This wonderful
dish which can be made of all kinds of garden vegetables and is based on a recipe
from Brigitte Tilleray, a French cookbook writer who specializes in French regional
family cooking.
It’s an
earthy dish, great for this time of transition from summer to autumn. And it’s
rich and comforting. I made this dish, amongst others, on my birthday some
weeks ago. We had a great diner, outside on long tables, I loved it!
We started
with a glass of bubbles for l’apéritif, some roasted nuts, a goat’s cheese
spread and a very quick and easy to make vegan tapenade with these lovely
crackers. Followed by a soupe au
pistou, the tourte and I made crunchy casse-dents with fennel seeds and coffee
for desert.
All of the
dishes could be made in advance, so I could spent all of my time with the guests
instead of rushing in and out of the kitchen.
The tourte recipe
is for 6 people, you’ll need a big oven dish, any left-over’s are great for
lunch the next day! When you can, try to buy the best crème fraîche, preferably
from Normandy.
Ingredients:
7-8 big
leaves of cabbage
4 big
carrots
1 medium
celeriac or 3 small turnips
3 onions
1 fat clove
of garlic
1 bunch of
parsley
3 young
leeks
100 g of organic
butter
3 tbsp of
olive oil
Salt and
pepper
3 big eggs,
whisked
For the
sauce:
25 g of
organic butter
250 ml
crème fraîche
2 heaped
tbsp of freshly chopped chives
Salt and
pepper
Prep:
Wash the
cabbage leaves carefully. Blanch them in a big casserole with boiling water for
3 minutes. Take them out and place them in a bowl of ice cold water. Drain and
dry them.
Clean carrots
and celeriac and grate them roughly.
Chop onions,
garlic and leeks fine.
Melt 50 g
of butter and 3 tablespoons of olive oil in a heavy casserole and sweat all the
veggies slowly for about 15 minutes; stir once in a while. Add salt and pepper
to your taste and let it cool down a bit.
In the
meantime prepare your oven dish. Butter the dish well and drape with 6 of the
cabbage leaves and let them overhang the sides. 1 leave is for the top.
Add the
whisked eggs to the vegetable mix and stir well.
When you
bake the dish right after preparing, this is the time to pre-heat the oven on
200°C.
Add the
vegetable mass to the oven dish and fold in the cabbage leaves. Lay the last
one on top. Put some knobs of butter on top and lay a piece of aluminium foil
loosely on top. Or fold it tightly when baking the dish later in the day.
Pre-heat
the oven before baking and bake the dish for about 20 minutes till a skewer
pricked in the middle will come out clean. Put out the oven and make the sauce.
The sauce:
Melt the
butter and crème fraîche on low heat and add chives, pepper and salt to your
own taste.
Slice the
tourte in 6 pieces and dress with a little sauce. Give the rest of the sauce
apart.
Enjoy! It
has quite some preparing, but it’s well worth it!
Ingrediënten:
7-8 grote koolbladeren
4 grote wortels
1 middel selderijknol of 3 meiraapjes
3 uien
1 flinke teen knoflook
1 bosje peterselie
3 jonge preien
100 g biologische boter
3 el olijfolie
Zout en peper
3 grote eieren, geklutst
Voor de saus:
25 g boter
250 ml crème fraîche
2 volle el gehakte bieslook
Zout en peper
Prep:
Was de
koolbladeren voorzichtig en blancheer ze 3 minuten in een grote pan met
kokend water. Schep ze eruit en laat snel afkoelen in een kom met ijskoud
water. Laat uitlekken en droog ze. Zet apart.
Maak wortels en selderijknol schoon en rasp ze grof.
Snijd uien, knoflook en prei fijn.
Laat 50 g boter en olijfolie smelten in een zware braadpan
en laat alle groentes hierin zachtjes 15 minuten “zweten” terwijl je af en toe
roert. Voeg peper en zout naar smaak toe en laat even afkoelen.
Ondertussen beboter je de ovenschaal en bekleed de schaal
met 6 koolbladeren en laat ze over de rand hangen.
Voeg de eieren toe aan het groentemengsel, roer goed door
elkaar en stort de massa in de vorm. Vouw de bladeren naar binnen en leg het
laatste blad erop.
Leg er nog wat klontjes boter op en leg er losjes een vel
aluminiumfolie op als je de schaal nu in de oven stopt of pak het in als je de
tourte later bakt.
Je bakt de tourte in een 200°C voorverwarmde oven, ongeveer
20 minuten, totdat een pen die je erin steekt er schoon uitkomt.
Zet dan de oven uit en maak de saus; deze is zo klaar!
De saus:
Smelt de boter en de crème fraîche op laag vuur en voeg
bieslook en peper en zout naar smaak toe.
Snijd de tourte in 6 stukken en schep er wat saus overheen. Geef
de rest van de saus er apart bij.
Ondanks de flinke voorbereiding, maak het gerecht, het is zó
lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten