dinsdag 3 juni 2014

Fresh spring carrots soup - verse lentewortels soep (GF-DF-SF-V)




I can eat carrots every day I think, like many vegetables, carrots are so versatile. Sweet and soft, savoury and crisp, herbed and spicy, whatever you put before, I can see a dish with these lovely orange, fresh from the organic farmer’s market carrots.

Today I made a yummy soup and a dressing with raw carrots for my rice and veggie bowl I’ll have for dinner tonight!

For the soup you’ll need:

1 onion, chopped fine
1 clove of garlic, chopped fine
3 stalks of celery, in small cubes
375 g cleaned carrots, in thin slices
1 big bay leaf
750 ml hot vegetable stock
1 orange, juiced
1 cup coconut milk

In a soup pan heat some tablespoons of vegetable oil, I use a nice olive oil, and fry onion and garlic  softly for about 5 minutes. 
Add celery and stir and fry together for some more minutes. Add carrots and fry them too for 5 minutes more.

Then add the hot stock and the bay leaf and bring to the boil. When the soup is boiling, lower the heat, put the lid on and let it simmer for about 15-20 minutes, till the carrots are tender. Remove the bay leaf.

Pour in the orange juice and the coconut milk and let it warm through.
Puree the soup with a stick blender, taste and add freshly ground pepper and salt if needed.

Serve and maybe sprinkle a little nanami togarashi on top, a Japanese seasoning with orange peel, peppers, black sesame seeds, ginger and seaweed!




Voor de soep heb je nodig:

1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
375 g schoongemaakte wortels, in dunne schijfjes
750 ml groentebouillon
1 sinaasappel, het sap
250 ml kokosmelk

Verwarm wat eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit hierin ui en knoflook zachtjes, ongeveer 5 minuten.
Voeg dan bleekselderij toe en roer en fruit deze een paar minuten mee.
Voeg dan de wortels toe en fruit ook deze een minuut of 5 mee terwijl je af en toe roert.

Giet de warme bouillon erbij en het laurierblad. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes met een deksel erop de soep 15 tot 20 minuten koken tot de wortels gaar zijn.
Verwijder dan het laurierblad.

Voeg sinaasappelsap en kokosmelk toe en verwarm de soep nog even door. Pureer de soep met een staafmixer, proef en voeg naar smaak eventueel nog wat versgemalen peper toe en zout.


Serveer en voeg misschien wat nanami togarashi toe, een Japanse smaakmaker met sinaasappelschil, pepers, gember, zwart sesamzaad en zeewier!

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

What a truly tasty special carrot soup! I love the orange juice in here too!

Another must make for sure!

Yummmm! :)