donderdag 21 april 2016

Lentesoep met brandnetel, daslook en zoete aardappel – Spring soup with nettles, wild garlic and sweet potato (GF-DF-SF-V)



Gister plukte ik wat handenvol brandnetels en daslook op mijn tuin; het is lente, maar ondanks de zon is het nog verdomde koud zo met de wind uit het noorden en noord-westen.
Dat betekent voor mij dat ik mezelf goed warm houd om niet verkouden te worden, zoveel mogelijk probeer buiten te zijn en weer in beweging probeer te komen na de lange winter. Ik loop met vele lagen kleding aan, zodat ik kan uit- of aantrekken naar gelang de temperatuur, heb een muts op en een sjaal om, die alleen af gaan als ik uit de wind op een zonnig plekje ben en mijn handschoenen zitten nog standaard in mijn jaszakken, voor op de fiets.

Goed voor mezelf zorgen is het credo in deze overgangstijd van winter naar lente.

Vandaar weer een fijn soepje met jong, springlevend lentegroen en verwarmende gemberwortel en zoete aardappel om bij de aarde te blijven.

Als je niet aan daslook (allium ursinum) kunt komen, brandnetels staan echt overal, vervang dan met heel jonge prei of lente ui en eventueel wat extra knoflook.

Nog 1 ding: als je daslook plukt, zorg dan dat je voorzichtig wat mooie jonge blaadjes plukt en het bolletje heel in de grond laat. Zo zorg je ervoor dat je er volgend jaar weer van kunt genieten :-)


De soep:
1 ui, fijngehakt
2 dikke knoflooktenen, fijngesneden
1 flinke duim gember, geschild en fijngesneden
10 steeltjes peterselie, gewassen en fijngesneden
2 el witte basmati rijst
1 scheut witte wijn(optioneel)
1 ¼ l groentebouillon (blokje of vers)
2 kleine zoete aardappels, geschild en in grote brokken
4 grote handen vol brandneteltopjes
25 blaadjes daslook
peterselieblaadjes
peper en zout

Verwarm 4 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit/zweet hierin heel zacht, ze mogen niet bruinen, ui, knoflook, gember en peterseliesteeltjes. Ongeveer 12 minuten, roer af en toe.

De laatste 5 minuten voeg je de rijst toe en laat zacht meebakken. Blus af met wat witte wijn of water, voeg de bouillon toe en breng aan de kook met de stukken zoete aardappel. Zodra de soep kookt, deksel erop en laat op zacht vuur 10 minuten koken, totdat de zoete aardappel gaar is.

Ondertussen heb je de brandnetels heel goed gewassen en alle harde deeltjes verwijderd, de daslook grofgehakt en de peterselie fijn.


Voeg alle groen toe aan de soep en laat nog 5 minuten mee verwarmen.
Proef en breng op smaak met lekker veel zwarte peper en misschien nog wat zout.

Serveer warm en als je het lekker vind een flinke kneep citroensap!



The soup:
1 onion, chopped fine
2 big cloves of garlic, chopped fine
1 thumb of fresh ginger, peeled and chopped fine
10 stalks of parsley, finely chopped
2 tbsp white basmati rice
1 gush of white wine (optional)
1 ¼ l/5 cups vegetable stock
2 small sweet potatoes, peeled and in rough chunks
4 cups of freshly picked nettle tops
25 freshly picked wild garlic leaves or ramps
parsley leaves
pepper and salt

Heat 4 tablespoons of olive oil in a casserole with a heavy bottom and sweat onion, garlic, ginger and parsley stalks very very soflty, Do Not Brown, for 12 minutes, stir occasionally.

The last 5 minutes you add the basmati rice and stir and let it fry together. Deglaze with the white wine or some water, add stock and sweet potato chunks and bring to the boil. When boiling, put the lid on and gas low and let it cook softly for 10 minutes  until the sweet potato is done.


In the meantime wash your nettles thoroughly and remove any hard bits, wash and chop the wild garlic roughly too and the parsley fine.

Add all greens and let it simmer for another 5 minutes.
Taste and add lots of black pepper and maybe some salt.


Serve warm and when you like it, with a squeeze of lemon juice!

2 opmerkingen:

Sophiesfoodiefiles zei

Wat een lekkere lente soep met pit & lekkere groenten,....Yum!

boeddhamum zei

dank je wel, lieve Sophie