en dek af met wat huishoudfolie en laat minimaal een uur rusten/rijzen op een warme plek.


5. Vervolgens leg je het deeg op een vel bakpapier en druk met je handen tot een plak van ongeveer 23 x 18 cm, hoeft niet netjes een beetje rustiek is helemaal goed ;-) Verdeel het amandelspijs in een rolletje over de lengte van het deeg en vouw het deeg eroverheen. Druk licht aan met je vingers en leg het deeg met bakpapier op een bakblik. Laat zeker nog een uur rusten/rijzen bedekt met huishoudfolie op een warme plek.

6. Verwarm dan de oven voor op 180°C en bak de stol in het midden van de oven 35-40 minuten tot het goudbruin en gaar is.
Ik gebruik deze keer geen ei, dus blijft deze stol veganistisch.

Fijne kerstdagen!




This gluten free and vegan Christmas stollen is a real bread, with a good crust, not for softies!

You’ll need:

200g almond paste, store bought or make your own: I added ½ tsp cinnamon and left out the egg this time, since the paste was gooey enough!

3 g instant yeast
5g sugar
120 ml hand warm water
Dash of apple cider vinegar
1 tbsp olive oil

½ tsp sea salt
1 tbsp ground flax seed
1 tbsp psyllium husks

For the filling:
75g mixed dried fruits, like cranberries, sultanas, currants
50g mixed nuts, lightly toasted and chopped
25g candied ginger, chopped fine

1. first make the cinnamon almond paste and set aside.

2. make the yeast slurry by mixing the hand warm water with the yeast and sugar. Give it a stir and leave it on a warm spot to develop, 10-15 minutes. It will become foamy.

3. mix the flour mix with salt, flax and psyllium in a bowl. Set aside.

4. make the filling by toasting and chopping the nuts and mixing with the other ingredients.


5. when the yeast mix is ready, pour in a dash of apple cider vinegar and the olive oil and pour everything into the flour mixture. Stir till it forms a sticky dough. Add chopped nuts and fruit and fold them in. It must be sticky, so when the dough is too dry add some warm water!
Put a piece of cling film over the bowl and let the dough rest/rise on a warm spot for at least 1 hour.

6. put the dough on a piece of baking paper and flatten it out into a rectangle of 23 x 18 cm, not too neat ;-) a bit rustic is ok. Divide the almond paste in a roll lengthwise on the dough and fold over the dough. Press the sides lightly.
Put the bread with the paper on a baking tray, cover again with cling film and let it rest/rise for a second time on a warm spot for another hour.

7. pre heat the oven on 180°C and bake the stolen for 35-40 minutes in the middle of the oven till golden-brown. I did not use any egg wash on top to keep it vegan, you can if you want to get a glossy finish. Let it cool completely before cutting.


Happy Christmas days!

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

Waw, Linda! Well done you, Gf & all!
Your Christmas stollen looks magnificent & ooh so delicious too!

Yum yum yummm! I love it! i will make this tomorrow,..;ooh yes!

I hope you had a fabulous tasty Christmas! xxxx

boeddhamum zei

Dank je Sophie!
Kerst was ok, nu lekker sneeuw en zon, hoe is het in België?
xoLinda