zaterdag 30 augustus 2014

Besan ka cheela or Indian coriander socca – koriander cheela (GF-SF-DF-V)




I just realized that I never posted this lovely flatbread that I eat regularly. It ‘s a kind of socca, made with gluten free chickpea flour or besan, but then Indian style ;-)

You can eat them as they are, or instead of rice with a flavoursome curry or some pickle or chutney.





It’s a really easy to prepare pancake/flat bread with a wonderful taste and texture; you can add spices or vegetables to your own taste, for example add some garlic, ginger or turmeric.

Your children will love them too, so put them in their lunch-box, instead of a sandwich!


For 4 cheela you’ll need:
175 g of besan or chickpea flour
1 tbsp cumin seeds
½ tbsp coriander seeds
1 full tsp of black pepper corns
pinch of salt
250 ml water
1 red onion, finely chopped
1 handful of fresh coriander leaves, chopped fine
1 green chilly (optional, finely chopped

First toast the spices in a heavy frying pan till they smell well. Let them cool a bit before grinding them roughly.

Put chickpea flour, salt and the roasted spices into a bowl and mix well. Add water little by little and stir into a soft batter. Chop onion and coriander and stir into the batter.

Heat a little oil into a (non-stick) frying pan and add ¼ of the cheela batter into the pan. Bake on medium heat till the top is dry and the edges are golden brown. Turn and bake the other side. Repeat with the rest of the batter.

They are lovely and crunchy straight out of the pan, so maybe make a double batch!?




Voor 4 cheela heb je nodig:
175 g kikkererwtenmeel
1 el komijnzaad
½ el korianderzaad
1 flinke tl zwarte peperkorrels
Snufje zout
250 ml water
1 rode ui, fijngesnipperd
Handvol verse korianderblaadjes, gehakt
1 groene peper (optioneel), fijngehakt

Eerst rooster je de kruiden in een zware koekenpan tot ze heerlijk geuren. Laat even afkoelen voordat je ze grof maalt.

In een kom meng je het kikkererwtenmeel met het zout en de geroosterde kruiden. Voeg beetje bij beetje water toe en roer tot een glad beslag. Hak ui en koriander en roer door het beslag.

Verwarm een grote koekenpan (met antiaanbaklaag) en voeg wat olie toe. Giet ¼ van het beslag in de pan en bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is en de randen goudbruin. Keer voorzichtig om en bak de andere kant. Bak zo alle cheela.


Warm uit de pan zijn ze heerlijk en knapperig, dus maak gerust een dubbele portie!

Geen opmerkingen: