donderdag 20 februari 2014

Vanilla bean coconut macaroons – vanille kokosmakronen (GF-DF)


Sometimes when I crave something sweet, I invent a new recipe that is an immediate hit.
These macaroons are dead-easy to make and to die for soft and sweet and yummy. 
There is only one problem: they are too good, it is really hard to stop eating them or even stop making them.

So, on your own risk then ;-)

Vanilla bean coconut macaroons

100g shredded unsweetened coconut
1 fat, juicy, whole vanilla pod
100 g shredded unsweetened coconut (yes I know, 2 times)
50-100g unrefined cane sugar (depending on your sweet tooth)
2 organic eggs, whisked loose

Pre heat the oven on 180°C and put a sheet of baking paper on a baking tray.

Grind the first 100 grams of coconut fine together with the vanilla pod. I use a coffee grinder for the purpose, to get really fine spots of vanilla. Is your vanilla pod somewhat dry, I suggest you cut it first into small pieces, before grinding.

In a bowl mix the ground mixture with the other 100 grams of coconut and the sugar. Add the eggs and mix with your hands into a dough.

Make small balls and flatten them on the baking tray. I made about 20 macaroons from this amount.
Bake them in the oven for 15 minutes until lightly browned.

Cool on a wire rack and enjoy them with a mug of your favourite tea.



Vanille kokosmakroon

100g geraspte kokos
1 hele, vette, sappige vanilleboon
100g geraspte kokos (ja, nog een keer)
50-100g rietsuiker (afhankelijk van je smaak)
2 biologische eieren, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 180°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.

Maal de vanilleboon fijn met de eerste 100 gram kokos. Ik gebruik hiervoor een ouderwetse koffiemolen (elektrisch dan), deze zorgt voor hele fijne stukjes vanille. Heb je een wat droge (oudere) vanilleboon snijdt hem dan eerst in kleine stukjes.

Meng in een beslagkom deze mix met de andere 100 gram kokos en de suiker en voeg dan de eieren toe. Meng met de hand tot een mooi deeg. Vorm dan balletjes die je plat drukt op de bakplaat. Ik maakte ongeveer 20 makronen met deze hoeveelheid.

Bak in het midden van de oven ongeveer 15 minuten tot ze lichtgekleurd zijn. Laat ze afkoelen op een rekje.


Zet een fijne pot thee en serveer deze goddelijke makronen

.

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

MMMMMM!!! Ze zien er héérlijk uit, Linda! Ik ga ze zeker eens maken hoor!:)

Yum Yum Yummm!

boeddhamum zei

Dank je Sophie; dat zijn ze ook :-)