woensdag 12 december 2012

ribolitta vegetariana (GF-DF-SF-V)


Ribolitta is originally an Italian dish, which comes from the cucina povera, the poor kitchen.
I love cooking from scratch and from my pantry, which is mostly filled with lots of good stuff I must say.
Ribolitta is something between a soup and a stew, thick, filled with beans and vegetables, and slowly cooked so all the flavors come to its right. In every household in Italy people make their own version, from what’s in the house or in the garden.
I made the ribolitta with white beans, but you could use borlotti or some other small bean.


Ribolitta (1 big casserole for about 4-6 people)

250 g dry white beans, soaked 1 night and cooked till soft (depending of the age of the beans this can take from 1 -3 hours, add salt and pepper when the beans are getting soft, not before!!); you can use a tin too
1 big carrot, small diced
3 sticks of celery, chopped fine
1 big onion, chopped small
2 big potatoes, peeled and in 1 cm chunks
8 big leaves of cavolo nero or Savoy cabbage (do not use the ribs!), wash and cut very fine, about 300 g
½ can of peeled tomatoes
water
salt and pepper
fresh thyme and rosemary
1 big bay leaf

If you cook your own pre-soaked beans, put them on the fire in a big pot with plenty of water and let them simmer till soft. As said, only put in some salt when the beans are softening, otherwise they will not get cooked at all and stay hard. In the beginning you have to skim the beans.

In a big soup casserole fry the carrot, celery and onion in some olive oil with some sea salt very softly for 15 minutes. Stir once in a while.
Add potato chunks, cavolo nero en some water, about halfway the veggies, bring to the boil, put a lid on and the gas low and let this mixture stew for 40 minutes.

I added an old dry crust of Parmesan at this stage, not for vegans;-) but so very yummie!

Then add tomatoes and the drained cooked beans (not the cooking water) together with the fresh herbs and enough water to cover the beans and vegetables. Cook for another 15 minutes. Taste and add pepper and salt to your liking. Maybe add some more water when the soup is too thick. Keep on tasting till you’re satisfied.
Serve at once, maybe sprinkle some fresh parsley on top.
The next day the ribolitta is even better!


Ribolitta (1 grote pan, voor 4-6 personen)

250 g droge witte bonen, 1 nacht geweekt en dan zacht gekookt (afhankelijk van de ouderdom van de bonen 1-3 uur; voeg als ze zacht worden pas wat zout en peper toe, niet eerder!!) je kan ook een pot gebruiken
1 winterwortel, in kleine blokjes
3 stengels bleekselder, fijngesneden
1 grote ui, fijngehakt
2 grote aardappels, geschild en in 1 cm grote stukjes
8 grote bladeren van cavolo nero of savooien kool, gebruik de nerven niet!, was en snijd zeer fijn, ongeveer 300 g
½ blik gepelde tomaten
water
zout en peper
verse tijm en rozemarijn
1 groot laurierblad

Als je voorgeweekte bonen gebruikt, zet je deze op met ruim vers water in een grote pan en breng aan de kook. Laat de bonen zacht koken en voeg pas zout toe als ze zacht worden. Vooral niet eerder doen, dan worden je bonen nooit gaar en blijven hard. In het begin moet je de bonen afschuimen.

Ondertussen verhit je wat olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin zachtjes de wortel, bleekselderij en ui, 15 minuten, terwijl je af en toe roert. Voeg wat zeezout toe.
Voeg dan de aardappelblokjes en de cavolo nero toe, roer door en voeg tot halverwege de groentes water toe. Breng aan de kook, zet dan een deksel op de pan en het vuur heel laag en laat alles 40 minuten zachtjes koken.

In dit stadium voeg in een oude Parmezaankorst toe, zo heerlijk! Niet voor vegans;-)

Voeg dan tomaat en de afgegoten gare bonen toe samen met de verse kruiden en genoeg water om alles te bedekken. Kook weer zachtjes 15 minuten. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe en nog meer water als je dat wilt. Blijf proeven tot de ribolitto helemaal naar je zin is.

Serveer dan lekker heet met misschien nog wat verse peterselie erop.
De volgende dag is de ribolitta zelfs nog lekkerder.

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

Hey Linda,

I also love soups as tasty looking as this one! So nutrious & filling too! A lmeal in 1 bowl!!! xxx