maandag 26 mei 2014

Focaccia with black olives, rosemary and garlic – Focaccia met zwarte olijven, rozemarijn en knoflook (GF-SF-V-DF)





Just as I decide I don’t need any other bread recipe, I am in the mood for some nice Italian flat bread, because I want to sweep up the nice juices from a aubergine and bell pepper casserole. I am in love of Mediterranean cuisine!
It’s because we have these super warm summery days this may. Walking barefoot in the kitchen, doors open to the terrace, all my neighbours heating up their BBQ’s, my plants growing, the strawberries getting sweeter and sweeter. What a great time, late spring!


This focaccia is a no-knead bread, best eaten the same day, but the next day eaten was not bad at all, for a gluten free bread. I ate it with one of my best friends, no celiac herself and she loved it!!

Ok then, let’s cook.

Ingredients: 

110 g buckwheat flour
100 g brown rice flour
75 g almond flour
60 g tapioca starch
½ tsp sea salt
1 sachet of organic dry yeast, 9 grams
250 ml warm water
2 tbsp good olive oil
1 tsp apple vinegar
20 black olives, in small bits
2 tbsp fresh rosemary, cut fine
1-2 cloves of garlic, in thin slices
1 tsp Maldon or other salt flakes


Mix the flours and the sea salt with the sachet of dry yeast. Stir in the warm water, olive oil and apple vinegar. Stir vigorously with a spoon. Add pieces of olives and the rosemary and stir them in too. The dough is ready.

On a baking tray, put a piece of baking paper and scoop the dough in the middle.
Wet your hands and flatten the dough into the desired form, about 1cm thick. Slice the garlic. Divide  the slices over the top of the bread.
Cover with cling film and let it rise on a warm spot, about 1 hour or longer till it has risen well. You’ll see!


Pre heat the oven on 200 °C.

Remove the cling film.  Sprinkle with some salt flakes and a good drizzle of olive oil.

Bake the focaccia in the middle of the hot oven till golden brown, about 25-30 minutes. Let it cool and enjoy with some juicy veggie dish.

I also made a very nice variation with black olives, dried oregano and sundried tomatoes, also very yummy.
What is your favourite flavour?


Ingrediënten:

110 g boekweitmeel
100 g bruine rijstmeel
75 g amandelmeel
60 g tapioca meel
½ tl zeezout
1 zakje droge gist, 9 gram
250 ml warm water
2 el goede olijfolie
1 tl appelazijn
20 zwarte olijven, in stukjes
2 el gehakte rozemarijn
2 knoflooktenen, in dunne schijfjes
1 tl Maldon of andere zoutflakes

Meng de eerste 6 ingrediënten in een kom en voeg water, olijfolie en azijn toe. Roer goed door elkaar met een lepel. Voeg dan olijfstukjes en rozemarijn toe en roer nogmaals goed door elkaar.

Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en stort het deeg hierop in het midden. Maak je handen nat en druk de focaccia in de gewenste vorm, ongeveer 1 cm dik. Snijd de teentjes knoflook. Leg ze op het brood.
Pak de bakplaat in met huishoudfolie en laat het brood minimaal 1 uur op een warme plek rijzen. Je ziet het vanzelf!

Verwarm dan de oven voor op 200°C.

Verwijder de folie en bestrooi met zoutflakes en besprenkel met flink wat lekkere olijfolie.
Bak de focaccia in het midden van de hete oven tot goudbruin, ongeveer 25-30 minuten. Laat afkoelen en eet met een sappig groentegerecht.


Een andere variatie die ik maakte was met olijven, gedroogde oregano en stukjes zongedroogde tomaat op olie. Ook erg lekker!
Wat is jou favoriete smaak?


2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

I never tasted a Gf foccacio bread but yours looksamazing!

Really good stuff! Waw even! :) xxx

boeddhamum zei

Thanks, Sophie :-))
You're so sweet