maandag 29 oktober 2012

Carrot-zucchini tart – wortel-courgette taart (GF-SF)


Some recipes simmer in my head for quit a long time, they have to ripen, to form, from idea to substance. I love savory tarts, make them not too often, but always think about making a good crust, not to floury, or too fat or too sweet, etc.

Some months ago I bought a rectangular baking mold to make savory tarts with green asparagus or strips of colored veggies, but it landed in the cupboard, waiting for the right time.

Yesterday was the right time. After reading loads of information about gluten-free and other crusts, measures, temperatures, to pre or not pre-bake I decided to stop this non-doing but make up my mind and bake the damn thing.

So here it comes, my super yummy savory tart filled with carrots and zucchini, a soft touch of fresh and dried coriander, mixed with eggs and cheese to make an almost classic French quiche. I hope you like it, as we did.


Carrot-zucchini tart (3-6 pers)

rectangular mold 12x36cm

for the crust:
180 g blanched almond flour
2 g sea salt
4 g tartaric acid baking powder
60 ml olive oil
1 tbsp water
1tbsp blue poppy seeds

for the filling:
3 organic eggs
2 tbsp fresh cilantro, chopped
5 tbsp crème fraîche
Salt and pepper

1 small onion, chopped fine
1 clove of garlic, chopped fine
1 tbsp fresh thyme leaves
1 tsp ground coriander
200g grated carrots
200g grated zucchini
Pepper and salt

70 g hard goat’s cheese, grated
30 g grated Parmesan

Take the time to make this recipe; you can make the crust in advance.

Pre heat the oven on 180 ˚C.
Start making the crust by mixing all ingredients in a bowl and knead quickly by hand.
Fill the mold with the dough and push it out evenly with your hand and fingers. Bake 12 minutes in the oven till lightly golden. Set aside.

In the meantime you prepare the filling.

Prepare the egg filling by whisking the eggs, cilantro, crème fraîche with salt and pepper. Set aside too.

In a casserole heat some olive oil and softly bake the onion with the garlic for 3 minutes.
Stir in the coriander powder and thyme leaves and bake together for another minute.
Add grated carrots and stir and bake for 5 minutes. Add zucchini and bake together for 3 more minutes. Season with pepper and salt.
Let it cool slightly.

Put the oven on 200 ˚C.

When the vegetable mixture has cooled for about 10 minutes you add the egg mixture and then the cheeses, stir well.
Scoop the filling on top of the pre-baked crust and bake the tart in the middle of the hot oven for 25-30 minutes, till the smell are delicious and the top is golden brown.

Serve on top of a simple green salad with a nice dressing. A little acid accompanies well with the soft and smooth taste of the tart.


Wortel-courgette taart (3-6 pers)

Rechthoekige vorm 12-36cm

Voor de bodem:
180 g amandelmeel
2 g zeezout
4 g wijnsteenzuur bakpoeder
60 ml olijfolie
1 el water
1 el blauw maanzaad

Voor de vulling:
3 biologische eieren
2 el gehakte verse koriander
5 el crème fraîche
Zout en peper

1 kleine ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1tl koriander poeder
1 el verse tijmblaadjes
200 g geraspte wortel
200g geraspte courgette
Zout en peper

70 g harde geitenkaas, geraspt
30 g fijngeraspte Parmezaan

Neem de tijd om deze heerlijke taart te maken. De bodem kun je al van tevoren maken.

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

Begin met het maken van de bodem door alle ingrediënten in en kom te mengen en snel tot een samenhangend deeg te kneden. Vul de vorm met het deeg en druk het met je hand en vingers gelijkmatig uit. Bak de bodem 12 minuten tot licht bruin. Zet apart.

Ondertussen maak je de vulling.

Te beginnen met het eimengsel. Kluts de eieren samen met de crème fraîche, koriander en wat zout en peper. Zet ook apart.

Verwarm dan wat olijfolie in een braadpan en bak hierin zacht de ui en knoflook ongeveer 3 minuten. Roer het korianderpoeder en de tijmblaadjes erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg geraspte wortels toe en bak, al roerende, 5 minuten mee, voeg dan de courgette toe en bak deze nog 3 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart en laat een minuut of 10 afkoelen.

Zet de oven op 200 ˚C en rasp de kazen.

Als het groentemengsel lauw is roer je het eimengsel erdoor en daarna de kazen.
Schep de vulling op de voorgebakken bodem, strijk uit en bak de taart 25-30 minuten in de hete oven tot hij gaar is, heel lekker ruikt en goudbruin ziet.

Serveer op wat simpele groene sla met een lekkere dressing. Het zuur van de dressing is erg lekker bij het zacht-zoete van de taart.

Geen opmerkingen: