woensdag 23 maart 2016

glutenvrije matzes - gluten free matzos (GF-SF-DF-V)Ik las vorige week op de blog van de Glutenvrije Man een recept van glutenvrije matzes. 
Nu vier ik geen Pasen, want wat is dat nou helemaal verworden tot het zoveelste vreetfestijn met bergen chocolade, versgeslachte jonge geitjes en lammetjes en lunches en brunches, alsof het maar altijd gezellig moet zijn en niet op kan.

Ook heb ik niet zoveel op met de eeuwenoude wonderbaarlijke verhalen die de ronde doen over de figuur Jezus en zijn discipelen.

Een nieuwe lente, een fris begin, nieuwe creativiteit, wat in de winter heeft liggen sluimeren, dat vind ik wel iets om te vieren en ja, waarom niet met vrienden en familie met lekkere zelfgemaakte hapjes. Niks op tegen. Maar dat kan eigenlijk altijd of het liefst op zo’n eerste warme lentedag.


Deze matzes zijn ontstaan omdat ik niet alle ingrediënten die Gerry gebruikte, in huis had. Dus dank je wel Gerry voor de inspiratie!

Ze zijn gewoon super lekker, knapperig en met wat boter en jam erg lekker bij het ontbijt en als tussendoortje. Ook nog eens snel klaar en makkelijk te maken.Je hebt nodig voor 4 matzes:
25 g amandelmeel
50 g teffmeel
40 g tapiocameel
1 el gemalen lijnzaad
2 g zeezout
62 ml handwarm water
1 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 250°C met de bakplaat erin. Ja, heel heet!

Meng eerst de droge ingrediënten goed door elkaar, voeg water en olijfolie toe en roer door elkaar. Kneed dan snel tot het deeg vorm houdt.
Verdeel het deeg in 4 en rol per stuk uit.
Ik leg een stuk deeg op een vel bakpapier en hierop een vel huishoudfolie. Dan rol ik het zo dun mogelijk uit. Draai het deeg om, hand op huishoudfolie en pel het bakpapier eraf. Leg het deeg op een nieuw stuk bakpapier en maak zo 4 matzes. Ze passen er precies op. Prik dan met een vork zoveel mogelijk gaatjes in het deeg.
Leg het bakpapier op de hete bakplaat en bak de matzes 6-8 minuten tot de randjes lichtbruin kleuren. Haal ze eruit en leg voorzichtig op een rooster om af te koelen.
Klaar!

Vrolijke Lente ;-)
You’ll need for 4 matzos:
25 g almond flour
50 g teff flour
40 g tapioca flour
1 tbsp flax seeds, roughly pulsed
2 g sea salt
¼ cup or 62 ml hand warm water
1 tbsp olive oil

Pre heat the oven on 250°C or 482 °F with the baking tray inside!

Mix the dry ingredients well, then add water and oil. Mix with a spoon and then knead by hand quickly till the dough comes together.
Divide in 4.
Put 1 piece of dough on a sheet of baking paper and roll out with a piece of cling film on top. Very thinly, then transfer to a clean piece of baking paper, by putting your hand on the dough and cling film and turning it upside down. Peel off the baking paper. Repeat with the other 3 pieces of dough. Prick the matzes evenly with a fork and transfer to the baking tray in the hot oven.

Bake for 6-8 minutes till the edges brown slightly.
Let them cool on a rack; till they are crisp and delicious.Happy spring time!


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...