zaterdag 23 november 2013

Thai-flavoured lentil pumpkin soup - Thai geïnspireerde linzen pompoensoep (GF-DF-SF-V)



Today I want to share with you this very nice Thai-flavoured pumpkin lentil soup.
It’s soup-time for me; to keep me warm and my intestines happy I make a soup every 2 or 3 days; it’s like making a smoothie in spring and summer, but hot.

The flavour in this soup comes from the herbs I cook in the soup: galangal, kaffir lime leaves and lemongrass, without those 2 you cannot cook a Thai dish!

When you have the ingredients at home (you can freeze the kaffir lime leaves and lemon grass stalks, not the galangal because it looses its flavour) it’s a very easy and simple soup to prepareJ

Voor mijn Nederlandse lezers: Onderaan staat de Nederlandse versie van het recept!



Thai-flavoured pumpkin lentil soup (4-5 pers)

1 l water
4 kaffir lime leaves
4 slices of galangal
1 big fat lemon grass stalk
8 stalks of coriander
1 pierced red chilie, when you want some heat, but when to eat with children leave it out and sprinkle some chilie flakes after serving, for the heat lovers.
1 medium onion, chopped in 8
1 clove of garlic, chopped roughly
½ cup red lentils 
500g cleaned and cubed butternut squash
200g cleaned and cubed carrot
4 tbsp tamari or light soy sauce
250 ml coconut milk
1-2  tbsp lime juice

1. Pour the water in a soup pot and bring to the boil.
2. Make a bundle of the lemon grass, galangal, kaffir lime leaved and coriander stalks, bind with a piece of thread. Put in the water.
3. In the meantime clean and chop the vegetables.
4. When the water boils add all vegetables and the red lentils and cook softly till everything is tender, about 20 minutes.
5. Remove the herbs from the soup, add coconut milk and tamari and blend your soup till smooth.
6. Taste and adjust when necessary.
7. Serve with some sprinkled coriander and lime juice.

8. Enjoy!!


Thai linzen pompoensoep (4-5 pers)

1 liter water
4 kaffir limoen blaadjes
4 schijfjes galangal
1 dikke stengel citroengras
8 korianderstengels
1 rode peper, met mes ingeprikt als je van pittig houdt, maar als je voor kinderen kookt eruit laten en je eigen soep besprenkelen met chiliflakes
1 ui, in 8 stukken gehakt
1 teen knoflook, grof gehakt
1/2 cup/ 125 ml rode linzen
500g schoongemaakte fles- of andere pompoen, in blokjes
200g schoongemaakte wortel, in blokjes
4 el tamari of lichte soyasaus
250 ml kokosmelk
limoensap
korianderblaadjes
chiliflakes

1. Breng 1 liter water aan de kook in een soeppan.
2. Maak van de kaffir lime blaadjes, galangal, korianderstengels en citroengras een kruidenbuiltje,met een touwtje en voeg aan het water toe.
3. Maak alle groentes schoon.
4. Als het water kookt, voeg de groentes en rode linzen toe en kook alles zachtjes, ongeveer 20 minuten, tot de groentes gaar zijn.
5. Haal het kruidenbuiltje uit de soep en voeg tamari en kokosmelk toe.
6. Proef en pas de smaak eventueel aan.
7. Serveer met een kneep limoen en wat gehakte verse koriander en eventueel wat chiliflakes.
8. Geniet!

1 opmerking:

sophiesfoodiefiles zei

Mmmmmm,...What a fantastic vegan soup this is. I love it too. It is on my list to make today. 😃😃😃 x