maandag 9 juni 2014

Glutenfree buckwheat sablés with strawberries and mascarpone-yoghurt cream – glutenvrije boekweit zandkoekjes met aardbeien en mascarpone en yoghurt room






Another great seasonal product now is the  strawberry
Here in Holland we call them Sweet Little Summer Kings.


 Although you can buy strawberries all year round nowadays, the best strawberry is the one who has been given the time and warmth to ripen outside. So from the end of may till about august is the best time to enjoy them and so we do!!

There is only 1 but and that is that there are only 2 or 3 types you can buy commercially and that’s a pity because there are thousands of varieties worldwide.

I love to eat them as they are, or an a piece of my daily bread, but to make a small treat is something I do when I am in the mood for it, like these small beauties.



For the sables( 15 pcs):
150g buckwheat flour
100g brown rice flour
1 tsp tartaric acid baking powder
½ tsp salt
100g soft butter
1 egg
50 g cane sugar

Mix the flours and baking powder with the salt.
Mix in the egg and with your fingers form into crumbles.
Add the soft butter and sugar and again with your fingers quickly mix and knead everything together into a short pastry dough. Let it rest for 1 hour in the fridge.

After an hour (or more) pre heat the oven on 180°C and prepare a baking tray with a sheet of baking paper.

Roll out the dough till 3-4 mm and cut out rounds, with a cookie cutter or a glass. Put them carefully on the baking tray and bake them in the middle of the oven till lightly golden, about 12-15 minutes. Let them cool completely.

When the sablés are in the oven you can make your mascarpone yoghurt cream:

Mix together 125 g of mascarpone and the same amount of full fat organic yoghurt with a big tablespoon of honey or other liquid sweetener and ½ tsp of vanilla seeds. I used a hand mixer for a very fluffy and silky texture.

Assemble the tartlets:

When the sables are cooled completely, you scoop a big ladle of the cream on top of the sables and arrange as much strawberry slices on top as fit.
Disclaimer: they are highly addictive!!



Voor deze zalige zandtaart tarteletjes van boekweit ( 15 stuks) heb je nodig:

150g boekweitmeel
100g bruine rijstmeel
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
½ tl zeezout
100g zachte boter
1 ei
50g rietsuiker

Meng de 2 meelsoorten samen met het zout en de bakpoeder in een kom. Voeg het ei toe en met je vingers wrijf het ei in het mengsel tot er kruimels ontstaan.
Voeg dan boter en suiker toe en wrijf en kneed snel alles door elkaar tot een “kort” deeg. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm dan eerst de oven voor op 180 °C en leg een vel bakpapier op je bakplaat.

Rol het deeg uit tot 3-4 mm en steek er rondjes uit met een glas of een steker. Leg de deegrondjes voorzichtig op de bakplaat.
Bak de sablés in het midden van de oven tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 12-15 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.














Ondertussen maak je de mascarpone yoghurt room:

Meng 125 g mascarpone en 125 g volle biologische yoghurt met een flinke eetlepel honing of andere vloeibare zoetmaker en ½ theelepel vanillezaad. Ik gebruikte een handmixer voor een zijdezacht resultaat.

Samenstellen van de taartjes:

Schep op ieder zandkoekje een flinke eetlepel mascarpone-yoghurt room en leg er net zoveel aardbeiplakjes op als er passen.


Pas op: ze zijn verslavend lekker!


2 opmerkingen:

sophiesfoodiefiles zei

I made your sablés & they were just stunning!

I added a big dollop of lactose-free cream cheese & topped it with fresh strwaberrie combined with fresh raspberries because I can't eat mascarpone because of too much lactose! x

boeddhamum zei

I love it that you enjoy the recipe and actually make it, thanks for the feedback :-)