maandag 12 november 2012

Cinnamon flavored crunchy oats muesli – geroosterde haver muesli met kaneel (GF-DF-SF-V)

In the summer I eat a lot of muesli, but now with the days shortening and the temperature dropping to a degree that I already bought a new knitted hat and gloves, I long for warming dishes, no cold yoghurt with fruit and muesli for me.
Stewing apples and eating them with some of this lovely gluten-free cinnamon flavored muesli is a new favorite.
                        
The cinnamon adds a  wintery warming taste and is great for digestion which is very important for everyone but especially for people with celiac disease. My intestines are vulnerable and especially in this transition time to winter I have to take care a lot of my belly.
It’s the time of warming soups and drinks like herbal teas with some  fresh ginger added to it.


Cinnamon flavored crunchy oats muesli (big pot)

300g gluten free rolled oats
25 g puffed rice
60 g sunflower seeds
65 g hazelnuts, cut roughly
50g roughly slivered almonds
1 tbsp cinnamon
1 tbsp coconut oil
¼ tsp sea salt
80 ml honey
80 ml water
2 handful of raisins

Pre heat the oven on 150 ˚C.
Lay a piece of parchment paper on the baking tray.

In a large bowl mix the first 6 ingredients.
Melt the coconut oil with the honey, water and sea salt and pour it into the dry ingredients, stir everything well and put it on the baking tray. Spread it out evenly.

Bake the muesli 45 minutes in the oven and give it a stir every 15 minutes so it will bake evenly.

Let it cool completely, than add the raisins and store the muesli in a glass container. It will keep for months, when possible ;-)


Geroosterde havermuesli met kaneel (grote pot)

300 g glutenvrije haver
25 g gepofte rijst
60 g zonnebloempitten
65g hazelnoten, grof gehakt
50 g amandelschilfers, ik snijd met een scherp mes hele amandelen in de lengte in grove schilfers
1 volle el kaneel
1 el kokosolie
¼ tl zeezout
80 ml honing
80 ml water
2 handenvol rozijnen

Verwarm de oven voor op 150 ˚C.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Meng de eerste 6 ingrediënten in een grote kom.
Smelt de kokosolie en verwarm samen met water, honing, en zeezout en giet dan bij de droge ingrediënten. Roer alles goed door elkaar en stort op de bakplaat. Spreid het gelijkmatig uit.

Bak de muesli 45 minuten in de oven en roer iedere 15 minuten even door zodat het regelmatig gaart.

Laat volledig afkoelen en meng dan de rozijnen erdoor. Bewaar in een glazen pot. Het blijft dan maanden goed, als je dat haalt ;-)

4 opmerkingen:

ROEB zei

looks delicious!

Fotografie Ilse zei

Inderdaad heerlijk in de herfst! Mijn ontbijt bestaat meestal ook uit muesli of papa.

Fotografie Ilse zei

Pap bedoel ik!

Tine zei

Mmm, ziet er lekker uit!