donderdag 27 februari 2014

Fennel carrot lentil soup with a touch of ginger and blood orange - venkel wortel linzensoep met een vleugje gember en bloedsinaasappel (GF-DF-SF-V)


A French inspired soup with a hint of ginger to give some inner heat and the juice of a blood orange for a delicate taste.

Yesterday I was walking in the sun, via the woods where spring is already starting bit by bit.





I walked to the seaside and had a great time, enjoying, breathing, making pictures with my Iphone and having lunch in a sand dune.





But today it’s freezing cold again, grey and rainy. And for me that means soup time.

You’ll need:

700g or 2 fennel bulbs
500g carrots
1 onion
1 clove of garlic
1 tbsp fresh ginger
1 l hot water or vegetable broth
1 blood orange
½ cup red lentils
Olive oil
Pepper and salt to taste

Begin by frying the onion softly in a big soup casserole in some good olive oil for about 10 minutes. Add a pinch of salt and stir once in a while.

Clean the vegetables and cut carrots and fennel in small cubes.
Chop the garlic clove fine and also finely cut the ginger in slices and then like the garlic: very, very fine.

First add carrot cubes and let them cook together with the onion for 5 more minutes. Then add fennel, garlic and ginger and stir in well. Fry for 5 more minutes.

Add hot stock or water and the well rinsed lentils and bring to the boil. Lid on, gas low. After 20 minutes, when the vegetables and lentils are tender, taste and add more salt if needed. 

Turn off the gas and add the blood orange juice. 
Blend the soup with a stick blender or otherwise.

Taste again and make adjustments if needed, i don't think so ;-)

I just grind some fresh black pepper on top after I put the soup in a bowl. Pure and delicious. Enjoy!




Voor deze pure en heerlijke soep heb je nodig:

700g of 2 venkelknollen
500g winterwortels
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook
1 eetlepel gehakte gember
1 l water
1 bloedsinaasappel
½ cup rode linzen
Olijfolie
Peper en zout naar smaak

Begin met het fruiten van de ui in wat goede olijfolie op een zacht vuur in een flinke soeppan, ongeveer 10 minuten. Voeg wat zout toe en roer af en toe.

Ondertussen ga je de groentes wassen en schoonmaken. Snijd dan de wortels en venkelknollen in blokjes.De knoflook en gember zeer fijn.

Voeg eerst de wortelblokjes toe en bak rustig 5 minuten samen met de ui.

Dan voeg je venkel, knoflook en gember toe. Roer goed door elkaar en laat nog 5 minuten zachtjes meebakken.

Schenk water of groentebouillon in de pan en voeg de goed
gewassen linzen toe. Breng aan de kook en laat, met een deksel op de pan, 20 minuten zachtjes koken tot groentes en linzen gaar zijn. Proef de soep en voeg naar smaak zout toe.

Gas uit en schenk het sap van de bloedsinaasappel erbij.
Mix de soep met een staafblender of ander apparaat. 
Proef nogmaals en voeg toe wat nodig is, waarschijnlijk niets ;-)

Schep in een kom en maal er wat verse zwarte peper op.


Geniet van een licht verwarmende en delicate smaak!

2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

A lovely day out in the woods & at the seaside, ...yeahhh! I wished I was walking & spending the day with you, my friend!!

Lovely pics too! This soup is what I really need now! Yummm! I love the blood orange in here too & I love fennel! ;) xxx

boeddhamum zei

Thank you dear Sophie!
That would indeed be nice ;-)