zondag 20 januari 2013

Ginger-lemon tea - gember-citroen thee


The best remedie in winter: ginger-lemon tea!
Ginger is the root of the ginger plant (Zingiber officinale); it can be used fresh or dried or juiced.
In India it is used in many forms in the kitchen and in this very common drink with lemon and honey.
 


Ginger has many health benefits such as warming the entire system, calming the digestive system, helping ease menstrual cramps, calming the heart, helping your liver stay healthy,  helping relieve constipation, flatulence and belly cramps, it stimulates the appetite and agni (digestive fire), helps with soothing colds and coughing. You can make compresses or take a bath with ginger root to relieve sore and aching joints.

For me, making ginger-lemon tea, is the first thing I do, before my yoga practice, in the morning. It helps me to stay warm in these cold wintery days, it helps my digestive system relax a little bit, it reminds me of India



Ginger-lemon tea

For 1 liter:
Bring 1 liter of water to the boil with slices of ginger root, about 5 cm. There is no need to peel the ginger root. Let it cook softly for 10 – 40 minutes with the lid on. The longer you cook it, the stronger the ginger taste! Take it from the heat, add some lemon juice and honey to your own taste and pour the ginger-lemon tea in a thermos flask and drink it during your day.

Ahhh, it is so good!




Gember-citroen thee

Voor 1 liter:
Kook 1 liter water met schijfjes gesneden gemberwortel, ongeveer 5 cm. Je hoeft de gember niet te schillen. Laat het zachtjes koken met een deksel op de pan: 10 - 40 minuten. Hoe langer je het laat koken hoe sterker de gembersmaak!
Haal van het vuur en voeg citroensap en honing toe naar smaak en giet de gember-citroen thee in een thermosfles. Drink en geniet: Aaahhh, zo lekker!!

2 opmerkingen:

Fotografie Ilse zei

Deze maak ik ook dikwijls en drink het als ik opsta op mijn nuchtere maag. Ik ben hier nog eens komen kijken voor receptjes met amandelmeel, ben nu bijna 2 maanden nog een stapje verder gegaan en eet volledig paleo nu. Sinds 2009 eet ik glutenvrij (gierst-boekweit-zilvervliesrijst en glutenvrije haver)en sindsdien bijna geen ontstekingen, spierpijn meer en darmen vele beter, maar laatste jaar terug meer last van de darmen, en moet zeggen dat ik nu echt heel rustige darmen heb sinds paleo-dieet en niet meer opgeblazen gevoel en het dieet is dan ook nog eens heel verzadigend! Broodjes zijn een aanrader!

Bedankt nog voor je lieve reacties, leuk hoe jij aanvoelt dat ik het met zoveel passie doe!

Grtjes Ilse

sophiesfoodiefiles zei

I make the same tea too! It is so good & tasty, isn't it, Linda??

Sometimes, I add a swirl of local organic honey to smooth my throat! :)

MMMMMMMMMMMMMM!