donderdag 31 januari 2013

Sugar free oats and pecan cookies – suikervrije haver en pecan cookies (GF-SF-V)


These super crunchy thin cookies made of ground pecans and rolled oats are a remake of my sugar free oat cookies from last year.
I was craving a cookie, but wanted one without sugar and I remembered the smell of oats coming from the oven. There are always rolled oats in my cupboard and just recently I bought raw pecans on the market. I was thinking sweetness from the baked oats in combination with the crunch of the pecans, yes! Adding some raisins too, why not! Or dried apricots or dates or figs or cranberries, whatever you have or are in the mood for.

Super crunchy oats and pecan cookies (18 pcs)

135 g certified gluten-free rolled oats
100 g raw pecans
½ tsp tartaric acid baking powder
1 pinch of sea salt
4 tbsp raisins and currants (welded 1 hour in water or rum)
2 tbsp roasted sesame seeds
55 g melted butter or coconut oil
2-4 tbsp hot water

Pre heat the oven on 160 ˚C

Ground the oats  first, not too fine, then the pecans, they can stay a little crumbly.
Mix together with the baking powder and sea salt in a bowl.
Rinse and dry the soaked dry fruits (when you’re using big ones like dates, I suggest you chop them in small pieces) and add them to the bowl with the sesame seeds and mix again with your hand.
Add and mix in the melted butter or coconut oil and start kneading.
Add 1 tablespoon of hot water to make the dough come together (I used 2). Add more, 1 at a time, till you have a smooth dough.

Roll the dough out on a sheet of baking paper with a piece of cling film on the top, till 4-5 mm. You can cut out cookies with a cookie cutter or slice with a knife or pizza cutter in squares.

Lay the cookies carefully on a baking tray, covered with some baking paper, and bake them in the middle of the oven for about 25-30 minutes, till golden brown.
Enjoy the smell while bakingJ

Variations can simply be made by adding a little lemon- or orange zest, gingerroot, cinnamon or kardemom!















Supercrunchy haver-pecan cookies (18 stuks)

135 g  glutenvrije havervlokken (Provena)
100 g rauwe pecannoten
½ tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 snufje zeezout
4 el rozijnen en krenten (1 uur geweld in water of rum)
2 el geroosterd sesamzaad
55 g gesmolten boter of kokosolie
2-4 el heet water
Verwarm de oven voor op 160 ˚C.

Maal de havervlokken eerst, niet helemaal tot meel, mag een beetje grof blijven, dan de pecannoten, laat deze ook nog wat kruimelig.
Meng samen met het bakpoeder en het zout in een ruime kom.
Giet de rozijnen af en droog even op wat keukenpapier (en als je dadels of abrikozen gebruikt, snijd ze dan in kleine stukjes!) Voeg ze samen met het sesamzaad toe aan de kom en giet de boter of kokosolie erbij. Begin te kneden.
Voeg steeds 1 eetlepel heet water toe tot het deeg samenkomt (ik had er 2 nodig) en een mooi samenhangend deeg vormt.

Leg het deeg op een stuk bakpapier en, met een flink stuk huishoudfolie erop, rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 4 mm dikte. Snijd cookies uit met een cookie cutter of met een mes of pizzasnijder tot rechthoeken.

Leg de cookies voorzichtig op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de cookies in het midden van de oven ongeveer 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn.
Geniet van de geur terwijl ze bakken J

Variaties zijn simpel te maken door wat geraspte citroen- of sinaasappelschil, gemberwortel, een schepje kaneelpoeder of kardemom toe te voegen of een andere noot!


1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

MMMM, Linda! Your Gf oats & pecan cookies look so delectable & tasty too! :)

I only eat GF oats!