zondag 3 augustus 2014

Summer fruit tart – zomerse fruittaart (GF)

 
Yes, I know, there is sugar in this recipe and butter and eggs. So this isn’t a vegan tart, neither is it dairy free, but it is of course, as always gluten free. 

And, far more important, it is so delicious and I really believe that if you make something as delicious as this summer fruit tart and you taste this treat with your loved ones and enjoy it very much, it is healthy for me ;-)
Especially when it’s a birthday!

The beauty of this tart is that you can vary with the seasonal fruits that are available, cherries, blueberries, apple, banana, mango, pear. The base is always the same; so be creative and make your own variation!

Ingredients:
100 g brown rice flour
100 g blanched almond flour
2 tbsp corn starch
2 pinches of salt
120 g organic butter, room temperature
75 g cane sugar
3 big organic eggs, split, into 3 separate yolks and 3 whites together in a bowl
Fruit: I used 7 apricots and 1 cup of red currants

Pre heat the oven on 180°C.
Weigh the flours and corn starch, mix together with a pinch of salt and set aside.
With a hand mixer mix the butter and sugar for some minutes till light and fluffy. Add 1 yolk at a time and mix well.
Add the flour mixture and mix it together.

Clean the mixing irons really well and add a pinch of salt to the egg whites. Mix them till white peaks form. Scoop 1 big spoonful into the batter and mix it together with a spatula; it is still a bit stiff now. Then the rest, mix with a spatula by hand, till everything is well incorporated. But go gently, so that the air bubbles go into the batter!

I use a rectangular mold of 34 x 12 cm, but you can use a round one too, I think max. Ø 24 cm. With a piece of baking paper inside to remove the tart easily.

Scoop the batter into the mold and spread out softly with the spatula.
Make a nice pattern with the fruit you use and bake the tart into the middle of the oven for 35 minutes, till golden.

Let it cool completely and enjoy with a nice cup of fresh verveine tea from the/my garden.




Ingrediënten:
100 g bruine rijstmeel
100 g amandelmeel
2 el maïzena
2 snufjes zout
120 g biologische boter, op kamertemperatuur
75 g rietsuiker
3 grote biologische eieren, gesplitst in 3 afzonderlijke dooiers en 3 eiwitten samen in een kom.
Fruit: ik gebruikte 7 abrikozen en 1 kop rode bessen

Verwarm eerst de oven voor op 180 °C.
Bekleed een bakvorm met bakpapier; ik gebruik een rechthoek van 34 x 12 cm, maar ik denk dat een ronde vorm met een diameter tot max. 24 cm ook werkt.

Weeg de meelsoorten en maïzena af en meng met een snufje zout. Zet apart.
Klop de zachte boter met de suiker met een handmixer tot licht en luchtig. Voeg dan 1 voor 1 de eidooiers toe en meng goed.
Voeg de meelmix toe en mix alles snel door elkaar.
Maak de mixhaken goed schoon voordat je de eiwitten gaat mixen! Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop ze tot zachte, witte pieken.

Schep eerst 1 flinke schep eiwit bij het deeg en roer door elkaar. Het deeg is nog vrij stevig.
Schep met een spatel de rest van de eiwitten voorzichtig door het deeg zodat de luchtbelletjes in het deeg blijven.
Schep dan het deeg in de geprepareerde vorm en strijk zacht uit.
Maak een mooi patroon met het fruit wat je gebruikt en bak de taart in het midden van de oven tot mooi goudbruin, ongeveer 35 minuten.


Laat goed afkoelen en geniet met een verse pot verveine thee uit de tuin! 

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

Mmmmmm,..'.what a lovely Sulmer fruit tart!

Your gluten-free tart looks fabulous! 😀😀