dinsdag 6 november 2012

Sablés Bretons – Bretonse zandkoekjes (GF)


A classic sand cookie, in Bretagne made with salted butter and in my version sprinkled with a rough sea salt which lifts the sweet taste of butter and sugar to an almost seaside experience. Just close your eyes, listen to the roaring autumn winds outside and imagine yourself sitting in the sun on a wind-shield terrace viewing The Atlantic Ocean.
With a hot pot of tea, of course.

Sablés Bretons (18 pcs)

100 g cane sugar
125 g soft butter, on room temperature
1 egg, losgeklopt met een vork
250 g Werz flour or brown rice flour, sifted
1 pinch of salt
1 tbsp vanilla extract
1 tbsp Maldon salt or sel de Guérande

Pre heat the oven on 190 ˚C
Prepare a baking tray with a sheet of baking paper

Mix sugar and butter with a spoon thoroughly.
Add ¾ of the egg with the salt and vanilla extract and mix through.
Then add flour and with cold hands knead it through quickly, don’t overdo it.

Roll the dough out between two sheets of cling film, about 5 mm thickness.
Cut out cookies and lay them on a baking tray. With a fork press a pattern and coat with some  of the remaining egg. Sprinkle with a little Maldon salt and bake the sablés in the oven for 20-25 minutes till golden.

Let them cool completely and store in an air tight container.


Sablés Bretons (18 stuks)

100 g rietsuiker
125 g zachte boter, op kamertemperatuur
1 ei, losgeklopt
250 g Werz meel, gezeefd
1 snufje zout
1 el vanille-extract
1 el Maldon zout of sel de Guérande

Verwarm de oven voor op 190 ˚C
Prepareer een bakplaat met een vel bakpapier

Mix de boter en de suiker met een pollepel goed door elkaar.
Voeg ¾ van het ei toe samen met een snufje zout en het vanille-extract en roer dit er goed doorheen.
Voeg tenslotte het gezeefde meel toe en kneed snel met koele handen het deeg tot een samenhangend geheel.

Rol het deeg uit tussen 2 lagen huishoudfolie tot 5 mm dikte.
Snijd hier koekjes uit en leg deze op de bakplaat. Druk met een vork patronen in het koekje en bestrijk met het overgebleven ei. Bestrooi met wat Maldon zout en bak de sablés in de oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 20-25 minuten.

Laat ze volledig afkoelen.

6 opmerkingen:

Fotografie Ilse zei

Ziet er weer lekker uit! Nu kook ik zo graag, ik kan ook heel goed inproviseren en ben ook in de keuken heel creatief, glutenvrij koken, gebak, cake, koekjes enz. lukken me prima, maar ben al jaren een het proberen voor lekker glutenvrij brood te maken en dat lukt me maar niet! Als je ergens recepten vindt dan is het meestal met van dat glutenvrij sharmix en ingrediënten waar ik liever niet mee werk. Ik bak graag zo natuurlijk mogelijk. Moest je hiervoor een goed recept hebben of me de link kunnen geven? Lieve groetjes, Ilse

sophiesfoodiefiles zei

I loved the intro of this tasty cookies recipe! hahahahha:) I also love to top sweeter buttery cookies with Maldon sea salt flakes : it is my favourite sea salt! :)

MMMMMMMMMMMMMMMMMMM! I will use lactose-free butter here! :) Yummm!

boeddhamum zei

Thank you Sophie, enjoy your vegan version!

boeddhamum zei

lieve Ilse, een lekker glutenvrij brood bakken, tja, dat valt niet mee. Jij zoekt natuurlijk een brood waar je zomaar een sneetje vanaf kunt snijden, om zo op te eten of te toasten. Ik maak vooral kleine platte broodjes, makkelijker en altijd een vers broodje. Maar ook ik zou af en toe wel een goede boterham lusten. Ik zal mijn gedachten er nog eens over laten gaan. Voor nu: kijk in het archief, misschien zit er wat voor je bij!

Fotografie Ilse zei

Inderdaad zo'n brood bedoel ik! Tot hiertoe het lekkerste brood dat een gewoon brood het meeste benaderd zijn de broden van 'Eugéne'(No halm), zeker als het net vers gebakken is! De rustieke ciobatta-broodjes van Shar zijn ook wel lekker en de rijst-ciobatta-broodjes van Werz, maar die dan wel getoast. Niet makkelijk om daarvoor een goed recept te vinden! Ik las net ook nog dat jij ook meer last hebt van je darmen in het najaar, dan ben ik dus niet alleen. Dus ondanks je dieet blijf je ook gevoelige darmen hebben? Had zat. een hele dag huwelijksreportage en had voor s'middags eigen broodjes mee, maar je kan al moeilijk voor s'avonds je eigen potje meenemen; heb championsoep zonder room gevraagd (ik moet ook nog rekening houden met lactose) en die soep kreeg ik, maar volgens mij was ze gebonden (diezelfde avond nog buikpijn, krampen en helemaal niet goed), van het buffet enkel de groenten die ik kon eten, alles was in sauzen en de serveerster schepte gewoon met 1 lepel de groenten, de sauzen en de kroketten enz., toen ik iets zei over gluten en lactose hoorde ze het donderen in Keulen; veel mensen die niet weten waar het allemaal in zit! Bijgevolg dat mijn darmen nu nog steeds niet goed zijn! Bedankt nog; ga nog eens tussen je receptjes kijken! Lieve groetjes, Ilse

boeddhamum zei

Wat een nare ervaring Ilse, dat onbegrip is al erg, maar altijd voor je eigen eten moeten zorgen is soms enorm irritant.
Ik heb van die Indiase stapelblikken, waar ik vaak rijst en groente in meeneem.
Mijn darmen zijn inderdaad in deze tijd veel gevoeliger, dus ik eet veel warme soepjes. Heb je de platte broodjes al geprobeerd die ik met Werz meel maakte? Ipv de karnemelk kun je 100ml water + 1 tl appelazijn toevoegen; ze worden iets droger, maar smaken perfect!