maandag 26 november 2012

Golden baked reinettes- goudgebakken reinetten (GF)


I love baking apples in the winter; it’s such a comforting taste, warm, slightly sweet, creamy and soft. I eat them in the morning sliced and baked or stewed with my cooked oatmeal or on a pancake with some maple syrup.
This dish is ideal for en easy supper. Just make a hearty soup, filled with vegetables from the season with some lentils and rice and flavored with strong herbs as nutmeg or mace to give it an earthy touch. While enjoying your bowl of soup, put some filled apples in the oven and eat them hot.

Golden baked reinettes (3 pers)

3 reinettes
6 walnuts, peeled and chopped roughly
3 tbsp raisins
3 tsp sucanat or
1 tbsp butter
1 tsp cinnamon

Pre-heat the oven on 180 ˚C.
Wash and core the reinettes. Put back the last centimeter of the core in the apple, so it is closed off.
Mix of the rest of the ingredients and fill the apples with this yummy mixture.
With a sharp knife incise a circle in the apple, just through the peel, otherwise the apples will burst while baking.
Place the apples in a baking tray and pour in 1 cm of boiling water.
Bake the apples in the warm oven for about 40-50 minutes depending on the size of the apples.
Eat them hot with whipped cream, or make a crème anglaise.

Since a while I use sucanat, an abbreviation of sucre de canne naturelle, un unrefined sugar made from organic sugar cane juice. I like this article about the subject, but remember: sugar is sugar. Sucanat is maybe a little less unhealthy (but very expensive), so handle with care and enjoy your food, also less healthy;-)


Goudgebakken reinetten (3 pers)

3 goudreinetten
6 walnoten, gepeld en grofgehakt
3 el rozijnen
3 tl sucanat of oersuiker
1 el boter
1 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Was en boor het klokhuis uit de appel. Snijd het laatste stukje klokhuis af en stop terug in de appel zodat deze weer afgesloten is.
Meng de rest van de ingrediënten door elkaar en vul hiermee de appels.
Snijd met een scherp mes een cirkel in de appel, net door de schil, zodat hij niet barst tijdens het bakken.
Plaats de appels in een ovenschaal en schenk 1 cm kokend water in de schaal.
Bak de appels in de warme oven, 40-50 minuten, afhankelijk van de grootte van de appels.
Eet ze warm uit de oven met versgeslagen room of maak een vanillesaus of crème anglaise.

Ik gebruik sinds kort sucanat, wat een afkorting is van sucre de canne naturelle; het is een rauwe, onbewerkte suiker gemaakt van rietsuikersap. Ik verwijs naar dit artikel; dus lees het maar eens rustig zelf.
Belangrijk blijft: suiker is suiker; deze is misschien ietsje minder ongezond (wel veel duurder), dus gebruik met mate en geniet vooral van je voedsel, ook als het wat minder gezond is;-)


Geen opmerkingen: