zondag 28 september 2014

Gluten free Dutch apple pie – glutenvrije Hollandse appeltaartDeze taart draag ik op aan Jeanine, met heel veel dank voor je enthousiaste lessen! I dedicate this pie to Jeanine! For that I write my blog in Dutch, the English recipe is on the bottom.


Goh, volgens mij heb ik, sinds er coeliakie bij mij is vastgesteld in 2007 alweer 7 jaar geleden, nog nooit een appeltaart gebakken. Vreemd eigenlijk, want hoe lekker is appeltaart. Vooral als je de taart bakt voor een vergadering, namelijk met mezelf!

Ik ben op energieweek geweest 2 weken geleden in Villamartin in Andalucië. Met een geweldige groep van 7 andere mooie vrouwen en TCM-therapeute Jeanine Hofs heb ik een week mezelf verdiept in de werkingen van energie, mijn energie, die van anderen, hoe mijn energie te vergroten, te beschermen, te gebruiken en niet zomaar voor lief te nemen. Voor meer informatie kijk op de site van Jeanine, het levende voorbeeld van hoe zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen en in de praktijk toepassen van allerhande eeuwen oude technieken betreffende energie, waaruit we allen bestaan.

1 van haar technieken is dus de vergadering met jezelf. Wekelijks een bijeenkomst met jezelf om te kijken hoe het met je gaat op lichamelijk, spiritueel, werk, liefdes etc. niveau. Verzorgd met een pot thee en iets lekkers, zoals een stuk van deze heerlijke appeltaart:

Je hebt nodig:
100g bruine rijstmeel
60g boekweitmeel
60g amandelmeel
1 tl bakpoeder
50g rietsuiker
½ tl zeezout
Rasp van 1 biologische citroen
120 g koude boter
1 eidooier
1 el vanille extract
500g goudreinetten
4 el rietsuiker
1 el kaneel
100g rozijnen, geweld zo nodig

20cm springvorm, beboterd of bekleed met bakpapier

Eerst mengen we de eerste 7 ingredienten in een grote kom. Voeg de koude boter toe en snijd met 2 messen in piepkleine stukjes. Verkruimel en meng dan met je vingers tot een zanderig geheel. Voeg dan de eidooier en vanilleextract toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.

Bekleed de springvorm met ¾ van het deeg met een rand van ongeveer 3 cm. Zet 1 uur in de koelkast, zo ook  het overgebleven stuk deeg.

Na 1 uur verwarm je de oven voor op 175°C.

Schil de appels en, afhankelijk van de grootte van de appel, snijd ze in 4-en of 8-en en in dunne schijfjes. Meng met kaneel, suiker en rozijnen en schep in de vorm. Van het overgebleven stukje deeg maak je reepjes als decoratie bovenop.

Bak de appeltaart ongeveer 50 minuten in het midden van de oven tot het deeg goudbruin is en de appels zachtgaar, maar nog heel. Kijk na 40 minuten of de bovenkant niet te hard gaat. Als dat het geval is leg je er los een vel aluminiumfolie op.

Laat de taart helemaal afkoelen voor je de springvorm losmaakt. Snijd de delicate en enigszins kruimelige taart voorzichtig en geniet van deze heerlijk glutenvrije appeltaart met je geliefden of met jezelf op de vergadering!you'll need:

100g brown rice flour
60g buckwheat flour
60g almond flour
50g cane sugar
1 tsp tartaric acid baking powder
½ tsp sea salt
Zest of 1 organic lemon
120g cold butter
1 egg yolk
1 tbsp vanilla extract
500g pie apples like bramble
4 tbsp cane sugar
1 tbsp cinnamon
100g sultanas, soaked or not
20cm/8 inch springform cake tin, buttered or prepared with baking paper

First we mix the first 7 ingredients in a big bowl.
Add the cold butter and cut into very tiny pieces with 2 knives. Rub everything together with 1 hand into a sandy dough. Then add egg yolk and vanilla extract and knead quickly into a dough.

Press ¾ of the dough into the cake tin, on the bottom and about 3 cm up the sides. Let it rest into the fridge for 1 hour, with the remaining ¼ of the dough.

After 1 hour pre heat the oven on 175°C/ 350°F.

Peel the apples, cut them in quarts or eights, depending on the size of the apples and slice into 5mm parts. Mix with the cinnamon, sultanas and sugar and scoop into the prepared tin.

From the left-over dough you can make thin strips to decorate the top.

Bake in middle of the oven for about 50 minutes, till the dough is golden brown and the apples soft but not mushy. Check after 40 minutes if the top is not browning too quickly. If so put a piece of aluminium foil loosely on top.
Let it cool completely before removing the ring and cut the delicate and a bit crumbly tart with care. Enjoy this really Dutch treat!


3 opmerkingen:

Anoniem zei

WAW, what a lovely GF tart, looks so special too, just like the real deal! :)

I must make your delicious sounding recipe soon! x

boeddhamum zei

Let me know when you do, dear Sophie!

boeddhamum zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...