dinsdag 5 februari 2013

Celeriac- winter purslane soup - knolselderij-winterpostelein soep (GF-SF-DF-V)



Soup, the best afternoon snack there is.
Healthy, hearty and heating in wintertime!

You know it, I make a lot of soup, almost every day; instead of tea and cookies I eat a bowl of soup, sometimes with a cracker, most of the times without, because it’s ok like that.

This is a quick one:

Celeriac-winter purslane soup ( 3pers)

500 g celeriac ( ½ of a big one), cleaned and in rough chunks
2 middle size potatoes, peeled and in 4 chunks
1 onion, chopped fine
1 cm slice of gingerroot, whole
1 bay leaf
750 ml water or vegetable stock
1 bunch of winter purslane, 2 big handfuls, washed
Olive oil
Pepper and salt

Put on the gas a big pan with water, for blanching the winter purslane.

In a soup pan heat some olive oil and bake the onion softly with a pinch of sea salt for 8 minutes.
Add the roughly chopped celeriac and potatoes, give it a stir and add gingerroot, bay leaf, pepper and salt and water or stock. Bring to the boil and let it cook about 20 minutes till the veggies are tender.

In the meanwhile you blanch the washed purslane in the other pan with boiling water for 2 minutes. Drain, rinse with some cold water and blend in a small kitchen blender or with a stick blender. Set aside.

When the veggies are done, fish out the bay leaf and ginger slice from the soup and use the stick blender to make a smooth soup, taste and add pepper and salt when necessary. Stir in the purslane and you’re done. Serve in a nice bowl and enjoy you’re quick afternoon break soup!

A scoop of parsley pesto is a great addition too, recipe follows!


Knolselder-winterposteleinsoep (3 pers)

500 g knolselderij (helft van een grote), geschild en in grote broken
2 middelgrote aardappels, geschild en in 4 gesneden
1 ui, fijngehakt
1 cm schijfje gemberwortel
1 laurierblad
750 ml water of groentebouillon
2 flinke handen vol winterpostelein
Olijfolie
Peper en zout

Zet een pan water op het gas, dit is om zo meteen de postelein te blancheren.

Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui zachtjes een minuut of 8 met een snuf zout.
Voeg dan de brokken groente toe samen met de gemberwortel en het laurierblad. Roer even door en voeg dan water of bouillon en peper en zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de groentes zacht zijn.

Ondertussen blancheer je de gewassen winterpostelein 2 minuten in de pan met kokend water. Giet af, spoel af met koud water, laat even uitlekken en pureer met staafmixer of in de keukenmachine. Zet apart.

Als de groentes gaar zijn vis je het schijfje gemberwortel en het laurierblad uit de soep, pureer je de soep met de staafmixer. Proef en voeg eventueel peper en nog wat zeezout toe. Roer de gepureerde winterpostelein door de soep en klaar is Kees!
Schep in een mooie kom en geniet van je snelle en heerlijke namiddagsnack!!

Een schepje peterseliepesto is er ook erg lekker door, recept volgt!


1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

Een heerlijke & lekkere soup, beste Linda!

Ik hou ook van deze yummie combinatie!

Ik maak ze vandaag zodat ik er een lekkere kom van kan eten na mijn yogales! :)

MMMMMMMM!