Yes, I
know, there is sugar in this recipe and butter and eggs. So this isn’t a vegan
tart, neither is it dairy free, but it is of course, as always gluten free.
And, far more important, it is so delicious and I really believe that if you
make something as delicious as this summer fruit tart and you taste this treat
with your loved ones and enjoy it very much, it is healthy for me ;-)
Especially
when it’s a birthday!
The beauty
of this tart is that you can vary with the seasonal fruits that are available,
cherries, blueberries, apple, banana, mango, pear. The base is always the same;
so be creative and make your own variation!
Ingredients:
100 g brown
rice flour
100 g blanched
almond flour
2 tbsp corn
starch
2 pinches
of salt
120 g organic
butter, room temperature
75 g cane
sugar
3 big
organic eggs, split, into 3 separate yolks and 3 whites together in a bowl
Fruit: I
used 7 apricots and 1 cup of red currants
Pre heat
the oven on 180°C.
Weigh the
flours and corn starch, mix together with a pinch of salt and set aside.
With a hand
mixer mix the butter and sugar for some minutes till light and fluffy. Add 1
yolk at a time and mix well.
Add the
flour mixture and mix it together.
Clean the
mixing irons really well and add a pinch of salt to the egg whites. Mix them
till white peaks form. Scoop 1 big spoonful into the batter and mix it together
with a spatula; it is still a bit stiff now. Then the rest, mix with a spatula
by hand, till everything is well incorporated. But go gently, so that the air bubbles
go into the batter!
I use a
rectangular mold of 34 x 12 cm, but you can use a round one too, I think max. Ø
24 cm. With a piece of baking paper inside to remove the tart easily.
Scoop the
batter into the mold and spread out softly with the spatula.
Make a nice
pattern with the fruit you use and bake the tart into the middle of the oven
for 35 minutes, till golden.
Let it cool
completely and enjoy with a nice cup of fresh verveine tea from the/my garden.
Ingrediënten:
100 g
bruine rijstmeel
100 g amandelmeel
2 el maïzena
2 snufjes zout
120 g biologische boter, op kamertemperatuur
75 g rietsuiker
3 grote biologische eieren, gesplitst in 3 afzonderlijke
dooiers en 3 eiwitten samen in een kom.
Fruit: ik gebruikte 7 abrikozen en 1 kop rode bessen
Verwarm eerst de oven voor op 180 °C.
Bekleed een bakvorm met bakpapier; ik gebruik een rechthoek
van 34 x 12 cm, maar ik denk dat een ronde vorm met een diameter tot max. 24 cm
ook werkt.
Weeg de meelsoorten en maïzena af en meng met een snufje
zout. Zet apart.
Klop de zachte boter met de suiker met een handmixer tot
licht en luchtig. Voeg dan 1 voor 1 de eidooiers toe en meng goed.
Voeg de meelmix toe en mix alles snel door elkaar.
Maak de mixhaken goed schoon voordat je de eiwitten gaat
mixen! Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop ze tot zachte, witte pieken.
Schep eerst 1 flinke schep eiwit bij het deeg en roer door
elkaar. Het deeg is nog vrij stevig.
Schep met een spatel de rest van de eiwitten voorzichtig
door het deeg zodat de luchtbelletjes in het deeg blijven.
Schep dan het deeg in de geprepareerde vorm en strijk zacht
uit.
Maak een mooi patroon met het fruit wat je gebruikt en bak
de taart in het midden van de oven tot mooi goudbruin, ongeveer 35 minuten.
Laat goed afkoelen en geniet met een verse pot verveine thee
uit de tuin!
1 opmerking:
Mmmmmm,..'.what a lovely Sulmer fruit tart!
Your gluten-free tart looks fabulous! 😀😀
Een reactie posten