woensdag 10 april 2013

Green rice – groene rijst ( GF- SF)


At last the rain has come and the temperature is rising slowly!
Immediately nature is reacting: a week ago the common coots were almost nowhere nesting, but since yesterday it’s busy building nests in the water; there are three big woodpeckers chasing each other in the tops of the trees and at last the grass is starting to grow, my baby rabbits can start growing now. And the color of spring green is at last appearing, bit by bit.

To stay in this green theme I made a lovely bowl of green fake risotto, the recipe I once came up upon on the internet once but could not find again, so I made this interpretation.

Green rice/ fake risotto (2 pers)

1 big handful of rocket
3 tbsp salted butter, room temperature
1 spring onion
black pepper
a little lemon juice

2 cups of cooked brown basmati rice
1 tbsp of olive oil
1 onion, chopped
1-2 garlic cloves, chopped
small head broccoli, chopped and steamed
1 cup of frozen peas, cooked separately
10 cherry tomatoes, halved

Topping:
1 tbsp roasted pistachios
1 tbsp roasted pumpkin seeds or pine nuts
garden cress
smoked paprika powder


First make a nice smooth butter by blitzing rocket, butter, spring onion, pepper and lemon juice together in a small kitchen blender. Set aside.

Cook and steam the peas and broccoli, set aside.
Roast the nuts slowly for about 7 minutes in a dry pan, than set aside.

Heat the olive oil in a casserole and fry onion and garlic slowly with a pinch of salt. When they turn golden add the halved cherry tomatoes and bake together for some minutes. Than stir in broccoli and peas and heat together. Stir in the rice and begin adding the herbed butter, stir well and taste and add enough butter to your taste. When your satisfied with the taste, serve in a nice bowl and sprinkle with the nuts, seeds cress and smoked paprika.

Maybe serve together with a stuffed pepper.
I made this one from Hugh Fearnley- Whittingstal.



groene rijst/nep risotto (2 pers)

1 grote handvol rucola
3 el gezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 lente uitje
Zwarte peper
Citroensap

2 koppen gekookte bruine basmatirijst
1 el olijfolie
1 uitje, gehakt
1-2 tenen knoflook, gehakt
kleine stronk broccoli, gehakt en gestoomd
1 kop diepvrieserwtjes, gekookt
10 cherry tomaatjes, gehalveerd

Topping:
1 el geroosterde pistachenoten
1 el geroosterde pompoenpitten of pijnboompitten
tuinkers
gerookte paprikapoeder


Maak eerst een smeuïge kruidenboter door boter, rucola, peper en wat citroensap in een keukenmachine te mengen. Zet apart.

Rooster dan de noten en pitten zachtjes in een droge koekenpan, ongeveer 7 minuten.

Kook en stoom de erwtjes en broccoli.

Verwarm de olijfolie in een diepe pan en bak daarin zacht ui en knoflook met een snufje zout  tot ze goudbruin zijn. Voeg de tomaatjes toe en bak even mee. Voeg dan de erwtjes en broccoli toe, roer goed door elkaar. Voeg dan de rijst toe en dan lepel voor lepel de kruidenboter, laat goed warm worden, proef steeds of er nog wat bijmoet.
Als je tevreden bent met de smaak serveer de rijst dan in een mooie kom en bestrooi met de noten, zaden, tuinkers en gerookte paprikapoeder.

Of serveer er een gevulde paprika bij, erg lekker!! Ik maakte deze van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Geen opmerkingen: